Arkeolojinin erkek egemen dünyasında sessiz bir kadın: Theresa Goell

Ağustos 8, 2024

Arkeolojinin erkek egemen dünyasında sessiz bir kadın: Theresa Goell

Doğan Satmış’ın Theresa Goell’in etkileyici hayatını anlattığı Nemrut’u Bize Armağan Eden Kadın adlı kitabı KaraKarga Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Tarihin derinliklerine inen ve engelleri aşan bir kadının etkileyici öyküsü…

Theresa Goell’in Tarsus’tan Malatya’ya, Ankara’dan Adıyaman’a ve Gaziantep’e kadar uzanan arkeolojik yolculuğu, sadece bir arkeoloğun değil, aynı zamanda kişisel engelleri aşarak tarih yazan bir kadının da hikayesini sunuyor. Nemrut Dağı’nda dinamit patlatmakla da suçlanan Goell, arkeolojiye ve tarihe olan katkılarıyla hala adından söz ettirmeyi başarmış, işine aşık bir kadın.

Kırklı yaşlarının ortasında bir kadındı… Boşanmıştı, çocuklu, dul bir anneydi. Kulakları hiç duymuyordu, sağırdı. Erkeklerin alanı olan arkeoloji ile uğraşıyordu. Muhafazakâr bir Yahudi olarak Müslüman bir ülkede çalışmaya geldi ve hayatını Nemrut Dağı’na adadı. Çünkü ona, yani Nemrut’un kralı Antiokhos’a âşıktı.

Bu kitap, 20’nci yüzyılın başında 1901 yılında doğup, 1980’li yıllarda hayatını kaybeden ama yaşamının önemli bölümünü Türkiye’de sırasıyla Tarsus, Malatya, Ankara, Adıyaman, Gaziantep’te geçiren öncü bir arkeolog kadının; New Yorklu Theresa Goell’in öyküsünü anlatıyor.

edebiyathaber.net (8 Ağustos 2024)

Yorum yapın