Bir entelektüelin biyografisi: “Max Weber”

Ocak 15, 2020

Bir entelektüelin biyografisi: “Max Weber”

Jürgen Kaube’nin “Max Weber” adlı kitabı, Öndercan Muti çevirisiyle İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Max Weber, kuşkusuz modern sosyal teorinin klasikleşmiş isimlerinden biri. Kapitalizmin ve modern toplumun kavramlaştırılmasında, eleştirmek veya reddetmek için de olsa, ona uğramadan edilemiyor.

Jürgen Kaube’nin titiz bir araştırmaya dayanan çalışması, öncelikle, Max Weber’in entelektüel biyografisi niteliğinde. Onun, Protestanahlâkının kapitalizmin oluşumundaki rolüne dair “bulgusunu,” demokrasinin ve bürokrasinin “mizacına” dair düşüncelerini, işlediği “karizma” ve diğer kritik kavramları, oluşum sancıları içinde anlatıyor. Başta “kafa dengi zıtları” Werner Sombart ve Georg Simmel olmak üzere, etkileşim içinde şekillendiği düşünce ortamına oturtarak yapıyor bunu. Arka planda, 19.-20. yüzyıl çağ dönümünün, Birinci Dünya Savaşı ve savaş sonrası Almanya’sının müthiş alt üst oluşunun dağdağası…

Aynı zamanda Weber’in “özel” hayatına eğilen ve kişiliğini de aydınlatan bir biyografi bu. Dostlukları; toplumsal ve siyasal ilişkileri, girişimleri, bunlarda yaşadığı derin hayal kırıklıkları; onu hırpalayan ağır asap bozuklukları; eşi “feragatli” Marianne Weber’in hayatı ve eserlerindeki büyük -ve kadri bilinmemiş- rolü…

1962 doğumludur. Berlin’de Freie Universität’teki sosyal bilimler öğreniminden sonra gazeteciliğe başladı. 2015’ten beri Almanya’nın en saygın gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung’un dört kişilik yayın kurulunda yer alıyor. Yazdığı Weber biyografisi ile 2014’te Leipzig Kitap Fuarı Ödülü’ne layık görüldü.

edebiyathaber.net (15 Ocak 2020)

Yorum yapın