Bu kapıdan sadece “deliler” girebilir

Haziran 22, 2023

Bu kapıdan sadece “deliler” girebilir

Gülşah Elikbank’ın Delirmiş Evrenin Ortasında adlı novellası Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Afetlerin, savaşların, salgınların kol gezdiği, şehirlerden kaosun, taşradan ise yılgınlığın eksik olmadığı, bir yandan gelişen teknolojiyle ömrünü uzatmak için çalışırken diğer yandan doğal kaynakları tüketip dünyamızı yaşanmaz hale getiren insanlarla dolu, nereden bakarsak bakalım delirmiş bir çağda yaşıyoruz. 

Peki, böylesi bir dehşet çağında aklı başında kalabilmek de bir çeşit delilik değil midir?

Renkleri kullanım biçimiyle sanat dünyasında kendine özgü bir yer edinmiş olan bir ressam: Meryem. Yaşamda karşılığı olan her duyguyu renklerle yansıtabilen nadir bir yeteneği olmasının yanı sıra insanlardaki her duyguyu da açıkça görebilen biri Meryem, yalnızca tek bir kişide duyguların da renklerin de karşılığı yok; kendisinde. 

Fakat hayat bizleri her zaman hiç ummadığımız yerlerden sınadığı ve belki de aklımızın ucundan dahi geçiremeyeceğimiz deneyimler yaşattığı için mucizevi bir şey… Peki, hayatımıza dokunan bir mucize sandığımız şey dünyamızı başımıza yıkacak şeyle aynı olursa ne yapacağız?  

Her şeyi anlayabilmenin acısı ve her şeyi unutabilmenin lütfuyla kuşanmış kahramanımız Meryem’in hikâyesinde yol alırken delilik ve normallik tanımlarınızı tekrar düşüneceksiniz. 

Arka Kapak Yazısı:

HERKESİN VE HER ŞEYİN ÇILDIRDIĞI BU ÇAĞDA, KENDİNE UĞRUNA DELİRMEYE DEĞER BİRİNİ BULMUŞTU SONUNDA.

Çağdaş edebiyatın sevilen yazarlarından Gülşah Elikbank, yeni çağın yeni normal insanlarının tuhaf hikâyesiyle çıkıyor bu sefer okurun karşısına.

Herkesin delirdiği bir dünyada aklı başında kalmak da bir nevi delilik sayılmaz mı?

Hayattan ve insanlardan ümidini kesmişken aralanan yeni bir kapı ve o kapıdan içeri giren başka bir delilik…

Gülşah Elikbank, çağın ruhuna ithaf ettiği bu novellada karanlığın içinden aydınlığa, aydınlığın içinden zifiri karanlığa bakıyor ve bizi de renklerin arada kalmışlığı içinde farklı bir yolculuğa davet ediyor. Sahiden deliliğin bir rengi olabilir mi? Bu soruya yanıtı kahramanımız Meryem veriyor. O bu soruyu yanıtlarken tüm dünya ayağının altından çekiliyor oysa. Delilikle bezenen bu satırları son derece normal karşılayacak okurunu bekliyor delirmiş evrenin ortasında…

Yazar Hakkında: 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladı. Ardından yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi’nde Yönetim ve Çalışma Psikolojisi üzerine yaptı. 2022 yılında Romanya’da Bükreş Kitap Fuarı’nda ekselans diploması ile ödüllendirildi. 

İzmir’de, Türkiye’nin ilk edebiyat konseptli otelini açtı ve yazar bu otelle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödüllendirildi. ETİK (Ege Turistik İşletmeler Birliği) Yönetim Kurulu üyeliğini üç yıl üstlendi, halen uluslararası sanat projeleri konusunda İstanbul ve İzmir’de danışmanlık yürütmektedir. 

Bodrum Kent TV’de “Kitapkolik” adında bir kültür sanat programını bir sezon boyunca hem hazırladı hem sundu. Cumhuriyet, BirGün ve Milliyet Sanat için yazdı. İzmir’de farklı gazetelerde sanat editörü olarak çalıştı. 

Çeşitli üniversitelerde yazarlık dersleri verdi ve üniversitede Eğitim Koordinatörü olarak “Masal ve Felsefe” gibi farklı eğitim başlıkları açtı. 

Şu ana kadar yayımlanan romanları: “Günebakan Üçlemesi” (Siyah Nefes, Mavi Dağ, Kızıl Ölüm). Yazar bu üçleme ile Türkiye’nin ilk fantastik üçleme yazan kadın yazarı oldu. 

Aşkın Gölgesi, Rüya Takımı: Medusa’nın Pusulası ve Zehirli Hayal, Uykusuzlar, Yalancılar ve Sevgililer, İhtimal, Âşıklar Gece Ölür. 

Yazar Üsküp, Tiflis ve Bükreş kitap fuarlarında ülkemizi temsil etti ve yoğun bir ilgiyle karşılaştı. Romanları 11 ülkede farklı dillerde okunmaktadır. 

Amsterdam’a ülkemizi temsilen “Özgürlük” üzerine bir konuşma yapmak için davet edildi. Ayrıca İsveç ve Polonya’da festivallerde yer aldı. Moskova Üniversitesi’nde makaleye konu oldu. 

Türkiye’de bir ilk olan uluslararası Distopya Film Festivali’nin ve ayrıca Bilim Kurgu/ Fantastik Film Festivali’nin fikir anneliğini ve sanat yönetmenliğini yaptı.

edebiyathaber.net (22 Haziran 2023)

Yorum yapın