Bağımlılık olgusunun sosyolojik, siyasi ve tarihsel bağlamı

Ekim 13, 2020

Bağımlılık olgusunun sosyolojik, siyasi ve tarihsel bağlamı

Kültegin Ögel’in “Bağımlılık Asla Sadece Bağımlılık Değildir” adlı kitabı İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bağımlılık olgusunu sosyolojik, siyasi ve tarihsel bağlamında ele alan bu kitapta Kültegin Ögel gerek akademik gerek toplumsal söylemlerde bağımlılığın nasıl inşa edildiğini zengin ve akıcı örneklerle incelerken bireysel düzlemde bağımlılığın çok katmanlı bir olgu olduğunu ortaya koyuyor.

Kahve, alkol, tütün ve afyon kullanımının sömürgecilik, endüstrileşme, Avrupa burjuvazisi ve işçi sınıfıyla kesişme noktalarından; meyhaneler ve alkol yasakları üzerinden yapılan birey, kamu ve iktidar tartışmalarına kadar bağımlılığın tarihsel arkaplanını sunuyor. Bağımlılık yapan bazı maddelerin kullanımı mümkün ve meşru iken bazılarının yasak olmasını belirleyen ölçütleri, bireysel özgürlükler ile toplumsal yasaklar arasındaki hassas dengeyi analiz ediyor.

Tıbbi ve akademik jargondan uzak, herkesin anlayabileceği bir dille yazılmış bu eserde, Ögel, madde kullanımının yoksullukla ve toplumsal eşitsizlikle olan ilişkisini analiz edip bağımlılık üzerinden yapılan damgalamanın sınıfsal kimlikle nasıl iç içe geçtiğini gösterirken okuru bağımlılık olgusunu etiketlemeden anlamaya davet ediyor.

Kitaptan bir bölüm okumak için>>>

Kültegin Ögel

1964 Ankara doğumlu. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde başlayan ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlığına, aynı hastanede AMATEM ve ÇEMATEM kliniklerinde çalışarak bağımlılık uzmanlığını da eklemiştir. Çeşitli üniversitelerde çalışan Ögel, 2010 yılında profesör unvanını almıştır. Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, Avrupa Birliği gibi kuruluşlarda bağımlılık ve riskli davranış gösteren çocuklara yönelik projeler yürütmüştür. Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile. Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı gibi birçok resmî kurumda danışmanlık yapmıştır. Bağımlılık alanında dokuz kitabı, çok sayıda araştırması vardır ve bu alanda çalışan Yeniden Derneği’nin kurucusudur. Halen araştırmalarına devam etmekte, hastalarına yardımcı olmaya çalışmakta, yazılarını yazmakta, projeler yürütmekte, Moodist Psikiyatri Nöroloji Hastanesi ve Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’nin danışmanlığını sürdürmektedir.

edebiyathaber.net (13 Ekim 2020)

Yorum yapın