İstanbul Araştırmaları Enstitüsü bünyesindeki “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı (İMAP), etkinliklerine yeni bir konferansla devam ediyor. Antonios Botonakis’in, Bizans Müzik Aletleri Projesi’nden elde edilen veriler ışığında yapacağı “Echos of an Empire” (Bir İmparatorluğun Sesi) başlıklı konuşma, 2 Aralık 18:00’da Enstitü’nün Youtube kanalı üzerinden canlı olarak izlenebilir.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü çatısı altında faaliyet gösteren “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı (İMAP),arşiv çalışmaları, konserler, yayınlar, eğitsel çalışmalar ve konuşmalarla kentin çok yönlü müzik kültürünü odağına alan etkinliklere ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. Araştırmacı Antonios Botonakis, program kapsamında gerçekleştireceği “Echos of an Empire” (Bir İmparatorluğun Sesi) başlıklı konuşmada, müziğin Bizans İmparatorluğu’nda günlük yaşamdaki yerine değinirken, Bizans müzik aletleriyle ilgi detaylı bilgiler de paylaşacak.
Görsel kaynaklar rehberliğinde Bizans müziğine yolculuk
Koç Üniversitesi – Stavros Niarchos Vakfı, Geç Antik Çağ ve Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM)’da doktora sonrası araştırmalarına devam eden Antonios Botonakis, Bizans başkentindeki müziğin farklı yönlerine ilişkin bilgilere bugün, Konstantinopolis’teki atölyelerin tarzını taşıyan yazmalar başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan ulaşılabildiğini belirtiyor. Bizans’a ait görsel kaynaklar üzerine bir çalışma olarak nitelediği Echos of an Empire (Bir İmparatorluğun Sesi)araştırmasında, yazmalardaki minyatürlerin yanı sıra günlük yaşam nesnelerini de incelediğini belirten konuşmacı, bu tasvirlerin saray törenlerinden antik mitoloji ve Hristiyanlığa ilişkin konulara kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahip olduğunu ekliyor. Antonios Botonakis, GABAM ve Atina Müzik Dostları Derneği tarafından yürütülen Bizans Müzik Aletleri Projesi’nde elde edilen verilerden hareketle, günlük yaşamda müziğe yapılan göndermeleri yorumlarken, Bizans müzik aletleri ikonografisine de özel bir vurgu yapacak.
“Bir İmparatorluğun Sesi” konferansı, 2 Aralık Çarşamba günü saat 18.00’de İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Youtube kanalı üzerinden canlı olarak izlenebilir. Etkinlik dili İngilizcedir.
edebiyathaber.net (2 Aralık 2020)