Betül Tarıman’ın, beş yıl aradan sonra yayımladığı şiir kitabı “Bir Rüyâ İçin Gerekli Şeyler”, Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı

Temmuz 24, 2024

Betül Tarıman’ın, beş yıl aradan sonra yayımladığı şiir kitabı “Bir Rüyâ İçin Gerekli Şeyler”, Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı

Betül Tarıman’ın Bir Rüyâ İçin Gerekli Şeyler adlı şiir kitabı Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Şair ve öykücü Betül Tarıman’ın, beş yıl aradan sonra yayımladığı 11. şiir kitabı Bir Rüyâ İçin Gerekli Şeyler, Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı! Tarıman, “dünyaya ait olamama” hallerinin bir izlek olarak süregeldiği rüyâlar toplamını bir araya getirdiği yeni şiir kitabında, çoğunluğun ve hükümlerinin karşısında diğeri olarak yaşama uğraşının, dışardanlığın gerilimiyle şiire varmış rüyâları kâğıda döküyor.

Kaleme aldığı çocuk ve öykü kitaplarının yanı sıra bugüne kadar on şiir kitabını okurlarla paylaşan Betül Tarıman’ın yeni şiir kitabı Bir Rüyâ İçin Gerekli ŞeylerAyrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Bir Rüyâ İçin Gerekli Şeyler, Betül Tarıman’ın “dünyaya ait olamama” hallerinin bir izlek olarak süregeldiği rüyâlar toplamını bir araya getiriyor. Çoğunluğun ve hükümlerinin karşısında diğeri olarak yaşama uğraşının, dışardanlığın gerilimiyle şiire varmış rüyâlar…

Kimi kez öfkenin yüksek sesiyle, kimi kez hüzünkâr tınılar taşıyan imgelerin fısıltısıyla bizi “kadın oluş”a dair o müthiş rüyanın benzersiz deneyimlerine davet eden şiirler… Rüyâsızlık da çelişkiler, zorbalıklar, eşitsizlik ve adaletsizliklerle dolu bu dünyada baskın gelebilen insanlık yazgılarından biri ama Tarıman’ın “gerekli şeyler”i yine de hep rüyâlara tutunmaktan, rüyâların geniş ve imkânlı-imkânsız gerçekliklerinden yana… Ne de olsa rüyâ, bizim olağan yaşam algılarından koparak hayra yormak istediğimiz bir başka hâl: Şiir. Kim bilir, unutsak da korumaya devam etsek de, belki de o eski sevgilimiz…

BETÜL TARIMAN HAKKINDA

1962’de,Edirne Keşan’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Anadolu’nun çeşitli kent­lerinde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. İlk şiiri Ağustos 1992 tarihli Kıyı dergisinde çıktı. Şiirlerini ve yazılarını Varlık, Gösteri, E Edebiyat, Son Kişot, Yasak meyve, Adam Sanat, başta olmak üzere çeşitli dergilerde yayımlandı. Kurduğu atölyesinde şiir çalışmalarını sürdürdü. Kastamonu’da şair ve yazar Rıfat Ilgaz anısına 2001 yılından bu yana verilmekte olan Şiir Ödülü’nün kurucusu oldu. Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi (WALD) tarafından Mahalleleri ve Muhtarlıkları Güçlendirme Projesi kapsamında kurulan Kastamonu Mahalle Evi’nde sanat danışmanlığı yaptı. Toplu Fotoğraflar adlı bir dergi çıkardı. Safranbolu 6. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde Tarihin Gölgesinde Bir Kent Masalı adlı belgesel film projesi ile ödül aldı. Kastra Komnenüs’te Bir İkindi Vakti adlı başka bir belgesel film projesi daha vardır. “Kastamonu’da Kadınlar Edebiyatla Buluşuyor” adı altında mahalleli kadınlarla atölye (öykü, şiir) çalışmaları yaptı. Dört sanatçı kadın arkadaşı ile birlikte “Ben Kadın” adlı bir sergi açtı. Oğuz Atay Öykü Ödülü’nün gerçekleştirilmesine katkı sundu. Cumhuriyet Kitap ekinde kitap tanıtımları yaptı. Yol İnsanları kitabı ile 2005 Necatigil Şiir Ödülü’nü kazandı.

Şiir Kitapları: Ay Soloları (1995), Üzgündü Kırlar (1996), Kardan Harfler (2000), Güle Gece Yorumları (2002), Yol İnsanları (2004),Kar Merdiveni (2007), Ağır Tören (2009), Hadde – Toplu Şiirler ve Melvin’e Giden Yol (2012), Rüzgârın Azabı (2015), Maksatlı Makastar (2019)

Çocuk Kitapları: Elma Dersem Çık (2008), Rüyaya Kaçan Kuşlar (2010), Gezgin Kaplumbağanın Düşleri (2011), Elim Sende (2011), Ufacık Tefecik Kurbağacık (2012), Kayıp Karınca Yuli (2014), Gökyüzü Prensi Poile Küçük Kız (2014), Kızlar İçin Prelüd (2014), Elma Ağacı Kasabası Sakinleri (2018) Piti ile Repti (2021), Akio ile Fledo (2021),Korkuluğa Masal Anlatan Rüzgâr (2021), Kuyruğunda Bulut Gezdiren Kedi(2021), Kaleiçi’ndeki Sır (2022)

Öykü: Rıza Bıyık (2018)

Sinekler Şehri (2021)

Anlatı:Zer (2015)

Kent Monografisi: Şiirli Takvimden Papaz Mektebine Kastamonu, (2011)

edebiyathaber.net (24 Temmuz 2024)

Yorum yapın