Hasan Aksakal’ın derlediği Sanayii Devrimi ve Britanya İmparatorluğu’nun Yükselişi adlı kitap, Beyoğlu Kitapevi tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Hasan Aksakal bu kitapta, konusunun dünyaca saygın uzmanlarından derleyerek bir araya getirdiği makalelerle, modern dünyanın oluşum ve gelişim sürecinde çok önemli bir yer tutan Sanayi Devrimini ve onunla birlikte büyük bir dönüşüme sahne olan uzun on dokuzuncu yüzyıl Britanya’sının (1776-1914) ekonomik, kültürel ve toplumsal tarihini anlamamızı kolaylaştırıyor.
Sanayi Devrimi on sekizinci yüzyılın ikinci yarısından on dokuzuncu yüzyılın içlerine uzanırken etki ettiği her yerde bir mühendisler çağı başlatmakla kalmamış, Britanya’yı önce “dünyanın atölyesi”ne, sonrasındaysa Üzerinde Güneş Batmayan İmparatorluk olarak niteleneceği bir süper güce dönüştürmüştür. Bu yönüyle on dokuzuncu yüzyıl pek çok bakımdan bir Pax Britannica Çağı olmuştur. Bu tarihsel çerçeveyi farklı yönlerden yeniden yorumlamayı amaçlayan kitapta Sanayi Devriminin dünyaca ünlü uzmanlarından Joel Mokyr, Jan de Vries, Pat Hudson, Maxine Berg, J. R. Ward gibi isimlerin makalelerinin yanı sıra Andrew Porter, Anthony Howe, Dane Kennedy, Simone Gunn, Michael Winstanley, Clark Nardinelli ve Ruth Watts gibi imparatorluk tarihçilerinin değerlendirmeleri yer alıyor.
Türkiye’deki mevcut Britanya çalışmaları, kapitalizm incelemeleri, imparatorluklar tarihi ve küresel tarih gibi alanlarda okurlarına yeni pencereler açan Sanayi Devrimi ve Britanya İmparatorluğunun Yükselişi, ele aldığı her konuda ufuk açıcı değerlendirmeler sunan, kapsamlı ve bilgi dolu bir eser…
YAZAR HAKKINDA
HASAN AKSAKAL
Doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesindeki Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler programında tamamlamasının (2014) ardından, doktora-sonrası çalışmalarını University of North Carolina-Chapel Hill’de Tarih bölümünde sürdürdü (2015-2017). VakıfBank Kültür Yayınları’nın kurucu yayın müdürlüğünü üstlendiği dönemde MSÜ’de lisansüstü dersler verdi (2018-2021). Aksakal hâlen İstanbul S. Zaim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde siyasi düşünceler doçenti olarak görev yapmaktadır. Türk Politik Kültüründe Romantizm (İletişim Yayınları, 2015), Türk Muhafazakârlığı: Terennüm, Tereddüt, Tahakküm (Alfa Yayınları, 2017), Dünyayı Yeniden Büyülemek: Avrupa Romantizminden Portreler (Beyoğlu Kitabevi, 2021), Huzursuz Modernite: Avrupa Entelektüel Tarihi Üzerine Makaleler (Beyoğlu Kitabevi, 2022) ve uluslararası uzmanların makalelerinden derlediği 19. Yüzyılın Sonundan 1945’e Modern Asya Entelektüel Tarihi (Beyoğlu Kitabevi, 2023) Aksakal’ın telif eserlerinden bazılarıdır.
edebiyathaber.net (7 Aralık 2024)