Chris Impey’in “Yaşam Üzerine Sohbetler” adlı kitabı Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Chris Impey, astronomi ve gezegen biliminden jeoloji ve biyolojiye uzanan kitabıyla, “Evrende, yaşamın olduğunu bildiğimiz yegâne yer olan Dünya değişmek üzere olabilir mi? Yalnız mıyız?” cevaplandırmayı amaçlıyor.
Bilimcilerin kendi usullerince yaşam arayış hikâyelerini anlattıkları söyleşilerden oluşan “Yaşam Üzerine Sohbetler” kitabında 60 yıl önceki gezegen bilimiyle bugün arasındaki büyük ölçüdeki farklarını ele alınıyor.
Impey kitabında, 60 yıl önce dünyada yaşamın nasıl başladığı konuları tartışılırken, 30 yıl önce, Dünya, Güneş Sistemi’nde biyoloji için olası tek yer gibi göründüğüne, 15 yıl önce ise Güneş dışındaki yıldızların yörüngesinde dönen gezegenlerden haberdar olmadığımızı, bugün ise, büyük bir teleskop donanması ve küçük bir uzay aracı filosu, Güneş Sistemi ve ötesinde yaşamın olabileceği yerleri tanımlamayı ve incelemeyi amaçlıyor.
Türkçe çevirisini Özkan Akpınar’ın üstlendiği kitapta, dünyadaki yaşamın kökeni ve menzili ile yerküre dışındaki yaşamın olası sahaları konusunda birçok astronom, jeolog, biyolog ve yazarla yapılan samimi röportajlar yer alıyor. Bu röportajlar Mars ve Titan’a düzenlenen misyonlardan öğrendiklerimizi masaya yatırıyor, dünyadaki yaşamın şaşırtıcı çeşitliliğini betimliyor, biyoloji-sonrası evrim hakkında tahminlerde bulunuyor ve zeki uzaylılarla temasın bizim için ne anlama geleceğini keşfediliyor.
Chris Impey, Arizona Üniversitesi Astronomi Bölümü’nde başkan yardımcısı ve profesördür. Araştırma alanları gözlemsel kozmoloji, kütleçekimsel mercekleme ve galaksilerin evrimi ve yapısıdır. Kendi adına yayınladığı 160 makalesi bulunan Impey giriş niteliğinde iki ders kitabının yazarları arasındadır ve The Living Cosmos (Random House, 2007) adlı olumlu tepkiler alan bir astrobiyoloji kitabı yazmıştır. Son popüler bilim kitabı How It Ends (Norton, 2010), kişiselden kozmiğe, bitiş noktalarını kapsıyor.
edebiyathaber.net (22 Kasım 2018)