Selçuk Erez’in Eylemlerde Çocuklar Gibi Şendik adlı kitabı Oğlak Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Birbirinden değerli nice doktor yetiştirmiş bir hoca, usta bir edebiyatçı, sıkı bir örgütçü… Gerek Tabipler Birliği’ndeki çalışmaları gerekse gazete yazılarıyla muhalif bir aydın… Selçuk Erez çok yönlü kişiliğiyle çevresine harekete geçme duygusu aşılayan sıra dışı bir kimlik… Elinizde tuttuğunuz Eylemlerde Çocuklar Gibi Şendik adlı çalışması da sıra dışı bir kitap.
Bir insanın neden, niçin ve nasıl bir eylemciye dönüştüğü sırlarla dolu bir kapıdır. Herkes kendi öyküsüyle geçer o kapıdan. Selçuk Erez de bu kitabında bu kapıdan geçenlerin öykülerine eşlik ediyor. Bazen kişisel yaşamların şiddetle kırıldığı anlar, kimileyin öğrenilmiş olanlara sırtını dönememek, kimileyin akışı yadsımamak… Herkesi birbirinden başka kılan öykülere rağmen, insanın ortak düşü: Başka bir dünya mümkün. Mümkün olduğuna inanılan başka bir dünya için kurulan o büyük ortaklık: Eylemlilik.
Selçuk Erez kurguyla tanıklıkların iç içe geçtiği bu kitabında hem “eylemci”liğin yol haritasını çiziyor hem de Türkiye’nin yakın dönem eylemlerinden örnekler aktarıyor. Belki sizin de anılarınız karışmıştır satır aralarına…
Yazar hakkında
1936 yılında doğdu. İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Columbia Üniversitesi Presbyterian Tıp Merkezi’nde kadın-doğum, ertesinde de Houston’da Baylor Üniversitesi’nde jinekolojik onkoloji ileri ihtisası yaptı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde profesörlüğe yükselmiş olan Erez, halen Bilgi Üniversitesi’nde Yaratıcılık dersi vermektedir.
Balkanlarda Demokrasi ve Uzlaşma adlı uluslararası kuruluşun yönetim kurulu üyesi olan Selçuk Erez uzun yıllar Güneş ve Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yapmıştır.
Tıp alanındaki 104 yayın ve dört kitabının dışında kalan yapıtları şunlardır: Yaratıcılık-Aklımızın Sınırlarını Aşmak (araştırma-Yeşim Erez ile), Makriköy’e Dönüş (roman), Garo Dayı (roman), Dünyanın Sonu Gelmeyecek (roman), Eldebran’a Gideyim mi (roman), Öpüşmek Yasaktı, Düşünmek de (roman), Ağır Meşrep Kadınlar (öykü), Trendelenburg Pozisyonu (öykü), Aklımızın Ambargoları (yazılar), Milli Fizik Milli Kimya (yazılar), Kökten Dinsizler (yazılar), Aykırılar Gereklidir (yazılar), İstanbul Nerededir? Orada Kimler Yaşar (şehir tarihi), İstanköyaltı Bodrum (şehir tarihi), Ayamama’dan Zuhuratbaba’ya Bakırköy (şehir tarihi), Tekbacaklılar Çokayaklılar (hayvanname), Haldun Taner’in Timsahı (oyun-Demet Taner ile), Tokat Seramikleri (sanat-A. Marcelli ile).
edebiyathaber.net (5 Ekim 2023)