Bilgesu Eranus’tan önemli bir oyun: “Yaftalı Tabut”

Temmuz 24, 2017

Bilgesu Eranus’tan önemli bir oyun: “Yaftalı Tabut”

Bilgesu Eranus’un “Yaftalı Tabut” adlı oyunu h2o kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı Fatma Nudiye Yalçı‘nın tabutu yedi farklı yaş grubundan, yedi kadın tarafından taşınmaktadır. Tabut bir kadına hayatı boyunca yapıştırılan yaftalarla doludur ve kadınların her biri Fatma Nudiye Yalçı’dır.

Bilgesu Erenus, eski Vatan Partisi’nin kurucularından olan Fatma Nudiye Yalçı’nın yaşamını sorgulayıcı, çetrefilli ve son derece derinlikli bir kurgu eşliğinde, ona yakıştırılan yaftalar üzerinden, iç hesaplaşma usulünü tepetaklak edip bir hesap sormaya dönüştürerek anlatıyor.

Adına yakışır bir şekilde dünyaya, onu şekillendiren yaftalara ve hayatına giren Nazım Hikmet‘ten Hikmet Kıvılcımlı‘ya kadar tüm erkeklere karşı “Vardım, Varım ve Varolacağım” diye haykıran bir kadının, yalnız bugünün değil gelecek kuşakların da tartışacağı belge niteliğindeki, mücadelelerle dolu yaşamı.

Daha önceki eserlerinde köy seyirlik yaklaşımın öğelerine rastladığımız Bilgesu Erenus’un www.bossahne.com‘dan sonra bu kez Yaftalı Tabut ile bu tekniği iyice geliştirdiğini, kentlere taşıdığını ve oyun yazımında eksen değişikliğine imza attığını gözlemleyebiliyoruz: Kent seyirlik.

Herkesten, yarattığı karakterlerden dahi öğrenmeye odaklı, gerektiğinde dünyaya, olaylara ve insanlara bir çocuk masumiyetine özgü gözle bakabilen, olgunluğun getirdiği bilgeliğe özgü yanılgılardan kaçınmak için okura-seyirciye başvuran, çoktandır yaftalanmış bir kalem: “Yazının Şeytanı!

edebiyathaber.net (24 Temmuz 2017)

Yorum yapın