Olaf Koens’in yazdığı, Mark Janssen’in resimlediği Aydın: Bir Beyaz Balinanın Gerçek Hikâyesi, 6 ve üzeri yaş grubu için Mustafa Özen çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
1992 yılında Sinop kıyılarını ziyaret edip bir anda yöre halkının sevgilisi olmuş, ünü Gerze sahilinden tüm yurda yayılan, hatta ülke sınırlarını aşıp dünya gündemine oturan beyaz balina Aydın’ın kalpleri ısıtan, gerçek hikâyesini Balıkçı Kemal, küçük çocuk ve Gerze Belediye Başkanı hep beraber anlatıyor. Hollandalı yazar Olaf Koens’in öyküsü, Mark Janssen’in eşsiz çizimleriyle buluştu. Aydın: Bir Beyaz Balinanın Gerçek Hikâyesi Can Çocuk etiketiyle raflarda!
Wadden Denizi’nde küçük bir adada yaşayan bir çocuk, haberlerde Türkiye’nin Karadeniz sahillerine gelen beyaz balina Aydın’ı görüp hayran kalır. Acaba bir gün kendisi de bir beyaz balina görebilecek midir? Aradan uzun yıllar geçer ve Aydın’ın hatırası yeniden su yüzüne çıkar. Beyaz balinaya ne olmuştur acaba? Aydın’ın son görüldüğü sahil kasabası Gerze’de halk, yıllar sonra bile bu efsanevi balinayı sevgiyle hatırlamaktadır.
Beyaz Balina Aydın: 1992 yılının Şubat ayında Sinop’un ilçesi Gerze’de yaşayanlar bir gün bu sıra dışı büyük, beyaz balığı limanlarında gördüler; sırtında yüzgeci olmayan, yunusa da, köpekbalığına da benzetemedikleri bu sevimli balık ”Beyaz Balina”ydı. Rusya’da yetiştirildiği araştırma laboratuvarından kaçarak Türkiye sahillerine gelen beyaz balina bir anda adeta yöre halkının sevgilisi olurken Türkiye gündemine oturmuş, yalnızca Gerze halkının değil tüm Türkiye’nin kalbinde taht kurmuştu. Adına ”Aydın” koydukları beyaz balinayı uzattıkları balıklarla özel olarak besleyip birlikte topla oyun oynayacak kadar yakınlaşmışlardı. Onu görebilmek için can atan coşkulu kalabalıklar sahilde toplanıyordu. Ülkenin dört bir yanından Sinop’a Aydın için gelenler oluyordu. Halkın gösterdiği yoğun ilginin beyaz balinada stres kaynaklı hastalıklara yol açabileceği konusunda uyarılar duyuruluyordu. Ancak halk balinayı Karadeniz’de yaşatmanın yollarının aranması taraftarıydı. İdeal yaşam koşulları için soğuk denizlere ihtiyaç duyan bir balık türü olan Aydın’ın yaşaması için Türkiye’de uygun şartlar yaratılamadı. Uluslararası çevre örgütleri ve özellikle Aydın’ı çok seven Gerzeliler onun Türkiye sahillerinde kalması için kampanya başlattılarsa da, sonrasında Rusya’dan gönderilen özel bir gemi Karadeniz’e gelerek Aydın’ı 1500 metrekare genişliğindeki bir havuz yer alan gemiyle ülkelerine götürdüler.
”Uyumadan önce odamın penceresinden yanıp sönen ve sete vuran büyük ışık huzmelerine bakarken, babamın söylediği şey gelirdi aklıma: ‘Hiç belli olmaz.’ Günün birinde gerçek bir balinayla tanışacağımdan ve onunla arkadaş olacağımdan emindim. Limandaki kedi köpekbalığı gibi bazı şeyleri çok iyi hatırlıyorum. Çocukluğuma dair diğer şeyleriyse unuttum.
Ama Aydın’ı ilk kez gördüğüm ânı asla unutmuyorum.“
Olaf Koens
Gazeteci ve yazar Olaf Koens, İstanbul’da yaşamakta ve RTL News muhabiri olarak sık sık Orta Doğu’ya seyahat etmektedir. Devrimler ve savaşlar hakkında haber yapan Koens, bölge hakkında içgörü sağlayan küçük hikâyelerin peşine düşer. 2015 yılında, gazetecilik çalışmalarından ötürü Hollanda’da yılın gazetecisi ödülüne değer görülmüştür. Aydın – Bir Beyaz Balinanın Gerçek Hikâyesi çocuklar için kaleme aldığı ilk kitabıdır.
edebiyathaber.net (15 Mayıs 2023)