Prof. Dr. Erhan Büyükakıncı, Kansu Şarman ve Tanju Akad’ın danışmanlığında, Fırat Karadeniz ve Gökçe Aytulu’nun editörlüğünde hazırlanan “Tarihe Yön Veren 100 Komutan” Hürriyet Kitap etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Tarihe Yön Veren 100 Komutan, arşivlik ve objektif bir bilgi kaynağı olarak tarih sayfalarını aralıyor ve gelecek nesiller için önemli bir kaynak oluşturuyor. Kitap, akademik kariyerini Galatasaray Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde sürdüren ve uluslararası arenada savaş kuramları, dış politika alanında çalışmaları bulunan Prof. Dr. Erhan Büyükakıncı; askeri ve siyasi konularda yoğunlaşan çalışmalarıyla bilinen Tanju Akad ve tarih alanında çalışmalara imza atan gazeteci ve yazar Kansu Şarman’ın danışmanlığında hayata geçti.
Dünya tarihini değiştiren savaşların, büyük imparatorlukların kurulup, yıkılmasının, yeni sınırlar çizilmesinin kaynağı olmasından yola çıkan kitap, savaşların kaderini çizen komutan ve liderlerin hayatını çok yönlü bir şekilde ele alıyor. M.Ö. 1300’lü yıllardan başlayarak, tarihin yönünü değiştiren büyük savaşçıların hayat hikayelerini bir araya getiriyor. Kitabın asıl özelliği ise komutanların verdiği hayat mücadelesinin özünü, savaş alanlarında tarihi değiştiren taktik ve stratejilerini, uluslarının kaderini değiştirmek için yaptıkları ittifakları kronolojik bir sıralamayla okuyucuya sunması oluyor. Tarihe olan merakı canlandıran ve komutanların bir arada toplandığı önemli bir eser olarak ele alınan kitap, yeni okumalar için zihninizde kapılar açıyor.
II. Ramses ile başlayan komutanlar arasında; Büyük İskender, Mete Han, Marcus Antonius, Attilla, Halid Bin Velid, Friedrich Barbarossa, Selahaddin Eyyubi, Fatih Sultan Mehmet, Şarlken, Büyük Petro, George Washington, Napolyon Bonapart, Simon Bolivar, Ferdinand Foch, Winston Churchill, Fevzi Çakmak, George C. Marshall, Mustafa Kemal Atatürk, Ho Chi Minh, Vo Nguyen Giap gibi önemli isimler yer alıyor.
Kaleme aldığı önsözde Prof. Dr. Erhan Büyükakıncı, 100 komutanın kimliğini belirlerken özellikle tek bir coğrafyanın etkisinde kalmadan, tarihsel dönemlere ve ülkesel coğrafyaların çeşitliliğini ön plana çıkarmaya çalıştıklarını belirterek, “Burada sadece askeri komutanlar değil, aynı zamanda siyasal bir statüden gelen liderler de mevcut. Çünkü tarihin birçok döneminde askerlik mesleği ile siyaset iç içe geçmiş, birbirlerinden ayrılmaz parçalar olarak karşımıza çıkar” diyor.
edebiyathaber.net (31 Ekim 2018)