Warwick Ball’un “Roma’nın Sultanları: Türklerin Dünyaya Yayılışı” adlı kitabı, Ahmet Aybars Çağlayan çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
1130’da İmparator II. İoannes Komnenos’un kardeşi İsaakios Komnenos, Konstantinopolis’ten kaçıp Türklere sığınmıştı. Oğluysa Müslümanlığı benimsemiş; Sultan I. Mesud’un kızıyla nikâhlanıp Selçuklu ve Komnenos ailelerini evlilik yoluyla birleştirmişti. Böylece on ikinci yüzyılda iki “Roma İmparatoru” peydahlanmıştı: İkisi de Anadolu’da hüküm sürmüştü; birbirleriyle evlilik yoluyla akrabaydılar; biri imparator, diğeri sultandı; biri Hıristiyan, diğeri Müslüman’dı; ikisi de kimi vakit birbiriyle savaşmış, kimi vakit ittifak etmişti; ikisi de Roma adına (en azından mirasına) sahip çıkmıştı.
Türkler 1453’te Konstantinopolis’i fethedinceye kadar batıya doğru bin küsur yıl süren uzun bir yürüyüş yapmışlardır. Ancak Konstantinopolis’i doğudan değil, batıdan fethetmişlerdir: Osmanlılar Ortadoğulu bir güce dönüşmeden önce Avrupalı bir güç haline gelmişler ve Avrupa’daki bir güç tabanından Avrupa anakarasının yüzde yirmisine varan bir kısmına hükmetmişlerdir. Türkler asıl anayurtları Moğolistan ve Güney Sibirya’nın sınır bölgelerinde yer alan Uzak Doğulu bir halktır. Doğru. Ne var ki Romalılar da doğudan (Troya’dan) geldiklerini iddia etmişlerdir. Osmanlılar bir Yakındoğu dininin buyruklarını yerine getiriyorlardı. Doğru. Ama son kertede Romalılar da öyle…
Avrupa’daki Asya ve Batı’nın Şekillenişi dizisinde “Avrupa” diye bir kavramın varlığını sorgulayan veya en azından bazı alışılagelmiş tanımlara meydan okuyan Warwick Ball, dizinin üçüncü cildinde kökenleri Uzak Doğu’da, Arabistan’dan da Pers Ülkesi’nden de daha ötelerde yer alan, bırakın Avrupa’yı, üç bölge tarihinin birden parçası hâline gelen bir halkı mercek altına almaktadır: Türkler.
Warwick Ball
Warwick Ball Avustralya doğumlu, Ortadoğu uzmanı bir arkeologdur. Ürdün, İran, Irak, Suriye ve Afganistan’da kazılara katılmış, çoğunu yönetmiş ve bu alanda birçok kitaba imza atmıştır. Bu kitaplardan biri, günümüzde güvenlik nedeniyle gezilmesi çok zor olan Afganistan’daki önemli arkeolojik alanların anlatıldığı, The Monuments of Afghanistan: History, Archaeology and Architecture [“Afganistan’ın Anıtları: Tarih, Arkeoloji ve Mimari”] adlı kitabıdır. Ayrıca, Asia in Europe and the Making of the West [Avrupa’daki Asya ve Batı’nın Şekillenişi] adıyla dört ciltlik bir dizi hazırlamıştır. Bu dizinin tamamı Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlanacaktır. Dizinin kitapları şunlardır:
Out of Arabia: Phoenicians, Arabs, and the Discovery of Europe [Arabistan’dan Öteye: Fenikeliler, Araplar ve Avrupa’nın Keşfi]
Towards One World: Ancient Persia and the West
[Tek Dünyaya Doğru: Antik İran ve Batı]
Sultans of Rome: The Turkish World Expansion
[Roma’nın Sultanları: Türklerin Dünyaya Yayılışı]
The Gates of Europe: The Eurasian Steppe and the Limits of Europe
[“Avrupa’nın Geçitleri: Avrasya Stepleri ve Avrupa’nın Sınırları”]
edebiyathaber.net (8 Şubat 2017)