Kerem Yücel’in fotoğrafladığı Serdar Korucu’nun metinlerini yazdığı, Suriyeli mültecilerin yeni hayatlarını gözler önüne seren fotoğraf kitabı Misafir, Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
“İki oğlumuz da Suriye’de üniversiteyi kazanmak için çok uğraştı. Biri makine diğeri uçak mühendisi olacaktı. Savaş nedeniyle okullarını bıraktılar. Şimdi gündüzleri AVM’de çalışıyorlar. Geceleri ise üniversitedeler. Eğitim için değil. Temizlik yapıyorlar.”
“O güne kadar Suriye’den kaçanlara mesafem bir fotoğrafçı olarak otele döndüğümde bitiyordu. Yağmur, çamur… ama sonrasında sıcak bir kahve, sıcak bir duş ve otel odası. Benden istenen, hikâyeleri ve yaşananları fotoğraflamamdı. Fakat o gün çamurun içinde çuvalın üzerine üç tane koliyi koymuş çekmeye çalışan on yaşlarında bir çocuk gördüm. Fotoğraf makinemi bırakıp kolilerden ikisini ben yüklendim. Onunla birlikte sığındıkları eve kadar çamurun içinde ve uzunca bir yolu yürüdüm. Bir ev bile diyemeyeceğim kerpiçten binanın kömürlüğünde bekleyen insanların yanına vardık. Dağ gibi bir adam yardım paketini görünce ağlamamak için kendini zor tuttu ve eridikçe eridi. O gün benim fotoğrafçılığımın otel odasına dönene kadar bitmediğini anladım. Benim fotoğrafçılığım her biri bana umutlarını ve hayallerini anlatıncaya kadar ve benim kim olduğumu, nereden geldiğimi ve onlardan ne alıp ne verebileceğimi öğreninceye kadar devam edecekti.”
Endişeli gözler, tedirgin duruşlar, kabuk bağlamış özlemler, hayattan kovulmuş insanlar… Mültecilerin yaşadıklarına dram deyip geçiveriyoruz bazen, başımızı çevirmek kolay geliyor. Oysa yanı başımızda hayata tutunmaya çalışanlar aslında çok da bir şey beklemiyor bizden. Gözlerine bakalım istiyorlar, ellerini tutalım, sözlerini dinleyelim. İşte Misafir bu bakışın kitabı. Suriye’den kaçıp bize sığınmış insanların nerede, nasıl yaşadıklarının tanığı bu kitap. Misafir’de anlatılan onların, ama cesaretimiz varsa, bizlerin de hikayesi.
Uzun yıllar zor coğrafyalarda fotoğraf çeken Kerem Yücel, Suriyeli mültecilerin ülkelerini terk edip Türkiye’ye sığındıkları ilk zamanlardan beri yaşamlarını fotoğraflıyor. Doğdukları yerleri terk ederek, yeni bir yaşama başlayabilmek için Türkiye’ye sığınan mültecilerin yaşadığı zor şartlara tanıklık eden Kerem Yücel, daha sonra bu hikâyelerin peşini bırakamadı ve onların zor yaşamlarına ortak oldu. Kerem Yücel’le ekmeklerini bölüşen mülteciler yaşadıklarını bizlere anlatabilmek için Yücel’in objektifinin karşısına geçtiler.
Her bir fotoğrafın farklı bir hikaye anlattığı bu kitapta metinler de Serdar Korucu’ya ait.
KEREM YÜCEL
İstanbul’da doğdu. Mühendis olarak yer aldığı projelerde Anadolu’da yaşayan kültürleri ve coğrafyayı anlamaya çalıştı. Fotoğraf onun için bir uğraş değil, tekrar hatırlaması ve belgelemesi için bir araç oldu. Bu ilgisi nedeniyle 2006 yılından beri fotoğrafçı olarak hayatını sürdürüyor. Daha çok sosyal, kültürel ve çevre konuları üzerine yoğunlaşan fotoğrafçı, Pakistan depremi sonrasında Keşmir’de depremden sonra uzun süre bölgede yaşadı, doğanın ve savaşın hüküm sürdüğü bu topraklardan hikâyeleri fotoğrafladı.
Keşmir sonrası Orta Asya ve Ortadoğu’da devam eden insani yardım projelerinde yer aldı. Bugün Atlas dergisi için çektiği fotoğraflar yerli ve yabancı ajanslar tarafından yayımlanıyor. Birleşmiş Milletler (UN), Avrupa Birliği İnsani Yardım Organizasyonu (ECHO), Diakonie -Malteser- Help- JICA, CAN-EUROPA ve Hayata Destek Derneği (STL) gibi uluslararası yardım örgütleri için çalışmaya devam eden Kerem Yücel Orta Asya, Afrika, Ortadoğu, Arabistan Yarımadası ve Kafkaslar’da yerli ve yabancı dergiler için fotoğraflar çekiyor. Anadolu’da Hayat, The Misafir, Hoş Geldiniz, İsli Gelecek sergileri birçok ulusal ve uluslararası festivalde sergilendi.
SERDAR KORUCU
İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı. TV8’de başladığı meslek hayatını Skyturk, Business Channel, 6News, Cem TV, TRT1, TRT2 ve A Haber’de haber merkezi ve haber program bölümlerinde editör/yapımcı/danışman olarak sürdürdü. Yaklaşık 4 yıldır CNN Türk’te editör olarak çalışıyor.
Radikal, Agos, Express ve BirGün’e dezavantajlı gruplar özelinde insan hakları haberleri ve röportajları yapan, Atlas dergisine dosyalar hazırlayan Serdar Korucu’nun yazıları Taraf ve Milliyet Kitap ekinde de yayımlandı.
Korucu, 2009 yılında Güncel Yayıncılık’tan “Yabancı Gazetecilerin Gözüyle Kürt Sorunu”, 2013’te Hayata Destek Derneği’nin katkılarıyla “Suriye Yerle Bir Olduktan Sonra”, 2014’te Aris Nalcı’yla birlikte Ermeni Kültür Derneği’nden “2015’ten 50 Yıl Önce, 1915’ten 50 Yıl Sonra: 1965” ve 2015’te İstos Yayınları’ndan “Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un Objektifinden 6-7 Eylül 1955” adlı kitapları çıkartmıştı.
edebiyathaber.net (6 Nisan 2016)