Nessa Carey’in Epigenetik Devrimi isimli kitabı Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan Dilara Gostolüpçe çevirisiye yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
İngiliz bilim insanı Nessa Carey’nin kaleme aldığı Epigenetik Devrimi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı. Alanın yirmi yıllık tarihini incelerken aynı zamanda en son bulguları ve yenilikleri ele alan kitap, epigenetiğin temellerine bir giriş niteliğinde.
Canlıların gen haritası çıkarıldığında hastalıkların tümüne çare bulunacağına dair inancımız, özellikle 2000’li yılların başında tamdı. Oysa beklenen gerçekleşmedi ve bilim insanları DNA’nın gizemlerini araştırmaya, hatta ötesine geçecek çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Epigenetik de biyolojide devrim yaratan yeni bir disiplin olarak kendini gösteriyor. Bu yeni alanın önde gelen isimlerinden, İngiliz bilim insanı Nessa Carey’nin kaleme aldığı Epigenetik Devrimi İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı.
Genetik anlamda özdeş iki bireyin birbirinden farklı ve bilimsel olarak ölçümlenebilecek özelliklerinin karşılığı olan “epigenetik”, doğuştan gelen özelliklerle çevrenin etkileşiminin biyolojik çeşitliliği nasıl tasarladığını gösteriyor. Moleküler biyoloji ve biyoteknoloji alanlarında çalışan Nessa Carey, Epigenetik Devrimi’nde alanın argümanlarını karıncaların ve kraliçe arıların kolonilerini nasıl kontrol ettiği, belli renklerdeki kedilerin neden hep dişi olduğu, bazı bitkilerin çiçek açmadan önce neden soğuk havaya ihtiyaç duyduğu ve vücudumuzun nasıl yaşlanıp hastalandığı gibi çeşitli olgularla ilişkilendiriyor. Carey, alanın gelecekteki yönelimleriyle beraber insan sağlığını ve hayatını iyileştirme kabiliyetlerini de tartışıyor. Epigenetik; uyuşturucu bağımlılığı, kıtlığın uzun vadeli etkileri ve çocukluk çağı travmalarının fiziksel ve psikolojik sonuçları üzerine yapılan güncel çalışmalara da yön veren bir disiplin.
Alanın yirmi yıllık tarihini incelerken aynı zamanda en son bulguları ve yenilikleri ele alan kitap, epigenetiğin temellerine bir giriş niteliğinde. Kitabı Türkçeye Dilara Gostolüpçe çevirdi.
Yazar Hakkında
Moleküler biyoloji ve biyoteknoloji alanlarında çalışan Nessa Carey, doktorasını Edinburgh Üniversitesi’nden aldı. Imperial College London’da uzun yıllar öğretim üyesi, ardından misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. Akademiden ayrılarak ilaç sektörüne geçti ve on beş yıl boyunca bilim ile hastalıkların tedavi ve iyileştirilmesi arasında köprü kuran çalışmalar yürüttü. Epigenetik ve teknoloji transferi alanında uzmanlığıyla Carey, kitaplarını bilim üzerine düşünen genel bir kitle için kaleme alıyor. İlk popüler bilim kitabını 2011’de yayımladı; Çöp DNA (2017) ve Yaşamın Şifresini Değiştirmek’in de (2019) yazarıdır. Bugünlerde bilim insanlarını ve kurumları, bilimsel araştırmalarını, sağlık, toplum ve ekonomi üzerinde olumlu etkileri olacak şekilde laboratuvarların dışına taşımak için destekleyen çalışmalarda yer alıyor. İngiltere’nin önde gelen araştırma enstitülerinde danışman olarak çalışıyor. Çin ve Uzakdoğu Asya başta olmak üzere, dünyanın her yerinden akademisyenlere ve teknoloji transferi uzmanlarına eğitim veriyor.
edebiyathaber.net (9 Mayıs 2022)