Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu
1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Pek çok nedeni var ancak en önemlilerinden biri çocuklarda bulduğum samimiyet. Çocuk okur, yetişkin okurun beğenisini belirleyen önyargılardan arınmış, daha doğrusu o önyargılarla henüz zehirlenmemiş oluyor. Onun beğeni gerekçesi popülerlik değil. Yani birtakım ilişkiler sonucu medyatik olmuş bir isimden ziyade, doğrudan kitapla ilgileniyor. Beklentisini karşılayan, tam da kendisi gibi samimi olduğunu düşündüğü her iyi kitabı kucaklıyor ki bu yazarlar için bulunmaz bir nimettir.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Okumayı söktüğüm andan itibaren çizgi romanlardan karikatür dergilerine, masallardan çocuk ve yetişkin romanlarına dek elime geçen her şeyi okudum. Demem o ki bu sorunun bende net bir karşılığı yok. Okumayı öğrenir öğrenmez 16 sayfalık bir kitapçık olan Tilkinin Rüyası’nı bitirmiştim ama ondan aldığım hazzın sebebi öyküden ziyade onu tek başıma okumanın verdiği başarı duygusuydu. Bilinçli bir okumanın verdiği hazdan söz ediyorsak, dediğim gibi, durum biraz karışık. Jules Verne kitaplarında bilinmezle karşılaşmanın heyecanını; Heidi, Pollyanna, Tom Sawyer gibi klasiklerde sevginin ve mutluluğun tanımını; Zagor’da, Mandrake’de, Tom Braks’ta, Rakar’da adalet ve mücadele duygusunu; Asteriks’te, En Kahraman Rıdvan’da, Sempe ile Gosciny’nin Pıtırcık kitaplarında, rahmetli Muzaffer İzgü’nün Ökkeş dizisinde kahkahanın iyileştirici gücünü buldum.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Karşıma çıkan hemen her iyi kitapta bunu söylemişimdir. Son yıllarda okuduğum Patrick Ness imzalı Canavarın Çağrısı ise diğerlerinden biraz daha önde duruyor, çünkü kitabı okuduğumda hem edebi hem de kurgusal gücüne hayran kalmıştım. Tabii bunda çevirmen Arif Cem Ünver’in hakkını da teslim etmem gerekir.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
Mavisel Yener’in yazdığı, Esin Güler’in resimlediği, Atatürk’ümüzü farklı yönleriyle anlatan ve bunu çizgi roman sanatını kullanarak yapan Atatürk’ü Tanıyalım, Atatürk’ün Doğa Sevgisi ve Atatürk’ün Hayvan Sevgisi adlarındaki üç kitabı okudum yakın zamanda. Hem yazınsal hem de sanatsal anlamda beni fazlasıyla tatmin eden bu dizinin eklenecek yeni kitaplarla artmasını diliyorum.
edebiyathaber.net (17 Nisan 2019)