Carlo Rovelli’nin “Zamanın Düzeni” adlı kitabı, Tolga Esmer çevirisiyle Tellekt tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Zaman, “ne zaman?”dan ibaret değil.
Zamanın Düzeni’nde bilim ve felsefeyi buluşturan Rovelli zamanı anlayabilmek için kendimiz üzerine, kendimizi anlayabilmek için de zaman üzerine düşünmemiz gerektiğini gösteriyor. Bunu yaparken de hem aydınlatıyor hem de teselli ediyor…
Zaman anlayışımız Boltzmann’dan Einstein’a, kuantum mekaniğinden görelilik temelli kütle çekimine kadar büyük dönüşümler geçirdi. Carlo Rovelli’ye göre de zaman farklı yerlerde farklı hızda akar; geçmiş ve gelecek arasında sanılanın aksine aslında çok az fark vardır ve şimdiki zaman uçsuz bucaksız evrende uçar gider. Yine de yazar için zamanın asıl gizemi başka bir yerdedir.
“Bizim zamanın kendisi olduğumuzu görmeye başladık. Bu alan biziz, nöronlarımızın bağlantıları içindeki bellekte bulunan izler tarafından açılan açıklığız. Biz belleğiz. Biz özlemiz. Gelmeyecek bir geleceğe karşı arzu duyuyoruz. Belleğin ve öngörünün açtığı bu alan, bizi belki bazen kaygılandıran ama özünde bir lütuf olan zamandır.”
CARLO ROVELLI, 1956’da Verona’da doğdu. Günümüzün öncü fizik kuramcıları arasında bulunan Rovelli, 1981’de Bologna Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu, 1986’da Padova Üniversitesi’nde doktora derecesini aldı. Doktora sonrası araştırma sürecinde Imperial College London (1986), Roma La Sapienza Üniversitesi (1987/88), Yale Üniversitesi (1987), Syracuse Üniversitesi (1989) ve Trieste SISSA’da çalışmalar yaptı. 1990-1999 yılları arasında Pittsburg Üniversitesi’nde öğretim üyesi, 1999-2000 yıllarında da profesör olarak görev yaptı. 2000’de Fransa’da Aix-Marseille Üniversitesi’ne geçti. Araştırma alanıyla ilgili seçkin kurumlardan çok sayıda ödüle layık görülen Rovelli, Lee Smolin’le birlikte loop (ilmek) kuantum kütle çekimi kuramını geliştirdi. Çok sayıda akademik yayınının yanı sıra 2011’de Miletli Anaksimandros ya da Bilimsel Düşüncenin Doğuşu’nu, 2014’te Gerçeklik Göründüğü Gibi Değil: Nesnelerin Temel Yapısı’nı yayımladı. Aynı yıl yayımlanan Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders, 40’tan fazla dile çevrildi ve yaklaşık bir milyon okurla buluştu. Son olarak 2017’de Zamanın Düzeni’ni yayımlayan Rovelli, Aix-Marseille Üniversitesi’ne bağlı Fizik Kuramı Merkezi’nde çalışmalarını sürdürmektedir.
TOLGA ESMER, 1966’da İstanbul’da doğdu. St. Joseph Lisesi’ni bitirdikten sonra bir yıl ABD’de kaldı. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Bocconi Üniversitesi’nde Uluslararası Ekonomi ve İşletme alanında yüksek lisans derecesi aldı. İtalya ve Türkiye’de yönetim danışmanlığı yaptı. Farklı üniversitelerde işletme alanında dersler verdi. Film yapımcılığı yaptı. Predrag Matvejeviç’in Akdeniz’in Kitabı’nı (1999), Umberto Eco’nun Açık Yapıt’ını (2016), Jonathan Wilson’ın Kirli Yüzlü Melekler/Arjantin Futbol Tarihi’ni (2017), Fernando Báez’in Kitap Kıyımının Evrensel Tarihi’ni (2018), David Lewis-Williams’ın Mağaradaki Zihin’ini (2019), Carlo Rovelli’nin Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders (2017) ve Gerçeklik, Göründüğü Gibi Değildir (2018) kitaplarını dilimize kazandırdı.
edebiyathaber.net (18 Haziran 2020)