1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Yazmanın amacı farkettiklerinizi başkalarına da aktarma hevesidir. Ben farkettim, sen de farkettin mi demek, bu konuyu bir de şu açıdan değerlendir istersen demektir. Bazı şeyleri yaşınız ilerledikçe fark ediyorsunuz ve çocukken bu anlayışta olsaydım acaba hayatımda neler değişirdi diyorsunuz. Benim bu yaşta ilgimi çekenleri çocuklara da hikâyelerle anlatmaya çalışıyorum. Tamamen bu hevesle yazıyorum sanırım.
İkinci neden ise kitapların içinde kaybolmanın, çocukken daha güçlü yaşandığını, nasıl güzel bir his olduğunu hatırlamam. Başka çocuklar da benim hikâyelerimde kaybolsun istiyorum.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Okuduğum ilk çocuk kitabı Milliyet Çocuk Kitaplığına ait, mavi ciltli Pilli Bebek adlı kitaptı. Okumayı çözer çözmez yaşımın üzerinde bir kitap seçip okumuştum. Hatırladığım kadarıyla mekanik bebekler yapan bir oyuncakçının insan olmayı dileyen robot oğlunu konu alıyordu. Evet, haklısınız Pinokyo’nun yeni versiyonu sayılır. Ben de bunu daha sonraları fark ettim.
Pilli Bebek ve sonrasında okuduğum diğer kitaplar ruhumda minik renkler bıraktı. İnsanlar duyguları yoluyla öğrenmeyi kalıcı hale getirir. Ayrıntıları hatırlamaz ama nasıl utandığınızı ya da nasıl umutlandığınızı hatırlarsınız. Her kitap o duygularla minik minik süsledi içimi. Hepsine müteşekkirim.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Fazla iddialı olacak ama Yüzüklerin Efendisi’ni yazmayı isterdim.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
Çocuklarla ilgili kitaplar içinde son olarak Kelebek Zihinli Çocuk’u okudum sanırım. Çocuklara yol gösterecek, onların ilk gençlik döneminde karşılaştıkları sorunlara ışık tutacak bir kitap. Üstelik dikkat dağınıklığı, boşanmış ailelerin çocukları gibi son yılların yaygın yaşam durumlarına da değiniyor. Çocukların bu tür kitaplara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
edebiyathaber.net (14 Temmuz 2021)