Ayrıntı Yayınları’nda Aralık 2023 nasıl geçti?

Aralık 29, 2023

Ayrıntı Yayınları’nda Aralık 2023 nasıl geçti?

Aralık ayında Ayrıntı Yayınları’nın Klasik, Felsefe, Şiir ve İnceleme dizilerinden dikkat çeken dört kitap okurlarla buluştu. Kafka’nın modern insanın açmazlarına eğildiği altı öyküsünü bir araya getiren Ceza Kolonisinde – Tüm Hikâyeler 1; 100. yıl anısına hazırlanan ve alanında birbirinden önemli isimlerin cumhuriyet düşüncesini farklı yönleriyle ele aldığı makalelerden oluşan Cumhuriyet Fikri; yeni baskısıyla, Ahmet Bozkurt’un şiirlerinden oluşan Ku’yu ve David S. Meyer’in sıradan insanların dünyayı değiştirme potansiyeline ışık tutan Toplumsal Hareketler (Bazen) Nasıl Fark Yaratabilir? adlı kitapları, Ayrıntı Yayınları’nın tüm kitaplarıyla birlikte, raflarda.

Ceza Kolonisinde – Tüm Hikâyeler 1

Yazar: Franz Kafka / Çevirmen: Levent Bakaç

Klasik

Akşamı kafamızla delip geçtik. Gün ve gece vakti yoktu. Çok geçmeden yeleklerimizin düğmeleri birer diş gibi birbirine sürtünmeye başladı, tropikal hayvanlar gibi ağzımızdan alevler saçarak ve birbirimize olan mesafeyi koruyarak koşuyorduk.

Kafka’nın sağlığında yayımlanan bu kitaptaki öyküler modern insanın açmazlarına, kendisinin dahi farkında olmadığı karanlık ve sisli nokta­larına soğukkanlı bir şekilde eğilmekte: tek tek parçalardan çıkarılabilecek bir sonuç varsa şa­yet, o da insanın, kapitalist dünyanın mülkiyet, otorite hırsı, ceza pratikleri, suçluluk hissi, ha­set ve nefret ekseninde işleyen ilişkileri arasın­da sıkışıp kalmasıdır. Hayvanla insan arasındaki gri bölgelerde türlü acılar çeken, kendini ifade edemeyen, kurumsal kafeslere kapatılmış mo­dern insanın kölelik koşullarından herhangi bir çıkış ihtimali vardır, ama bunun için esas itiba­rıyla bir çıkış düşüncesinin imkânsız olduğunun bilincine varılması gerekir. Kaçışı kaçışsızlık, çıkışı çıkışsızlık düşüncesinde sorunsallaştıran Kafka, yavan ve temelsiz bir umuttansa çok daha verimli ve radikal bir negatif-estetik du­yuşu kuşanarak insanın komik de olan dramını irdeler, muntazam bir ustalık ve sevecenlikle…

Cumhuriyet Fikri – 100. Yıl Anısına

Derleyenler: Güçlü Ateşoğlu ve Kurtul Gülenç

Felsefe

Düşüncenin özgürlüğüyle birlikte o düşüncenin canlılığı ve sürekliliği esastır. Özgürlük, eşitlik ve adaletin önce düşüncede soyut olarak ortaya koyulması, sonrasında dayanışma, kardeşlik ve ortaklıkta somut bir belirlenim alması, devrim fikrinde ve bunun bir tezahürü olan cumhuriyette yankısını bulmuş, geri döndürülemez bir fikrin tarih-üstülüğü, tarihsel belirlenimler kazanmasıyla kendi bedenini oluşturmuştur. Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde farklı veçheleriyle ve eleştirel anlamda bu sürekliliğe ve kopuşa tanıklık etmek istiyor, düşünceyi bir adım ileriye götürmek suretiyle gerçekliği şekillendirmeye çabalıyoruz.

“Gerçek cumhuriyetin özgürlüğünün ne olması gerektiği, ser­maye egemenliğinin özgürlüğü yıkıcı, yanılsatıcı, yabancılaş­tırıcı gücünü alt etmek gerektiği bilinciyle zihinlerde yaşıyor ve kavga konusu olmayı sürdürüyor.”

Arif Çağlar

Ku’yu

Ahmet Bozkurt

Şiir

Ahmet Bozkurt (1977) Çeşitli edebiyat, felsefe ve düşün dergilerinde şiirleri, dil felsefesi, modernizm-postmodernizm ve yapısalcılıkla ilgili yazıları, edebi­yat ve resim eleştirileri, denemeleri ve tiyatro oyunları yayımlandı. Resim ve şiir üzerine yazdığı yazılar pek çok ortak kitapta yer aldı. Bozkurt’un eleştiri, kuram, deneme, derleme ve antoloji dalında yayınlanmış çok sayıda eseri bu­lunuyor.

Ahmet Bozkurt, Ku’yu’da okuru şiirin ve felsefenin, imgenin ve kavramların iç içe geçtiği düşsel bir yolculuğa çıkarıyor. “Kalbe düşen şiir” nice çöllerden ge­çip, kurumuş “nice kuyular”dan çekilerek gün yüzüne çıkıyor: Gönderilmemiş mektuplar; zamansız yüzler; puslu hatıralar… Kendi kuyusunun çağrılısı olarak şair, sessiz bir ıstırabı büyütür koynunda. En dehşetlisi mürekkep sessizliğidir çünkü orada ak kâğıt üzerinde “varlıktan oyma bir bengi ırmak” olan dil akmaz hâle gelmiştir. Hiçbir rüzgâr erişemez susuzluğuna. Yusuf’a kuyuyu yurt eden efsun, sevgilinin kalbindeki mührü söken aşktır. Ve aşk, kıyısında bütün keli­melerin biriktirildiği ve derinine varıldıkça kendinden dışarı taşan, taşınandır. Varlığımız kanadığında yalnızlık sökün eder; şiir, suskun bir kız olarak belirir kuyunun aynasında. Düşgezerlerin geçmiş ve geleceğinden ayrışmış bir şimdi­nin içerisinde kaybolduğu, masalın sonlanıp rüyaların doğduğu, zamanın ve mekânın hükmünün geçmediği bir başka alemin şiiri Ku’yu: Cam kırıklarının çoğaltıp unutuşun girdabına hapsettiği “gölgeyazı’lara” inat yağmura, yağmu­run biriktirdiği sulara yazılmış şiirler.

Toplumsal Hareketler (Bazen) Nasıl Fark Yaratabilir?

Yazar: David S. Meyer / Çevirmen: Zeynep Demir

İnceleme

Dünyayı değiştirmek için protestolara katılırız, değişimde bir katkımız olabileceğini, bir fark yaratabileceğimizi düşü­nerek… Bazen hedefimize ulaşır, bir şeyleri değiştirmeyi başarırız. Fakat edindiğimiz her başarı kolektiftir; değişim çoğu kez tam istediğimiz şekilde ve istediğimiz anda gel­mez.

Bu kitapta David S. Meyer, sıradan insanların dünyayı nasıl ve hangi şartlarda etkileyebileceğini, bazen işlerin neden plana uygun gitmediğini açıklıyor. Toplumsal hareketler li­teratürünü derinlemesine inceleyerek toplumsal hareketle­rin ortaya çıkışını, devrim hareketleriyle arasındaki farkı ve aktivistlerin siyaseti, kültürü ve yaşam biçimini nasıl etkile­diğini irdeliyor. Aktivistlerin oluşturduğu siyasi değişim an­latılarının ve bu anlatıların yaratabileceği etkinin üzerinde durarak son noktayı koyuyor. Örneğine çok rastladığımız toplumsal hareketleri inceleyerek protesto etmeye dönük siyasetin yapısı ile muhtemel sonuçlarına ışık tutuyor.

Yorum yapın