Umut Şumnu’nun derlediği “Başrolde Mimarlık: Yeşilçam Filmlerinde Mekân ve Modernite” Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Everest Mekân dizisinden popüler kültür, film çalışmaları, mimarlık, tasarım ve iç mekân tarihiyle ilgilenen okuyucuları sevindirecek bir derleme: Mimarlık ve felsefe ilişkisi üzerine çalışan akademisyen Umut Şumnu‘nun derlemesiyle Yeşilçam filmlerinde mekân ve modernite üzerine dopdolu metinleri bir araya getiren Başrolde Mimarlık, mimarlık ve sinema arasındaki ortak doğurgan ilişki mekânın kavranmasından kurgulanmasına, üretiminden sunumuna kadar çeşitlenen pek çok konuyu ele alıyor.
“Mimarlık ve sinema, mekân, eylem ve zaman üzerine düşünen ve üreten iki disiplin olarak birbiriyle etkileşim içinde olmuş ve beyaz perdeye yansıyan ilk filmden bu yana birbirlerine sürekli yeni olanaklar, olası yeni görme biçimleri sunmuştur. Son yıllarda mimarlık tarihi alanı da sinema filmleriyle daha fazla ilgilenmekte ve sinema filmlerini “bir mimarlık tarihi belgeleme aracı” olarak görmeye çalışmaktadır. Geriye dönüp baktığımızda bu film sahnelerinin arka fonlarında yer alan kentsel alanlar, mahalleler, mimari yapılar ve iç mekânlar kaybettiğimiz ya da daha iyi anlamaya çalıştığımız modern mimarlığın tasarım kültürüne ilişkin önemli bilgiler sunmaktadır. Türk filmlerinin Türkiye bağlamında modern mimarlığın belgelenmesinde ve yorumlanmasındaki bu kurucu rolünün fark edildiği noktadan başlayarak, beş yıl boyunca seyredilen yüzlerce Türk filmi üzerinden, kolektif bir çalışmayla değişik ölçek ve işlevde pek çok modern mimarlık mirasına ilişkin görsel bir arşiv oluşturuldu. Bu kitapta arşiv malzemesinin bir kısmı kullanılarak yazılan yazıları toplamaktan mutluluk duyuyoruz.”
edebiyathaber.net (21 Eylül 2023)