Ayrıntı Yayınları 2025’te hangi kitapları yayımlamayı planlıyor?

Aralık 28, 2024

Ayrıntı Yayınları 2025’te hangi kitapları yayımlamayı planlıyor?

Ülkemizin önde gelen yayınevlerinden Ayrıntı Yayınları 2025 programını genel hatlarıyla duyurdu: 

“Ayrıntı Yayınları olarak 2025’te kurmaca dışında Adam Phillips ve Zygmunt Bauman kitaplarını yayımlamaya devam edeceğiz. Kurmacada ise, David Lodge’un öncelikle Sessiz Cümle romanı ile başlayıp daha önce bastığımız kitaplarını yeniden gündeme getireceğiz ve Türkçeye çevirilmeyen kitaplarını da listemize ekleyeceğiz.

Öte yandan yayınevimizin 2025’te başlayacak yeni dizisi Atölye’de, yazmaya ve yayımcılığa odaklanan kitaplarımızı okurlara sunacağız. John Gardner, Andrew Bennett Rebecca Lee Alfred Fortunato Susan Rabiner, Walter Mosley bu dizide yayımlayacağımız yazarlar arasında.

İnceleme dizimizden, ırk düşüncesinin ne olduğu, felsefi bir ırk çalışmasının ne anlama geldiği, ırkla ilgili argümanlarımızın ne ölçüde bölgesel veya küresel olduğu üzerine kafa yoran Paul C. Taylor’un IRK: Felsefi Bir Giriş, özellikle son yıllarda üzerinde daha çok düşündüğümüz aile kavramını pek de düşünmek istemediğimiz açılardan ele alarak bakım emeğine odaklanan Sophie Lewis’in çarpıcı kitabı Abolish the Family, sermayenin mülteci krizini ucuz iş gücüne çevirmesini konu edinen Laura Robson’ın Human Capital 2025 kitaplarımızdan olacak.

Ağır Kitaplar dizimizde ise uzun bir aranın ardından Richard Sennett’in kitabıyla 2025’e başlıyoruz. İnşa Etmek ve Yaşamak, antik Yunan’dan yola çıkarak yirmi birinci yüzyıl Şanghay’ına kadar uzanan bir bağlamda şehirlerin mimari biçimleriyle insanların yaşayışı arasındaki kederli ilişkiyi ele alıyor. İlerleyen aylarda ise kapsamlı bir çalışma olan Fuhuş Dünyası’nın ilk cildini yayımlayacağız.

Düşbaz, yeni sezona yeni bir diziyle başlıyor: Düşbaz Kısa. Öykülere, özellikle de yerli yazarların öykülerine ağırlık vereceğimiz bu listede novellalar ve ilerleyen zamanlarda kısa kurmaca dışı metinler de yer alacak. Eda Aslı Şeran’ın Öte Yaka Fırtına adlı öykü kitabıyla başlangıç yaptığımız bu dizide Gülçin Kaya, Anıl Çetinel Örselli, Yasemin Olur gibi isimlerin öyküleri de yer alacak. Kitapları Hollanda’da 1 milyondan fazla kopya satan, yirmi beş dile çevrilen ve her kitabında farklı psikolojik temayı ele alan Toon Tellegen’in yalnızlık üzerine yazdığı Kirpi’nin Ağıtı adlı novellası da bu dizinin bir parçası olacak. Ayrıca ünlü yapımcı, komedyen ve yazar Raphael Bob-Waksberg’in öykülerini de bu sezon okurlarımızla buluşturacağız. Bunların yanında Düşbaz’ın ana listesinden senarist ve yazar Ahmet Vatan’ın Oğul adını verdiği romanında, aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirini tanımamış ve dört bir yana savrulmuş aile üyelerinin hikâyesi üzerinden bir baba-oğul karşılaşmasına ortak olacağız. Yine yerli ve yeni yazarlarımızdan Kerem Ilgar’ın sarsıcı olduğu kadar gerçekçi, bir o kadar da tüyler ürperten romanını okuyacağız: Ben Sadece Kuşları Severim. İnsanları sevmeyi geçtim, hepsinden nefret eden bir kötünün anıları var bu romanda ve daha da fazlası. Japon yazar Shion Miura’nın romanı, bir yayınevinde çalışan sözlük editörü Araki’nin emekli olmadan önce yerine geçecek kişiyi bulmasının ve bu yeni kişinin sözlük derleme sürecinde kelimelerle mücadelesinin hikâyesini anlatan The Great Passage‘ını Peren Ercan’ın çevirisiyle okurlarla buluşturacağız. Yine Japon edebiyatından Sanaka Hiiragi’nin The Memory Photographers kitabını Tunç Albay’ın çevirisiyle buluşturuyoruz. Almancadan iki güzel haberimiz var: Alois Hotschnig ile Ariana Koch’un eserlerini Regaip Minareci’nin çevirisiyle yayımlayacağız. 2024 Alman Kitap Ödülü’nün sahibi Martina Hefter’in Hey Guten Morgen! Wie Geht es Dir?‘i de biz yayımlıyoruz. Koreli yazar Lee Suyeon’ın The Girl in a Phone Booth adını verdiği duygusal romanını da yayımlamak için çok heyecanlanıyoruz. Kurmaca dışında da uzman klinig psikolog Lucy Maddox’ın yeniden başlama kılavuzunu yayımlıyoruz; Maddox’un yılın on iki ayı üzerinden kendimizi ve hayatımızı düzene sokmak için tavsiyeler sunduğu ve yeniden başlamanın kılavuzunu herkese öneriyoruz. Michael Wildenhain’ın Yapay Zekânın Kısa Tarihi kitabı ile Rebecca Roache’nin küfürün ve argonun tarihini ve tüm ayrıntılarını inceleyen kitabının listemizde olduğunu müjdeleyelim. Bir de tabii Chuck Palahniuk’in yeni kitapları da Düşbaz’dan çıkmaya devam edecek. 

Dinozor Çocuk’ta; Serap Biçici’nin duygularımız ve onların hayatımızda yerli yerinde olmasını anlatan sıcacık bir hikaye olan Duygu Dağıtıcısı ve Onun Acemi Yardımcısı Ocak 2025 kitabımız.

Doğada geçirilen her anın bir çocuğun gözünden tutulan kaydını anlatan, doğanın hem keşifçisi hem de koruyucusu olan çocuklara rengarenk bir doğa günlüğü olan Dara McAnulty’nin Vahşi Çocuk’u ilerleyen aylarda yayımlayacağımız kitaplarımızdan. Çocuklara en çok sorulan “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusunu merkeze alan, büyümenin eşiğindeki bir gencin meslek seçimiyle ilgili zorlu yolları keşfetmesini okuyacağımız Nihal Ünver’in kaleminden Dişçi ve Elektrogitar, çocuklarla felsefe çalışmalarının en temel unsurlarından biri olan oyunu ele alan 3-11 yaş arası çocuklara hitap eden Sara Stanley imzalı Neden Düşünmeliyiz? 2025’te yayımlayacağımız Dinozor Çocuk kitaplarından. Ayrıca, Johanna Lumme’den Orman Ahalisi Bahçenin Gizemi, Ute Krause’den de Eksi Üç Sayı Salatası Dinozor Çocuk listemizin yeni kitaplarından olacak.

Dinozor Genç’ten 2025’te basacağımız bazı kitaplarımıza örnek vermek gerekirse, Ocak 2025’te Zeynep Yıldız’ın Toprağın Derinlerindeki Güç isimli kitabını yayımlayacağız. Bu kitapta, Dünyanın gidişatından ve çevresel sorunlardan dolayı insanlığa bir ders vermek isteyen tanrılar, antik kent Termessos hayranı gençlerin kaderlerini kehanetlerle ve şifrelerle bağlıyor ve bu sırrı çözmeye çalışan gençlere karşı oldukça acımasızca davranıyorlar. Ayrıca Bengt-Erik Engholm’un Dünyanın üzerindeki ilk canlı türünden günümüze kadar, kültürel evrim de dahil olmak üzere insanlığın gelişimini ele alan kapsamlı bir kaynak olan Maymundan İnsana, Ridley Pearson’un Kutup Kalkanı Projesi’yle başlayan serinin son kitabı DC Super Sons – Landis’e Kaçış’ı, Francesca Gibbons’ın Yıldızlı Saat – Dağların Ötesinde’si ve de Tove Jansson’un muhteşem roman serisinin dokuzuncu ve son kitabı olan Kasım Sonu kitabında; vadiyi ve evlerini arkalarında bırakarak meçhul bir yere giden Mumi Ailesinin dönmesini bekleyen dostlarının melankolik diyaloglarına şahit oluyor ve bizler de Mumi Ailesinin dönüşü için gözümüzü yollara dikiyoruz.”    

edebiyathaber.net (28 Aralık 2024) 

Yorum yapın