Yıllardır muhabir olarak çalışan Vercihan Ziflioğlu‘nun, “Araftaki Ermeniler’in Hikâyesi – Ne Hz İsa’ya ne de Hz Muhammed’e Yaranabildik” adlı kitabı, İletişim Yayınları tarafından okurlara sunuldu.
Kitabın ilk kıvılcımı Ziflioğlu’nun çocukluk yıllarında atılmış aslında. Bu uzun süreci şöyle anlatıyor Vercihan Ziflioğlu: “Henüz çocukken sokağımızda oturan Makbule Hanım bir diğer adıyla Makruhi Hanım’dan da start aldı diyebiliriz bu kitap için. Fakat asıl kaynak aldığı nokta Van’daki Surp Haç Kilisesi’nin (bugün müze) restorasyonu öncesinde karşılaştığım ilk Müslüman Ermeniler ya da bir diğer adıyla kripto Ermenilerden hareket aldı bu kitap.”
Araftaki Ermeniler’in Hikâyesi, 12 yıllık bir çalışmanın ürünü. Mesleği gereği haber takibi için sık sık Doğu ve Güneydoğu’ya giden Vercihan Ziflioğlu, o yıllarda karşılaştığı benzer hikâyeleri kayıt altına almaya başlamış. Her bir kaynak da onu bir başkasına yönlendirmiş. Kendi deyimiyle “tıpkı bir kapının kilidini açar gibi.” Bunun ardından da sadece haber takibi için gittiği dönemlerde değil, bireysel imkânlarıyla da bu hikâyelerin peşine düşmüş Ziflioğlu.
“12 yıl boyunca kendi kendisini oluşturmasını bekledim” dediği Araftaki Ermeniler’in Hikâyesi, Vercihan Ziflioğlu’nun çocukluk deneyimlerinden, Agos Gazetesi’nin kuruluşuna, İstanbul Ermeni toplumundaki 1996 ve sonrasındaki kırılmalardan Müslümanlaşmış Ermeniler ve Kripto Ermeniler’in hikâyelerine kadar uzanıyor.
Kitap için röportaj yaptığı kişiler arasında Ziflioğlu’nu en çok etkileyenlerden biri Ermenileri ölümden kurtaran Hamidiye Alayı Askeri aşiret çocuğu, 110 yaşındaki Mehmet Esen’in hikâyesi olmuş.
Bu noktada kitabını şöyle anlatıyor Ziflioğlu “Kitapta Kürt hareketine katılan fakat Ermeni etnik kimliğini tesadüfen öğrendikten sonra hareketten ayrılanlar da var. Kurtarılanla-kurtulanın öyküleri de farklı farklı katmanlarda anlatımlar. Kitap aslında tam anlamıyla Müslüman Ermenileri anlatmıyor… Farklı farklı olaylar ve kişileri karşı karşıya getiriyorum. Kendimce aslında puzze’lı tamamlamaya çalıştım.”
Vercihan Ziflioğlu kimdir
1995 yılında günlük olarak yayımlanan Marmara Gazetesi’nde gazeteciliğe başladı. Ardından Jamanag Gazetesi’nde çalıştı.
Agos Gazetesi’nin ilk ekibinde yer aldı. Nor San isimli Batı Ermenicesiyle yayımlanan son kültürel / siyasi dergisinin kurucu kadrosunda yer aldı.
1998 yılında Hürriyet Gazetesi’ne başladı. Eşzamanlı olarak Hürriyet Gösteri’de görev aldı. Haberleri dönemin Referans Gazetesi’nde yayımlandı. 2007 -2013 tarihleri arasında Hurriyet Daily News Gazetesi’nde çalıştı. Radikal’de eşzamanlı haberleri yayımlandı. 2014 yılında Aljazeera’da çalıştı. Batı Ermenicesiyle yayımlanmış üç kitabı var.
Ziflioğlu, 2007’de İsveç Enstitüsü, Anna Lindh Award Gazetecilik Ödülü, 2008’de Çağdaş Gazeteciler Derneği ‘Yılın en iyi röpörtajı’ ödülü, 2012’de Çağdaş Gazeteciler Derneği ‘Yılın En İyi Haberi’ ödülünün sahibi oldu. Geçen yıl da ABD Konsolosluğu tarafından ABD’deki İnsan Hakları ve Azınlıklar konulu burs için aday gösterildi ve bursu kazandı.
Kaynak: Hürriyet (24 Temmuz 2015)