Ankara’nın Ayrancı semtinde bir yıl önce kurulan semt derneğinin yayını olarak çıkan ve ücretsiz dağıtılan Ayrancım Gazetesi’nin 5. Sayısı yayınlandı.
Dernek başkanı olarak gazetenin sahibi Ali Necati Koçak, yazı işleri müdürü Aykut Alyanak ve editör Tanju Gündüzalp’in yönetiminde Elçin Öz, Ali İhsan Başgül, Simin Şay, Selin Engin, Hande İnal Altunbaş yazı ekibiyle hazırlanan gazete hem deneyimli yazarları hem de ilk defa yazan pek çok ismi bir araya getirmiş. İlk sayıdan itibaren Gökçer Tahincioğlu, Deniz Zeyrek, Tanıl Bora, Yüksel Işık, Selami İnce, Funda Şenol Cantek, Savaş Zafer Şahin, Duygu Cihanger Ribeiro, Can Öktemer, Ceren Ergenç gibi isimler gazetenin yazarları arasında yer almış.
Gazete semt kültürü ağırlıklı olsa da, kültür ve sanat, semt antolojisi, ekoloji içerikli yazı, güncel haber, araştırma ve söyleşilerden oluşuyor.
Herkesin bir komşuya ihtiyacı var mottosuyla çıkan Ayrancım Gazetesi çalışmalarını ve heyecanını şu sözlerle ifade ediyor;
Yarışmacı değiliz, kimseyle bilek güreşine girişmiyoruz. Kim iyi bir şey yapmak isterse yardım edeceğiz. Yanlış yapıldığı yerde uyarmak görevimiz olacak. Karanlığa konuşanlardan olmayacağız, çokça dinleyeceğiz. Ayrancının makul yaşantısına rahatsızlık vermeyeceğiz. Yenilikçi bir dayanışma yaratmaya, iyilikçi bir komşuluk yapmaya gayretimiz olacak. İğde ağacının kokusunu arayacağız ama manolyalar, erguvanlar da var mahallemizde, kıymetini bileceğiz. Cumhuriyetin heyecanı, bağların bereketi, çok kültürlü bir yaşamın izi var mahallemizde onun da farkındayız. Bilenleri dinleyip, yazanları okuyacağız. Semtin ruhunu anlayan gençliği yaşatmaya, deneyimlerin peşinden gitmeye gönüllüyüz. Sanatı, kitabı, antikayı, esnaflığı, sokağı seviyoruz. Çay meraklısı olduğumuz kadar kahvenin de delisiyiz.
Herkesin bir komşuya, hepimizin bir mahalleye ihtiyacı var. Ayrancım gazetesi semtin tarihini, kültürünü, komşuluk ve mahalle anlayışını aktarmaya gayret edecek. Kent kültürünün izini sürecek. Semt gazeteciliği yapacak ama gözümüz hep şehrin üzerinde olacak. Bu bir yolculuk sonuçta, yalnız yolculuk edecek değiliz, sohbete, muhabbete, yola ve yolculuğumuza eşlik edeceklerle birlikte olacağız.
Gazete ekibinden Ali Necati Koçak, kuruluş gerekçelerini ve yayın planlarını şöyle ifade ediyor:
Ankara’da mahalle, semt dernekçiliği yeni değil aslında. Çiğdemim Derneği Nisan 1996’da, Kavaklıderem Derneği de birkaç ay sonra Kasım 1996’da kurulmuş. Yani arkasında çeyrek asırlık bir deneyim ve birikim var.
Biz bu deneyimin izinden giderek Ayrancı semtindeki 5 mahalleyi içeren, öncelikli olarak kent kültürünü geliştirmeyi hedefleyen ve bu duyguları bizimle paylaşan komşularımızla dayanışmayı filizlendirmek amacıyla 1 Ağustos 2019 tarihinde kurduk derneğimizi.
Çalışmalarımıza başlamıştık ki, salgınla karşılaştık. Salgının bize tekrar hatırlattığı komşuluk kültürü ve dayanışmayı güçlendirmek için sokağa çıkma yasaklarının arasında “bir gazete çıkacaksa tam da şimdi çıkmalı” fikri ağır bastı. Nisan ve Mayıs 2020 aylarındaki çalışmaların meyvesi Ayrancım Gazetesi ilk sayısı 1 Haziran 2020’de yayınlandı. Dijital falan da değil, inat edip basılı olarak yayınladık. Herkes evlerinde kapalıyken ulaşabildiğimiz her yerde posta kutularında, kapı aralarında tüm Ayrancıya dağıtıldı. Aylık bir gazete olarak her yıl Temmuz-Ağustos sayısını birleştirerek yılda 11 sayı çıkmayı planlıyoruz. Semtini, mahallesini, Ankara’yı seven herkesi aramıza davet ediyoruz.
Ücretsiz olarak dağıtılan gazeteyi www.ayrancim.org.tr adresinden okuyabilir, PDF olarak indirebilir, basılı olarak edinebileceğiniz yerlerin listesine ulaşabilirsiniz. İletişim ve yazılarınız için [email protected] e-posta adresini kullanabilirsiniz.
edebiyathaber.net (14 Eylül 2020)