Bir Nasreddin Hoca romanı

Nisan 13, 2025

Bir Nasreddin Hoca romanı

Ragıp Şevki Yeşim, Nasrettin Hoca’nın hayatını konu edinen Dünyayı Güldüren Adam’ı kaleme aldı.

Tanıtım metninden

Nasrettin Hoca, hayatına dair kesin bilgiler bulunmasa da Anadolu’da yetişmiş önemli kişilerden biri sayılarak adını günümüzde dahi yaşatmaktadır. Öyle ki hâlâ onun hem güldüren hem de düşündüren fıkralarıyla büyüyen ve büyüyecek nesiller var.

Türk tarihinin önemli isimlerini eserlerinde işleyen Ragıp Şevki Yeşim, Nasrettin Hoca’yı da ayrı tutmayarak Dünyayı Güldüren Adam’ı kaleme aldı. Biyografik roman özelliği taşıyan bu eserle Yeşim, Nasrettin Hoca’yı çocukluğundan itibaren anlatmaya başlayarak onu daha geniş bir perspektiften anlamamızı sağlıyor. Hoca’nın mollalık, müderrislik ve kadılık yaptığı dönemleri usta kalemiyle anlatan Yeşim, okuyucuya geniş bir edebî zevk bahşediyor.

Babama bıraksam tarlada uşak olmam gerekti. Ama artık gamı, kasaveti attım. Bundan sonra hep güleceğim, hep güldüreceğim… Çünkü dünya denilen bu garip toprak, gelip geçen yolcularla dolu bir şehre benziyor. Ağlayarak yürüyenlerin leşleri yollarda kalıyor. Gülenler ise şehri ne zaman geçtiklerini, ne zaman menzile vardıklarını bilmezler. Böylece ne kalplerinde sıkıntı ne de kafalarında tasa taşırlar.

Yazar hakkında

1326 yılında, Makedonya’nın Leskovik kasabasında doğdu. Babası Mehmet Şevki Bey ve annesi Naime Hanım ile birlikte Türkiye’ye göç etti. Babası burada posta müfettişi olarak göreve başladı ve aile İstanbul, Mersin, Antalya gibi çeşitli şehirlerde ikamet etti. Yeşim, ilkokulu İstanbul’da; ortaokulu Mersin’de; lise öğrenimini ise Antalya’da tamamladı. Liseyi bitirdikten sonra Fransız Bankası’nda çalışmaya başladı. İlk öykülerini de bu yıllarda, mahalli gazetelerde çıkardı. Fransız Bankası’nın kapanması üzerine 1932 yılında İstanbul’a geldi ve Cumhuriyet gazetesinde muhabirliğe başladı. Takip eden yıllarda Son Posta, Yeni Sabah, Yarın ve Memleket gazetelerinde görev aldı. Yayımladığı yazılarında Ekrem Sabit, Rabia Şakir, Reşit Şevket, Sabahattin Osman takma adlarını kullandı. Bu yıllarda Yaralı Kurt, İçimizden Biri, Dişi Örümcek ve Efeler adlı romanları yayımlandı. Gazete ve dergisi kapatıldıktan sonra tarihî romanlar yazmaya başladı ve farklı yayınevlerinden çıkardığı kitapları birikmeye başlayınca Yeşim Yayınevi’ni kurdu. Gazetecilik ile başlayan edebiyat dünyasındaki yolculuğuna tarihî romanları ile devam etti ve asıl ününü de onlarla kazandı. Tarihe kaşı duyduğu merak, onu tarih okumaları yapmaya ve fırsat buldukça tarihî mekânları gezmeye yönlendirdi. Birçok esere imza atan Ragıp Şevki Yeşim, yakalanmış olduğu kanser hastalığına yenik düşerek 12 Şubat 1971 yılında, İstanbul’da vefat etti.

Yorum yapın