Antolojilerin, seçki ve derlemelerin benim için ayrıcalıklı olduklarını belirtmeliyim zira okurlara birbirinden farklı bakış açılarıyla ilgili fikir verirler. Zor bir misyon bu. Öte yandan deneyimli ve yeni yazarları tek seferde keşfetmenin hızlı ve pratik yolu. Belli temalar ve konular çevresinde birleşen kalemler bize özgün anlatım biçimleriyle karşılaşmanın hazzını yaşatabilirler. Bu birliktelik seçkiye katkıda bulunanlar arasında, ortak gaye çemberiyle hizalanma duygusu oluşturur.
Editör, öykü ve söyleşi yazarı, daha önce de antolojilerde imzası bulunan Mahmut Yıldırım’ın derleyiciliğinde kaleme alınmış, h2o kitap tarafından yayınlanan, “Aynı Düşün İçinde–Kadın Erkek Öyküleri” dikkate değer, deneysel ve yaratıcı bir yazarlar çalışması. Seçkiye katkıda bulunan yirmi dört yazarın on ikisi erkek, on ikisi kadın. Her öykü için bir kadınla bir erkek yazar eşleştirilmiş. İkili ekipler halinde ortak konular belirleyip o noktadan hareketle yola çıkmışlar, sonra metinler yazarların kendi tarzlarıyla şekillenmiş. Aynı düşün içinde buluşmuşlar ama öykülerini düşlerin ötesine, gerçek dünyaya, sert gerçeklerin kucağına taşımışlar. Yazarın yazma serüveninde tek başına hareket ettiğini ve süreçte yalnız olduğunu hepimiz biliriz. Söz konusu seçkide eser takım ruhuyla kotarılmış. Eşleşen ikililerin yaratıcı üretim sürecini satır aralarında hayal etmek mümkün. Erkek yazarlar kadın karakterleri, kadın yazarlar erkek karakterleri kaleme almayı denemiş. Çapraz okurluğu teşvik eden bir çalışma gerçekleştirmişler.
Metinlerdeki kurgulardan, sembol ve simgelerden tat almak için yazar çiftleri birlikte okumak gerekiyor. Başlangıçlarda yer alan ortak yola çıkışların ardından hikâyeleri ince ince dokuyarak kendi özgün metinlerini oluşturmuşlar. Erkek ve kadın bakış açısı takası, anlatıdaki empati duygusunu besliyor. Öyküler bir koleksiyona dahil olmakla anlam ve anlatı bağımsızlıklarından bir şey kaybetmez hatta yeni anlamlar kazanabilirler. Başkası hakkında yazarak içine sıkıştığımız hayatları aşabilir, kendimizde olmayan duyguları deneyimleyebiliriz. Hikâyeler en sonunda insanlığın geri kalanıyla bağlantı kurmamızı sağlamazlar mı?
Süregelen iletişim sorunları, karı koca ilişkileri, ayrılanlar, kazalar, önceki öykünün alıntısıyla başlayan sonraki öyküler, aynı mekânlarda, ortak imge ve eşyaların çevresinde hayat bulan olaylar, kolaylıkla denk gelebileceğimiz karakterler, ölümün farklı anlatımları, varoluş mücadelesi içinde yaşama direnenler var bu seçkide.
Kitapta eşleşen yazarları şöyle sıralayabiliriz. Gülhan Tuba Çelik-Gökhan Yılmaz, Zeynep Pınarbaşı-Akın Çokuğurluel, Gönül Malat-Nihat Kopuz, Büşra Nil-Mahmut Yıldırım, Mahi Kayıkcı-Ahmet Berk Duman, Berrak Ertörer-Turhan Yıldırım, Özlem Budak-Hüseyin Opruklu, Nalan İncekara-Mehmet Ali Kaba, Neslihan Yiğitler-Bayram Sarı, Serap Üstün Kütahya-Barış Kütahya, Nurgül Yüksel-Anıl Can Uğuz, Zeynep Fatma Küpeli-Burak Alıcı.
“Aynı Düşün İçinde” öykü derlemesi bir çeşit yaratıcı yazarlık alıştırması gibi. Hem yazarların kalem becerisini geliştirmeye hem de okurun yeni kalemlerle tanışmasına olanak veriyor.
Kaynak: Aynı Düşün İçinde-Kadın Erkek Öyküleri. h2o kitap. Derleyici: Mahmut Yıldırım. Mayıs 2022
edebiyathaber.net (30 Haziran 2022)