Arter Öğrenme Programı kapsamında gerçekleştirilen uzun soluklu seminer dizileri, müzikolog Rana Gediz İren’in vereceği dört haftalık “Çağdaş Sanatta Müzik ve Ses” başlıklı seminerle fiziki ortamda yeniden başlıyor. 20. yüzyılın erken dönemlerinden günümüze uzanan klasik müzik pratikleri ile çağdaş sanat arasındaki katmanlı ilişkilerin kronolojik olarak inceleneceği seminer, 8 Kasım Salı akşamı başlayarak dört hafta boyunca her Salı akşamı 19:00–20:30 saatleri arasında Arter’in Atölye mekânında gerçekleşecek.
Müzikolog Rana Gediz İren tarafından verilen dört haftalık seminerde, 20. yüzyılın erken dönemlerinden günümüze uzanan klasik müzik pratikleri ile çağdaş sanat arasındaki katmanlı ilişkiler kronolojik olarak incelenecek. Günümüzde, müzikle veya sesle ilişkilenen eserlerle sık sık karşılaşılıyor. Görsel sanatlarla müzik ve sesi buluşturarak Batı dünyasının kültürel gelişimine zenginlik katan besteci ve sanatçılar arasındaki ilişki ve etkileşimler, 20. yüzyılın başlarından itibaren yoğun olarak görülür. Kimi zaman sanatçıların birbirleriyle yakın teması sonucu, kimi zamansa toplumsal ve siyasal şartlara benzer estetik kaygılarla yaklaşmaları sebebiyle, birbirleriyle ilişkilendirilebilen heyecan verici yapıtlar ortaya çıkar. İkinci Dünya Savaşı sonrası yaygınlaşan disiplinlerarası yaklaşımlar ve üretimler de çağdaş sanatta müziğin ve sesin ön plana çıkmasına katkı sağlar. Gelişen dijital teknolojilerin de etkisiyle güncel bestecilerin eserlerinde görsel sanatçılarla işbirlikleri daha sıklıkla yer bulur ve çağdaş sanat üretiminde ses önemli bir öğe hâline gelir. Bu tarihsel sürecin Arter’de devam eden sergilerde yer alan ses odaklı eserlere de değinilerek irdeleneceği “Çağdaş Sanatta Müzik ve Ses” seminerinde Rana Gediz İren, sanatçı, besteci ve icracıların zaman içerisinde çeşitlenen pratiklerini tartışmaya açacak.
“Çağdaş Sanatta Müzik ve Ses” semineri 8, 15, 22 ve 29 Kasım 2022 Salı günleri 19:00’da Arter’in Atölye mekânında gerçekleşecek. Dört hafta sürecek ve gerekli sağlık önlemleriyle gerçekleşecek seminerin biletleri Arter’den temin edilebilir; 0212 708 58 01 numaralı telefonu arayarak veya [email protected] adresine yazarak rezervasyon yaptırılabilir.
Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.
RANA GEDİZ İREN HAKKINDA
Cambridge Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (İTÜ MİAM) eğitimini tamamlayan Müzikolog Rana Gediz İren, Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü bünyesindeki Kültür ve Sanat Dersleri biriminde öğretim üyesidir ve Batı müzik tarihi dersleri vermektedir. RILM (Répertoire International de Littérature Musicale) Türkiye Komitesi üyesidir. Müzikoloji çalışmalarında öncelikle modern dönemde İtalya’da bestelenmiş vokal eserlerde Osmanlıların izini süren Rana Gediz İren’in ilgi alanları arasında klasik müzik ve görsel sanatlar arasındaki etkileşimler, müzikte oryantalizm ve opera tarihi bulunmaktadır.
Bilgi için: arter.org.tr
Adres: Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul / T. 0212 708 58 00
edebiyathaber.net (26 Ekim 2022)