1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Bence çocuklar, dünyanın en büyük hayal gücüne sahip canlılar. Onların kurduğu hayallerin bir sonu, ucu bucağı ve sınırı yok. Dolayısıyla çocuklarla birlikte bir hayal yolculuğuna çıkmak, onların hayal süzgecinden bir şeyleri geçirmek çok keyifli bir süreç. Şanslıyım ki, bu süreci öğretmenlik yaptığım sürece deneyimleyebiliyorum. “Çocuğa bir bileşen ver ve çekil kenara” diyorum hep. Çünkü verdiğiniz bileşeni evirir, çevirir ve kimsenin tahmin dahi edemeyeceği bir hale getirir. Bunu çok kez yaşadım. Ben elbette çocuklar için yazarken, gözümde bir şeyler canlandırıyorum. Fakat günün sonunda gözümde canlandırdığımdan çok daha farklı şeyleri çocuklardan duymak, hissetmek başka bir his. İşte beni çocuklar için yazmaya iten en büyük sebep budur. Bir diğer sebep ise bir yetişkin olarak çocuk dünyasında kalmak, çocuk gibi yaşamak ve çocuk gibi hayal etmek beni çoğunlukla çok mutlu ediyor. Bu yüzden çocuk kitapları okumak da çocuk kitapları yazmak da şu hayatta yaşadığım en büyük keyiflerdendir.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Çocukken oldukça fazla çocuk kitabıyla karşılaştım elbette. Tek fark benim çocukluğumda nitelikli çocuk edebiyatı ürünlerinin henüz gereğince ciddiye alınmamasıydı. Bu yüzden daha kaliteli çocuk kitaplarıyla buluştuğum dönem yetişkinlik dönemime denk geldi. Yetişkinlik dönemimde okuduğum ilk çocuk kitabı da Sınıf Öğretmenliği bölümünde öğrenim gördüğüm yıllardaki “Çocuk Edebiyatı” dersinde tanışma fırsatı tanıdığım “Çatıdaki Gezegen” kitabıydı. Türk Çocuk Edebiyatı’nda çok önemli yeri olan Behiç Ak’a ait bu kitapbeni çocuk dünyasına sokmayı çok hızlı başarmıştı. Kendine ait bir dünyayı oluşturmanın ne denli kıymetli olduğunu hissetmiştim. Beni öylesine etkiledi ki, önümüzdeki dönemde öğrencilerimle birlikte okumayı planlıyorum.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Açıkçası bu sorunun cevabı o kadar uzun bir liste ki, size anlatamam. Çocuklar için yazmak, beraberinde çocuklar için yazılanları okumak görevini de üstlendirdiği için resmen çocuk kitaplarıyla yatıp kalkıyorum. Dolayısıyla hem Türk Çocuk Edebiyatı, hem de Dünya Çocuk Edebiyatı ürünleriyle haşır neşirim. Bu da “Bu inanılmaz bir fikirmiş!” cümlesini fazlasıyla kurmama sebep oluyor. Söylediğim gibi, aslında liste çok kabarık ama bir tanesini seçmem gerekirse İspanyol çocuk kitapları yazarlarından Guridi’ye ait olan “Bir Balina Bir Bavula Nasıl Sığar?” diyebilirim. Umudun varlığını ve anıları anlatan bu kitap her okuduğumda keşke benim kalemimden çıksaydı dedirtenlerdendir.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
Çocuklara yönelik kitaplardan en son Alman Çocuk Edebiyatı yazarlarından Astrid Frank’ın “Enno ya da Asfalttaki Karahindiba” kitabını okudum. Kitap aslında biraz daha son çocukluk ve ilk gençlik dönemine hitap ediyor. Ama bir çocuğun başarısızlık duygusunu etrafındaki tüm insanlar tarafından tatmasına sebep olan şeyleri görmek, onun hissettiği gibi hissedebilmek tuhaf bir duyguydu. Bu yüzden bu kitabı hem yetişkinlere, hem de çocuklara öneriyorum.
edebiyathaber.net (11 Ocak 2023)