Bir hikâye anlattı, hayatları değiştirdi

Aralık 8, 2017

Bir hikâye anlattı, hayatları değiştirdi

Hürriyet’ten Nurettin Kurt’un haberine göre, kitap hayranı 3.5 yaşındaki Erendiz Önal’ın çocuk kitapları etkinliğinde kulağına anlattığı hikâyeyi kaleme alan İsveçli yazar Asa Lind’in ‘Dinozor Yumurtası’ isimli kitabı, Avrupa ülkeleri ve Çin olmak üzere 19 ülkede satışa sunuldu, büyük beğeni topladı. Lind, bu hikâyeyi kitabının ilk sayfasında anlattı.

İsveçli ünlü çocuk kitapları yazarı Asa Lind, yaklaşık 6 yıl önce bir etkinlikte avukat Erendiz ve Zehra Önal çiftinin o günlerde 3.5 yaşında olan oğlu ile tanıştı. Küçük Erendiz “Size anlatacak bir hikâyem var” deyip ünlü yazarın kulağına hikâyesini anlatınca dostlukları başladı. Lind, kitaplarını imzalayıp minik dostuna hediye etti. Karşılığında ise kendi deyimiyle “değeri ölçülemeyecek bir hediye” aldı. Bir öykü. Küçük Erendiz, tercüman aracılığıyla yazara bir hikâye anlattı. ‘Dinozor Yumurtası’ isimli kitabın ilk sayfasında yazar, özetle şunları yazdı:

“Bana bunları Erendiz Önal adında, üç buçuk yaşındaki bir çocuk anlattı. ‘Bir sırrım var, dinlemek ister misin’ dedi. Ben de onun kalemi oldum. Bir yazar için en değerli hediye, hiç kuşkusuz bir çocuktan aldığı öyküdür. Erendiz sessizce yanıma geldi, etrafına baktı kimseler yoktu. Fısıltıyla anlatmaya başladı: “Bir sırrım var…”

19 ülkede yayımlandı

‘Dinozor Yumurtası’ isimli kitap yedi dile çevrildi. Avrupa ülkeleri ve Çin dahil 19 ülkede satışa sunulan kitap büyük beğeni topladı. Kitap Türkiye’de ise Pegasus Yayınları tarafından basıldı ve piyasaya sunuldu. “Kumkurdu fikrini de kızımdan almıştım” diyen yazar Lind, Hürriyet’e şu açıklamayı gönderdi:

Muhteşem hayal gücü

“Erendiz’in annesi hamileydi. Yeni bir çocuk bekliyorlardı. Erendiz’in anlattığı öyküyü ilk başta gelecek yeni kardeşle ilgili hayalleri diye okudum. Bu haliyle zaten muhteşem bir hayal gücü vardı. Sonra aslında benim hayal gücümün, onun hayalini doğacak bir çocuk etrafında daralttığını fark ettim. Biz büyüklerde her şeyin, sözcükler dahil, sınırlar içinde ve sınır çizmeye adandığını fark ettim. Erendiz’in hayali, doğacak kardeşiyle birlikte sınırları aşmaktan bahsediyordu.”

edebiyathaber.net (8 Aralık 2017)

Yorum yapın