Ayrıntılı bir Akdeniz tarihi çalışması

Ağustos 29, 2024

Ayrıntılı bir Akdeniz tarihi çalışması

David Abulafia’nin Büyük Deniz: Akdeniz’de İnsanlık Tarihi Epsilon Yayınevi tarafından Özgür Ümit Hoşafçı çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Avrupa, Asya ve Afrika’yı birbirine bağlayan Akdeniz, binlerce yıldır farklı dinlerin, yönetim şekillerinin, kültür ve ekonomilerin buluştuğu, çatıştığı, birbirini etkilediği bir yer olmuştur. Akdeniz tarihi profesörü David Abulafia, tarihöncesinden 21. yüzyıla uzanarak Akdeniz’in imparatorlukların yükseliş ve çöküş dönemlerindeki önemine, denizin ulaşım ve beslenme için pratikliğine, denizin tehlikeli sularını aşan denizci, korsan, göçmen gibi kişilere odaklanarak detaylı bir Akdeniz tarihi çalışmasını okurlarla buluşturuyor.

“‘Akdeniz tarihi’ birçok anlama gelebilir. Bu kitap Akdeniz çevresindeki toprakların değil, Akdeniz’in tarihidir; daha doğrusu bu denizi geçen ve adalarında ya da liman kentlerinde yaşayan insanların tarihi. Kitabın teması Akdeniz’in ticari, kültürel ve hatta –Romalılar döneminde– siyasi olarak tek bir bölgeye, farklı derecelerde entegre olma süreci ve bu entegrasyon dönemlerinin bazen nasıl, savaş ya da veba nedeniyle, şiddetli bir parçalanmayla sona erdiğidir.”

“Dünyanın en büyük medeniyet merkezlerinden birine dair olağanüstü bir çalışma.”

–Tony Barber, Financial Times

edebiyathaber.net (29 Ağustos 2024)

Yorum yapın