İki aylık kültür ve sanat dergisi Bugünden, 12. sayısını okurlarıyla buluşturarak yayıncılıkta ikinci yılını geride bıraktı.
Bu sayıda Düşünsel başlığı altında Emre Zeytinoğlu, Erol Üyepazarcı ve Ahmet İnam’ın yazılarına yer verilmiş. Emre Zeytinoğlu, dilin yarattığı klişeler ile dilin dayatmaları ve mevcut siyasi sistem arasındaki bağ üzerinden akil sanatçıların, dilin kodlarını nasıl çözmeleri gerektiğini irdelemiş. Polisiye romanın olmazsa olmaz öğeleri nelerdir? Haydudun iyisi olur mu? Bir tür olarak polisiye romanın ortaya çıkışı ne zaman olmuştur? Soruları çoğaltmak mümkün. Konuyla ilgilenenler Erol Üyepazarcı’nın yazısını kaçırmayacaklardır. Atmalıdır Tepemiz başlıklı yazısında Ahmet İnam, zor insan kavramının üzerinde durmuş.
Her sayıda olduğu gibi bu sayıda da iki söyleşiye yer verilmiş. İlkay Noylan, Faruk Duman ile son kitabı Baykuş Virane Sever ve yazmak üzerine söyleşi yapmış. Özgür Soylu, Yavuz Ekinci ile edebiyat ve yaşama dair bir söyleşi gerçekleştirmiş.
Sanat Dünyası’nda ise Feridun Andaç, Kavşaktaki Buluşmalar: Yüzler/İzler/Gölgeler yazı dizisine devam etmekte. Bu sayıda Refik Durbaş şiirini ele almakla kalmıyor, önceden yaptıkları bir söyleşiyle de yazısını zenginleştiriyor. Mert Aldemir’in, Milan Kundera’ya Kulak Kabartmak adlı yazısı okunabilir. ETHOS Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali ile ilgili tanıtım yazısı Yeşim Eyüboğlu ve H. Serhan Sarıkaya tarafından kaleme alınmıştır. Atilla Polat, Tensel İçeriğe Tinsel Tanıtım adlı eleştirisinde, erotizmi merkezine almış romanlara mizahi bir dille değinmiş. İbrahim Halil Ersoy, adını bir Kırşehir türküsünden alan Sebep başlıklı yazısında Muharrem Ertaş’ı anlatmış.
Portre alt başlığında felsefeci, denemeci ve çevirmen Selahattin Hilav biyografisi Nurzer Öznur’un kaleminden çıkmış. İsmet Nadir Atasoy, İran ve Doğu edebiyatında rubai türünün kurucusu sayılan şair Ömer Hayyam’ı anlatmış. Arka kapak yazısında Neriman Ağaoğlu kadın yazarlarımızı tanıtmayı sürdürüyor. Bu sayıda, popüler aşk romanları yazarı olarak bilinen Kerime Nadir seçilmiş.
Eser alt başlığında Oğuz Özügül, tragedya kavramına açıklık getirdikten sonra, Pier Paolo Pasolini’nin filmi Medea’yı incelemiş. Alper Akçam, Bilge Karasu’nun Gece adlı eserinin sunuş yazısını yazan Akşit Göktürk’ün bu yazısı üzerine kurmuştur eleştirisini. Öykücü Hasan Özkılıç’ın ilk romanı Zahit’i Doğan Çayır tanıtmış. Şule Gürbüz’ün Coşkuyla Ölmek adlı öykü kitabı, Hatice Balcı tarafından tanıtılmış. Erke Kesova, Hakan Savaş’ın film eleştirileri ve yönetmenler üzerine yazdığı Kiraz Mevsimi ve Sinema Bileti adlı kitabını tanıtmış.
12. sayının öyküleri Orhan H. Aydın çevirisiyle Said’in Requiem’i; Rahmi Emeç’in Bir Yazarın Gecikmiş Roman Başlangıcı, İlkay Yılmaz’ın Anahtarcı adlı öyküleri.
edebiyathaber.net (7 Mayıs 2013)