İnsanın bazen iyi bildiği, tanıdığı dostları için kalem oynatması zordur. Çünkü çınar misali kökleşen dostluğumuzun gölgesinde kalıp nesnel olamamak kaygısı en azından bende iki şeye sebep olacağını düşündüğümden… İlki abartı sınırını aşıp hakkında yazdığım dost, diğeri de bir biçimde yazıya ulaşacak olanların, kişisel olarak veya yazdıklarından dolayı tanıdıkları o yazar, şair, dergici, mücadeleci dostumdan yana fazlaca cömert olduğumu düşünmeleri… İşte bu iki duygu durumunu bir kenara bırakarak, doğru bildiğimden de şaşmayarak anlatmaya çalışacağım o dostu. O dost E. Bülent Yardımcı…
Güneydoğu’nun paha biçilmez gerdanlığı, kültürleri kucaklayan şehri, dünyanın gözdesi Mardin’de açmış gözlerini hayata E. Bülent YARDIMCI. Öğrenim hayatına İzmir’de başlayıp Ankara’da devam etmiş. Doğduğu coğrafyanın yüce gönüllü insanı YARDIMCI’nın yüreği taşar insanlık adına. Hizmet sektöründe uzun yıllar emek vermiş, tam da dediğim bu sebepler yüzünden. Bankacılık, belediyecilik sektörlerindeki çalışmaları değil sadece sevdiği, üyesi olduğu insanlığa katkısı. Eğitim uzmanlığı da yapmış olan YARDIMCI, gündelik hayatında ulaşamadığı kitlelere dokunabilmek adına edebiyatın pek çok türünde eser de yazdı. İzmir’in aydınlık, Ankara’nın bürokratik yüzü de yansıdı yazdıklarına.
1953 Şubat’ında bir Uranüs çocuğu olarak dünyaya gelen dostum Bülent YARDIMCI’nın parlak zekâsını, herkesten ayrı dâhiyane fikir ve bakış açıları olduğunu, beklenmeyeni bekletecek marjinal kişiliğini anlar mutlaka, yazdıklarını okuyacak olanlar. Otantikliği ve özgünlüğü yazılarının; döneminin en önemli edebiyat mecraları olan Dize, Evrensel Kültür, Milliyet Sanat, Edebiyat Gündemi, Kuvâyı Milliye, Damar, E, Edebiyat ve Eleştiri, Kül, Cumhuriyet Kitap, Agora adlı dergilerde yer almasını sağladı.
Edebiyatçılar Derneği üyesi olan YARDIMCI küçük yaşlarda gönül vermiş şiire, öyküye, yazmaya. Bu aşkla da Ankara Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümünü okumuş. Şiiriyle katkı sağladı E.Bülent YARDIMCI, Arkadaş Z. Özger Şiir Ödüllü ‘Bir Şiirin Söylediği’ derlemesine… ‘Anlamı Okumak’ incelemesinde; edebiyatın yaşamdan beslenen kurmaca ve tek silahının da dil olduğunu ortaya koydu. Dili sarsmanın, uyandırmanın, yıkıp yenilemenin önemine değinmesi, şiirin olmazsa olmazı olan dil açısından oldukça anlamlıdır.
Hikâyelerindeki benzetmeler dâhice zihninin ışıltılarıdır adeta YARDIMCI’nın. Deli Hilmi de; yakamozlar, dilindeki marşla coşturur dalgaları ve köpüklerini öptürür Ay’a… Yalnızlık Eğrisi öyküsünde; kadının sol yanağındaki yüzüne anlam katan gamzesinde üşümüş öpücük kanar… Garbis’te, babasının kurmalı saatinin nikelajının pas tutmasını, uzun bir zaman yükü taşımasıyla açıklar… Denizi maviliğini didikleyen martıları, kucağında oynaşan tekneleriyle, alev topu olan güneşin kızıllaşmış rengini sularında soldurmasıyla, öfkesini kabartıp hırçınlaşan dalgaları, küskünlüğünü kıyısına geri çekilişiyle anlatır YARDIMCI…
Kemoterapi Düşlerde hayal gücüyle harmanladığı acı şapka çıkarttıracak cinstendir:
Bağırmak istedim. Sesim bile çıkmadı. Mercan yeşili otları aşıp göle ulaşmaya çabaladım. Mercan yeşili otlar ayaklarıma dolandı. Kıpırdayamadım. Yel soluğunu arttırıp dumanı tümüyle dağıttı. Kraterin ağzından püskürmeye başlayan küller gölün yüzeyini silme kapladı. Bayır kuşları susuverdi. Mahitap, Hiçbir şey olmamışçasına salınmaya devam ediyordu. Krater müthiş bir şekilde uğuldadıktan sonra lav kusmaya başladı. Mahitap’ın kılı bile kıpırdamıyordu. Mahitap’ın ihtiyarlamış bakışıyla bakışım kenetlendi.
Şiir incelemeleri, çözümlemeleriyle öyküleri ödül de alan, bu alanda yaptıklarıyla emek ve katkı ödülleriyle de taçlandırılan E. Bülent Yardımcı, daha çok şiir, estetik, imge ve şairlik kavramları üzerinden düşüncelerini paylaşır okuruyla; öykülerinde, şiir üstüne yazılarında. Şiiri halkların yüzü olarak gören ve bunu sıkla dile getiren YARDIMCI’yı okumak; onun insanlığı kucaklayan yüreğine tanık olmaktır. Kaleminin gücü, bir yandan okuyanda hayranlık uyandırır, bir yandan da onu sınırsız bir hayal dünyasına davet eder.
Kitapları:
Şiir: Sen De Beni Getir
Öykü: Öpücük Sesi Yalnızlık, Deli Hilmi, Yalnızlık Eğrisi, Garbis, Kemoterapi Düşler
Roman: Bir Kadının Düşlerinden Soyutlamalar
Deneme: Anlamı Okumak, Şiir Ne Şair Kim
edebiyathaber.net (31 Aralık 2024)