Arter’in Eylül ayında ziyarete açtığı Maaria Wirkkala’nın Karaya Çıkmak Yasaktır ve Yasemin Özcan’ın Islak Zemin adlı yeni sergileri Türkçe ve İngilizce ayrı edisyonlar olarak yayımlanan iki yeni kitap da eşlik ediyor. Sergilerin yayınları, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya [email protected] e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir.
Tanıtım metninden
Maaria Wirkkala’nın 2007 yılında 52. Venedik Bienali’nde sergilenen ve aynı yıl Arter Koleksiyonu’na dahil edilen Karaya Çıkmak Yasaktır başlıklı yerleştirmesi, İstanbul’da ilk kez Arter’de izleyiciyle buluşuyor. Arter Yakın Plan dizisi kapsamında yayımlanan ve sergiyle aynı adı taşıyan yerleştirmeye derinlemesine bir bakış sunan kitap, serginin küratörü Nilüfer Şaşmazer’in giriş metninin yanı sıra sanatçıyla gerçekleştirdiği kapsamlı söyleşiyi de içeriyor. Arter’in yeni sergilerinden Islak Zemin, Yasemin Özcan’ın daha erken tarihli yapıtlarıyla yeni eserlerini Eda Berkmen küratörlüğünde bir araya getiriyor. Sergiyle aynı başlığı taşıyan kitapta ise Berkmen’in sanatçıyla gerçekleştirdiği söyleşinin yanı sıra Kaya Genç, Evrim Kaya ve Işın Önol’un kaleme aldıkları metinler yer alıyor.
MAARIA WIRKKALA: KARAYA ÇIKMAK YASAKTIR
Maaria Wirkkala’nın 2007 yılında 52. Venedik Bienali’nde sergilenen ve aynı yıl Arter Koleksiyonu’na dahil edilen Karaya Çıkmak Yasaktır başlıklı yerleştirmesi, İstanbul’da ilk kez Arter’in 1. kat galerisinde izleyiciyle buluşuyor. Yerleştirmeyle aynı adı taşıyan serginin küratörlüğünü Nilüfer Şaşmazer üstleniyor. Sanatçının bienal kapsamında Finlandiya Pavyonu için ürettiği ve Arter’deki galeri mekânı için yeni dokunuşlarla tekrar yorumladığı Karaya Çıkmak Yasaktır, sanatçının kişisel tarihini ve anılarını bugün de güncelliğini koruyan toplumsal ve politik meselelerle bir araya getiriyor.
Her kitapta Arter Koleksiyonu’nda yer alan tek bir esere odaklanan Arter Yakın Plan dizisinin beşinci kitabı, Karaya Çıkmak Yasaktır başlıklı yerleştirmeye derinlemesine bir bakış sunuyor. Gençliği Finlandiya’nın güneyindeki Helsinki ve kuzeyindeki Laponya ile İtalya’nın Venedik kenti arasında geçen ve sanatsal pratiği bu coğrafyaların daimi bir değişkenlik içinde olan su, hava ve ışık gibi unsurlarla ilişkisinden etkilenen sanatçının üretimine odaklanan yayın, serginin küratörü Nilüfer Şaşmazer’in giriş metninin yanı sıra sanatçıyla gerçekleştirdiği kapsamlı söyleşiyi de içeriyor. Tasarımını Esen Karol’un üstlendiği Maaria Wirkkala: Karaya Çıkmak Yasaktır başlıklı kitapta, Orhan Cem Çetin tarafından çekilen yerleştirme fotoğrafları ve eseri detaylı şekilde betimleyen kareler de yer alıyor.
YASEMİN ÖZCAN: ISLAK ZEMİN
Yasemin Özcan’ın, Arter’in giriş kat galerisinde düzenlenen Islak Zemin başlıklı kişisel sergisi, pratiğinde seramik, fotoğraf, metin, video, ses ve performans gibi farklı mecra ve malzemelere yer veren sanatçının daha erken tarihli yapıtlarıyla bu sergi için ürettiği yeni eserlerini Eda Berkmen küratörlüğünde bir araya getiriyor.
İnsanın toprakla, hatırlamanın dille, otobiyografinin kurguyla ilişkisi üzerinden nesiller arası aktarım, göç ve kimlik inşası gibi konulara odaklanan sergiye, Berkmen’in sanatçıyla gerçekleştirdiği kapsamlı söyleşinin yanı sıra Kaya Genç, Evrim Kaya ve Işın Önol’un kaleme aldıkları metinlere yer veren bir de kitap eşlik ediyor. Özcan’ın sergide yer verilen eserleriyle birlikte geçmiş sergilerini ve üretimlerini de ele alan yayında, yazarlar sanatçının farklı eserlerini yeni okumalarla irdeliyorlar. Kitapta Özcan’ın V Yaka, Islak Zemin ve Derz Heykelleri serileri için yazdığı metinler de bulunuyor. Tasarımını Ayşe Bozkurt’un üstlendiği Yasemin Özcan: Islak Zemin başlıklı kitapta, Hadiye Cangökçe ve flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar) tarafından çekilen sergiden görünüm ve röprodüksiyon fotoğrafları da yer alıyor.
Arter’in sergilerine eşlik eden tüm yayınlar, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya [email protected] e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir. Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilen Arter Kütüphanesi’nde kitapların sayfaları karıştırılabilir.
Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.
Arter Yayınları Hakkında
Arter, programına eşlik eden ve çağdaş sanat etrafındaki tartışmaları besleyen yayınlar yapar. Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilli yürüttüğü yayın politikasıyla yeni metinlerin oluşturulmasını destekleyerek bu alandaki bilgi üretimine katkıda bulunmayı hedefler. Yayınların her biri, kitap mecrası içinde hayal edilebilecek çeşitli anlayış, malzeme ve üslupları keşfetmeyi önceliklendiren editoryal bir yaklaşım ve kitabı sergiyle bütünleştiren özgün bir grafik tasarım çerçevesinde şekillendirilir. Arter Yayınları, kurumun programındaki sergilere ve sanatçılara odaklanan kitaplar sunmanın yanı sıra koleksiyondan tek bir eseri mercek altına alan “Arter Yakın Plan” ve koleksiyon sergilerinin arka planlarındaki düşünce süreçlerini ortaya seren kitaplardan oluşan “Arter Arka Plan” başlıklı yayın dizilerine de yer verir. Arter Yayınları ayrıca web sitesi üzerinden ücretsiz olarak erişime açtığı indirilebilir e-kitaplarla, çağdaş sanat tarihine dair bilgi ve birikime katkı sağlayacak önemli kaynak metinlerin Türkçe çevirilerini daha geniş kitlelerle buluşturmayı amaçlar.