Bir edebiyat müzemiz olsa | Ayşegül Turan

Aralık 27, 2022

Bir edebiyat müzemiz olsa | Ayşegül Turan

Bir edebiyat müzemiz olsa içinde iz sürsek. Olanın değil olmayanın da müzesi olsa bu. Okur, yazarıyla hayali bir masada buluşsa. Bir edebiyat müzemiz olsa, içinde  romanların oluşum süreçlerini görsek. Kaybettiğimiz yazarların bitiremedikleri  eserlerinin yapay zeka ile tamamlanmış olası şekillerini okusak orada. Yapılan  akademik çalışmalara yer verilse. Kişisel eşyaları yine sergilense. Romanı okurken  zihnimizde canlandırdığımız eşyalar yine ete kemiğe bürünse… 

Ece Temelkuran, Devir’i yazdıktan sonra okuru, romanın oluşum sürecine, kendi  masasına davet etmişti. 2015 yılında Can Yayınları tarafından ‘Ece’nin Masası’ adıyla  paylaşıldı bu dijital ‘davet’ 1. Okurun hep bütün haliyle karşılaştığı eseri meydana  getiren parçalar ilk kez interaktif bir kurgu ile erişime açıldı. O bilinç akışını görebildik.  Bir yerde yazarın mahremi gibi. Bu proje ile benim gibi ‘O satırları yazarken yazarı ne  etkilemiştir, yazar neyi düşünmüştür’ keşfetmeyi sevenler, olanın izlerini sürdüler. Bir  edebiyat müzemiz olsa içinde iz sürsek. 

Peki okur, yazarıyla hayali bir masada buluşabilir mi? Fransa’nın Bordo şehrindeki  şarap müzesini gezerken aklıma geldi bu soru. Müzede farklı uzmanlarla hayali bir  sofraya oturuyorsunuz ve hepsi kendi branşından şarabı anlatıyor. En sevdiğimiz  yazarla hayali bir masaya otursak. Onunla ne konuşurduk? Peki aynı masada aynı  akımın diğer yazarları ve onların çağdaşları da olsa? Birbirlerinden nasıl  etkilendiklerini ve beraber nasıl ürettiklerini onlardan dinlesek? Bir edebiyat müzemiz  olsa, sadece olanın değil olmayanın da müzesi olsa bu… 

Çocukluğumdan hatırladığım bir ana haber bülteni var. Orhan Pamuk, çalışma  odasında, elinde bir defter, defterin sayfalarında el yazısı görünüyor. Tanışıklığımız bir  kademe ilerliyor böylece. Defterde karalanan satırlar da var. Bazı günler sayfalarca  yazabildiğini bazı günler de bu yazdıklarını nasıl sildiğini anlatıyor Pamuk. Bu döngü 

günde sadece 0.75 sayfalık bir ilerlemeye dönüşüyormuş. Bir edebiyat müzemiz olsa  anlasak ki silmek de üretmeye dahil. Hafiflesek. 

Bu yıl, 77 yıllık bir faili meçhul dosya, yapay zeka sayesinde çözüldü 2. Edebiyat  severlerin yakından tanıdığı, belki çoğumuzun daha ortaokul sıralarındayken okuduğu  günlükle İkinci Dünya Savaşı’nın sembol isimlerinden biri olan Anne Frank ve ailesine  ihanet ederek yerlerini Nazilere söylemiş olduğu tahmin edilen bir kişinin kimliği  belirlendi. Altı yıl süren çalışmada, farklı insanlar arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmak için çeşitli bilgisayar algoritmalarını kullanıldı. Peki yapay zeka, edebiyat  müzemizde nasıl yer bulurdu? 

Ömrünün son yedi yılına yedi eser sığdırmış olan Oğuz Atay’ı, Atay severlerce  ‘Türkiye’nin yazılamamış en güzel romanıdır’ diye betimlenen Türkiye’nin Ruhu’nu  tamamlayamadan kaybettik. Mühendisliğiyle yazarlığını ‘bir tarafla diğerini besliyoruz’  diye anlatan Atay’ın bu eseri, günümüz yapay zeka mühendisliği ile tamamlansa,  müzemizde okusak. Çağdaşı olma şansına erişemediğin o çok sevdiğin yazar, sen  yaşarken de yazmaya devam etmiş olsa. 

Benzer bir çalışmayı Bilkent Üniversitesi Bilgiayar Mühendisliği hocalarından Fazlı  Can, Yaşar Kemal’in İnce Memed’leri için gerçekleştirmiş, 2014 yılında ‘Binbir Kültürün  Elçisi Yaşar Kemal Sempozyumu’nda paylaşmıştı 3. Daha sonra çalışmasını k24’te bir  üçleme olarak yayımlayan Can, Oğuz Atay’ın romanını yazdığı Mustafa İnan’ın bu  alanda çalışan ilk insan olduğundan bahseder: ‘Türkçe’de “matematik analiz  metotlarının dilbilgisine tatbiki” ve stil analiziyle ilgili ilk çalışma, oğlu Hüseyin İnan’ın  yerinde tanımlamasıyla bir Rönesans adamı kimliği taşıyan, merak tutkunu Mustafa  İnan’ın 12 Haziran 1963 tarihli “Dil ve Matematik” başlıklı konferansında sunduğu  araştırmadır 3. Bir edebiyat müzemiz olsa içinde, yapılan akademik çalışmalara yer  verilse. 

Şu an ülkemizde, edebiyat alanındaki müzecilik anlayışı; güzel bir örneğini  Burgazada’da bulunan Sait Faik Müzesi’nde gördüğümüz gibi yazarın yaşadığı evin  korunması ve kişisel eşyalarının sergilenmesi ile sınırlı durumda. Bu anlayış, 2012  yılında İstanbul’da açılan, ‘romanda anlatılan kahramanların kullandığı, giydiği, işittiği,  gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği şeyleri’ dikkatle sergileyen Masumiyet Müzesi 4 ile biraz genişledi. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da kapılarını açan Kelime Müzesi ile ise  biraz daha. Şimdi bir edebiyat müzemiz olsa… 

Şükran Yiğit ‘Ankara Mon Amour’ romanı için ‘Son cümlesini tam 20 yıl önce bugün  (06.07.2022) yazmışım. Belki yazmaya yeni başlayan arkadaşlar için şunu  eklemeleyim: O noktayı koyup, o tarihi atarken yazdığımla ne yapacağım konusunda  hiçbir fikrim yoktu.’ der 5. İşte bu müze, o anlara ışık tutsa. Kapısından güçlenerek  çıksak.

Kaynaklar: 

1.https://prezi.com/1iaxzs3fhyn9/eceninmasasicom/?frame=e9a096f6cf18a8aa7 93419b95f6eb298ed58e703 

2.https://medyascope.tv/2022/01/20/anne-frank-ve-ailesini-nazilere-ihbar-eden-kisinin-kimligi-77-yil-sonra-ortaya-cikti/

3. https://t24.com.tr/k24/yazi/ince-memed-lere-veri-madenciligi-ile-bakmak,3081

4. https://www.masumiyetmuzesi.org/m%C3%BCze 

5. https://twitter.com/Sukran_Yigit/status/1544783554252607491  6  Temmuz 2022 

edebiyathaber.net (2 Ocak 2023)

Yorum yapın