Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde MSGSÜ rektörü Handan İnci ile Ahmet Hamdi Tanpınar’ı konuşuyor.
Bu bölümün merkezinde Türkçe’nin en büyük yazarlarından Ahmet Hamdi Tanpınar ve onun en eğlenceli eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü var. Başarır’ın konuğu ise gerçek bir Tanpınar tutkunu, Ahmet Hamdi Tanpınar Merkezi’nin kurucusu, MSGSÜ rektörü Handan İnci. Ahmet Hamdi Tanpınar üzerine dersler veren, kitaplar yazan İnci usta kalemi “Edebiyatımız için bir zirve, benzersiz yazarlarımızdan biri” diye nitelendiriyor. Handan İnci sözlerine “Her ne kadar biz Ahmet Hamdi Tanpınar’ı Doğu-Batı arasında kalmış kültürümüz, kimliğimiz hakkında iri iri cümleler kuran bir yazar olarak düşünsek de, evet tabii bunlar da var, ama benim görüşüm şu: Tanpınar bütün bunların çok ötesinde, çok üzerinde ve çok evrensel bir yazar. Bu yerel kültürel bagajı üzerinden alırsanız yine yıkılmayan çok sağlam bir yazar var karşımızda.” diye devam ediyor. İnci Saatleri Ayarlama Enstitüsü içinse “Bu roman, Tanpınar diğer dört romanında ne yapıyorsa onun ters yüz edilmiş halidir.” yorumunu yaparak romanın farklılığını vurguluyor.
Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümü dinleyicilerini, Türkçe’nin en büyük yazarlarından birinin, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın geniş ve derin evrenine davet ediyor. Deniz Yüce Başarır’ın konuğu ise bir Tanpınar tutkunu olan, verdiği dersler, yazdığı kitaplar ve kurduğu Ahmet Hamdi Tanpınar Merkezi ile bu tutkusunu dolu dolu yaşayan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörü Handan İnci oluyor. Başarır ile İnci’nin Tanpınar üzerine coşkulu söyleşisi, yazarın en eğlenceli eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nden yola çıkıyor ama elbette diğer eserlerini de ihmal etmiyor. Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nün başta ana kahramanı Hayri İrdal olmak üzere, tüm renkli karakterlerinin eşliğinde romandan cümlelerle renklenen bölümü dinleyenleri hem zaman kavramı hem de yalan dolan hayatlar hakkında uzun uzun düşündürecek.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ironi yeteneğine, zekasına, kendisiyle alay edebilmesine, çevresini görme ve olaylara nüfuz etme gücüne vurgu yapan Handan İnci, yazarın bütün romanlarında birkaç meselenin üzerinde durduğunu söylüyor ve devam ediyor: “Onlar bugün de taze, hep taze olacak. O yüzden Tanpınar zamana dayanan bir yazardır. Nedir bunlar? Sahici olan, öz olan, iş ahlakı, sağlık ve üretim diyebileceğimiz şeyler.”
“Tanpınar Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü yazmasaydı, şu anda olduğu birinci sınıf romancı merhalesinde duramazdı.” diyerek romanın önemine dikkat çeken İnci sözlerini “Saatleri Ayarlama Enstitüsü bize hayatın parça parça olduğunu, insanların daha çok düzenbaz olduğunu, tüketici olduğunu, daha fazla hasta ve bozuk olduğumuzu gösterir. Bu sadece bizim toplumumuza has bir şey değil, çağın gidişatıyla ilgili bir şey.” diye sürdürüyor.
Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.
edebiyathaber.net (7 Mayıs 2021)