Her günü dakikası dakikasına planlı yaşadığını söyleyen Bill Gates, yoğun temposuna rağmen haftada bir kitap okuma alışkanlığından vazgeçmiyor. Hayatı boyunca okuduğu en iyi 4 kitap ise şöyle:
1- Dansla İşe Gitmek, Warren Buffett, Scala Yayıncılık
Bill Gates ve Warren Buffett’ın derin bir dostluğu var.
Bu yüzden her platformda birbirlerini över ve birbirlerinin kitaplarını tavsiye ederler.
Yani Bill Gates’in ‘Dansla İşe Gitmek’ kitabını sevmesi sürpriz değil…
Kitapta Buffet’in Fortune dergisinde kaleme aldığı makaleler ve denemeler yer alıyor; Buffett’ın kariyerindeki 46 yıla ışık tutuyor.
Kitabın son yazısı, üç yatırım türünü ve onun hangisini tercih ettiğini anlatıyor.
Bu seçiminin sürpriz bir yanı yok, ama kitabı bitirdiğinizde Buffett’ın yatırım tavsiyelerden bir doz daha almak hiç fena olmayabilir.
2- Altıncı Yok Oluş, Elizabeth Kolbert, OkuyanUs Yayınevi
Yaşadığımız dönemin bir gün tarih olacağını unutuyoruz.
Bill Gates, New Yorker yazarı Elizabeth Kolbert’in yeni kitabı ‘Altıncı Yok Oluş’un bu önermeyi doğruladığını söylüyor:
“Doğa bilimciler dünya tarihinde beş yok oluş gerçekleştiğini söyler; Kolbert, insan faaliyetlerinin, gezegeni altıncı yok oluşa götürdüğüne dair ikna edici bir tez ortaya koyuyor.”
Kitap ayrıca Barack Obama tarafından da tavsiye ediliyor.
New Yorker yazarı Elizabeth Kolbert, insanın, gezegenimizdeki hayatı, diğer hiçbir türün yapmadığı şekilde değiştirmesinin nedenini ve nasılını anlatıyor.
Çok sayıda disiplinde yapılmış araştırmaları, yok olmuş türlerin tanımlarını ve kavram olarak yok oluşun geçmişini bir araya getiren Kolbert, gözlerimizin önünde yok olmakta olan türlere dair etkileyici ve kapsamlı bir hikaye sunuyor.
Altıncı yok oluşun insanoğlunun en kalıcı mirası olmaya aday olduğunu gösteriyor ve bizleri insan olmanın anlamını yeniden düşünmeye zorluyor.
Altıncı Yok Oluş, dünyanın geleceğine dair; entelektüel tarih, doğa tarihi ve saha muhabirliğini bir araya getiren ve gözlerimizin önünde süregelen kitlesel yok oluşa dair güçlü bir anlatım sunan önemli bir kitap.
3- Boş Sayfa – İnsan Doğasının Modern İnkarı, Steven Pinker, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi
Dil ve zihin konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Steven Pinker, Boş Sayfa’da insan doğası tartışmasını ve bunun ahlaki, duygusal, siyasal renklerini irdeliyor.
Kendine özgü bir mizah duygusuyla ele aldığı konular hakkındaki düşüncelerini berrak bir şekilde ifade eden Pinker, geçen yüzyılda birçok aydının kabul ettiği ve zihnin doğuştan gelen özellikler barındırmadığını söyleyen “boş sayfa” öğretisinin, “insanlık” dediğimiz ortak değerlerimizi ve bireysel tercihlerimizi inkâr ettiğini öne sürüyor.
Pinker ayrıca, “boş sayfacıların” toplumsal sorunları nesnel bir şekilde çözümlemek yerine avutucu sloganlarla yetindiklerini; siyaset, şiddet, çocuk yetiştirme ve sanat anlayışlarımızı çarpıttığını savunuyor.
Tarafların karşılıklı birbirlerini suçladıkları “insan doğası” tartışmalarına soğukkanlılık ve akılcılık şırınga eden Pinker, bilim ve sağduyuya dayalı bir insan doğası anlayışını dürüstçe kabul etmenin önemini vurguluyor.
4- Rosie Projesi, Graeme Simsion, Pegasus Yayınları
Eşi Melinda’nın önerisiyle okuduğu bu kitabı çok seven Bill Gates, bu kitabı eğlenceli, zekice ve hareketli bulmuş.
Hiç kız arkadaşı olmamış dâhi genetik profesörü Don’un, hayatta sadece sayısal verilere güvenen bir bilim insanıdır.
Bu yüzden kendisine en uygun kişiyi bulmak için kriterler belirleyip Eş Projesi’ni geliştirir.
16 sayfalık testteki kriterlere bakılacak olursa bu kişinin bir barmen, sigara ve alkol tiryakisi, dağınık ve hiçbir buluşmaya vaktinde gelemeyen bir kadın olması kesinlikle imkânsızdır.
Ve Rosie… Yukarıda sayılan eleme kriterlerinin hepsi onda mevcuttur.
Fakat bir yandan da son derece zeki ve güzeldir.
Küçük yaşta evlat edinilmiş genç bir kadın olan Rosie, biyolojik babasını bulma yolculuğunda Don’la karşılaşır.
Ve bu karşılaşma, tüm bilimsel gerçekleri teker teker yere sererken tek bir şeyi kesinliğe kavuşturur:
Aşkı arayıp bulamazsınız, o beklemediğiniz anda gelip sizi yakalar.
Kaynak: Milliyet (2 Şubat 2017)