Robert Ousterhout’un kaleme aldığı, Fügen Yavuz’un çevirdiği Bizans’ın Yapı Ustaları, Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Pennsylvania Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde Bizans Sanatı ve Mimarisi profesörü ve Antik Çalışmalar Merkezi direktörü Robert Ousterhout’un kaleme aldığı kitap, Bizans mimarisine bir yandan Bizanslı yapı ustalarının bakış açısından yaklaşırken, diğer yandan dokuzuncu ve on dördüncü yüzyıllar arası Konstantinopolis yapılarına odaklanıyor.
Mimarlık ve Sanat Tarihi kategorisinde yayınlanan kitap, Bizans mimarisini, ağırlıklı olarak da dokuzuncu yüzyılla on beşinci yüzyıl arasında Konstantinopolis bölgesinde inşa edilmiş olan kiliseleri inceliyor. Robert Ousterhout, Bizans mimarisine bir yandan Bizanslı yapı ustalarının bakış açısından yaklaşırken, diğer yandan dokuzuncu ve on dördüncü yüzyıllar arası Konstantinopolis yapılarına odaklanıyor. Yazar, tasarım ve inşaat süreçlerinde en sık karşılaşılan sorunları tespit ediyor. Yazılı kanıtları, arkeolojik kayıtları ve özellikle de ayakta kalmış olan yapıları analiz ederek Bizans mimarisinin, bilindiğinden çok daha yaratıcı ve yenilikçi olduğu sonucuna varıyor.
Ousterhout, ustaların tuğla ve harçtan çatı kiremitlerine, temellerden kubbelere kadar tüm malzemeleri nasıl seçtiklerini, ürettiklerini ve kullandıklarını anlatıyor. Zengin süslerle dekore edilmiş, mermer levhalar, mozaik ve fresklerle kaplı kilise iç mekânlarını, karmaşık ikonografik programlarıyla birlikte, yapı ustasının görüşleri çerçevesinde konumlandırıyor. Ousterhout, aynı zamanda Rusya, Balkanlar ve İsrail’deki ustalara da değiniyor.
edebiyathaber.net (28 Ocak 2016)