“Bütün dünya halk anlatıları, üstüne kuruldukları temel motifler ve taşıdıkları iletiler açısından ortaklık ve benzerlik gösterirler. Çünkü her masal olayının, gerçek hayatta bir karşılığı vardır. Ne var ki masallar bu gerçekleri, sorunları ve çözüm yollarını sembollerle anlatırlar. Öyleyse masalları anlamak hayatı anlamakla eş değerlidir.”
Masalların önemini bu sözlerle vurgulayan Muhsine Helimoğlu Yavuz’un “Anadolu Masalları” dizisi, beşinci kitap Bir Varmış Bin Yokmuş’la devam ediyor.
“Anadolu Masalları” dizisinde Muhsine Helimoğlu Yavuz, kaynaklarını da belirterek, sözden yazıya geçirilmiş özgün halk masallarını bir araya getiriyor. Bir Varmış Bin Yokmuş kitabında da toplam 17 masal yer alıyor.
“Bu masalları, çocukları iyiden ve doğrudan yana yönlendirip bilinçlendirmek, onları yaşamın güçlükleri karşısında donanımlı ve uyanık kılmak, yaşayacakları sorunlar karşısında güçlü ve sorun çözücü olmalarını sağlamak için bu kitapta topladım. Çalışmalarım amacına ulaşır da genç-namuslu ellerin, beyinlerin yetişmesine birazcık da olsa katkıda bulunursa işte o zaman her dönemde ve her ortamda, ödün vermeden sürdürdüğümüz aydınlanma hareketi ve aydınlatma işlevi, bir adım daha ileriye götürülmüş olacaktır. Bunun, ‘çocuk adımları’nın birleşmesinden oluşacak, aydınlık bir geleceğe yönelik, aydınlık bir adım olmasını diliyorum.”
Kitabı Vaqar Aqaei resimlemiş.
edebiyathaber.net (20 Aralık 2012)