Arundhati Roy’dan “Kapitalizm: Bir Hayalet Hikâyesi”

Mart 17, 2015

Arundhati Roy’dan “Kapitalizm: Bir Hayalet Hikâyesi”

kapitalizm-bir-hayalet-hikayesi-Front-1Arundhati Roy‘un “Kapitalizm: Bir Hayalet Hikâyesi” adlı kitabı, Sel Yayıncılık etiketiyle yayımlandı.

Arundhati Roy, kelimenin tam manasıyla gözünü budaktan sakınmayan bir edebiyatçı ve düşünür.

Kapitalizm: Bir Hayalet Hikâyesi, neoliberal saldırının korkunç etkilerinin tüm dünyayı sardığını, ülke isimleri değişse de her yerde aşağı yukarı aynı korku tiyatrosunun sahnelendiğini bir kez daha fark ettiriyor.

Roy, kapitalizmle mücadele edenlerin bile unuttuğu, akışına bıraktığı temel çelişkileri, açmazları bir bir hatırlatıyor. Bu kitap bir uyanış çağrısı: Ülkelerin değil ama yoksulların kaderi ortaktır. Daha fazla kâr için dehşet verici boyutlardaki insan ve çevre katliamı, yerinden yurdundan edilme, baskıcı düzen. Sonuç ise yükseliş ve refah değil, daha fazla yoksulluk, daha fazla gelir eşitsizliği.

Aynı türden bir saldırıya maruz kalan bu ülkedeki okurlar, Roy’un anlatısında çok kafa açıcı paralellikler ve karşıtlıklar bulacak.

Arundhati Roy, 1959’da Hindistan’ın Şillong şehrinde doğdu. Bugün yaşadığı Yeni Delhi’de mimarlık okudu. Hindistan’da film tasarımcısı ve senaryo yazarı olarak çalıştı. Küçük Şeylerin Tanrısı adlı romanı 1997’de Booker Prize’a layık görüldü. Sonraki eserlerinde kurgu dışı çalışmalara yöneldi ve daha ziyade politik ve toplumsal meselelerle ilgilendi. 2002 senesinde Lannan Vakfı Kültürel Özgürlük Ödülü’nü, 2004’te Sydney Barış Ödülü’nü aldı. İnsan hakları ve çevre konularında aktivist kimliğiyle, ayrıca küreselleşme karşıtı görüşleriyle tanınan Roy, Irak Dünya Mahkemesi girişiminde de yer aldı. Yazarın Türkçedeki diğer eserleri şunlardır: Ya Çek Defteri Ya Cruise Füzesi (2004), Sonsuz Adaletin Muhasebesi (2005), Sokaktaki İnsanın İmparatorluk Rehberi (2005), Çekirgeleri Dinlemek (2010), Dağılmış Cumhuriyet (2013).

edebiyathaber.net (17 Mart 2015)

Yorum yapın