- Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Her şeyden önce iki çocuk annesiyim. Ve içinde yaklaşık 2000 kitap olan bir kitaplığımız var evimizde. Eşim de ben de çok fazla kitap okuyan bireyleriz. Bunu neden söylüyorum? Çünkü “çocuklar ebeveynlerini kitap okurken görürse onlar da kitap okur” deniliyor. Fakat ne yazık ki durum öyle değil. Ayrıca ben de çocuktum ve eskiden çocuklara okuması için dayatılan bazı kitaplar gerçekten travmatikti. İlaveten, oyun varken kitap okumak çocuklara gerçekten tercih edilebilir bir aktivite olarak gelmiyor. Hem kendi çocuklarımda hem de çevremdeki ailelerin çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırma konusunda ne kadar zorlandığını gördüm. Bununla birlikte yine çocukların okuduğu kitapların genelde benzer konular çerçevesinde döndüğü de aşikar. Nihayetinde, çocuklarımın nasıl kitaplar okumasını istiyorum, onlarda hangi duygu ve düşüncelerin büyümesini istiyorum, hayata bakışlarını nasıl çeşitlendirebilirim, nasıl vizyon oluşturabilirim, kitap okuma alışkanlığını onlara nasıl kazandırabilirim gibi gibi onlarca düşünceyle ilk kitabımı yazdım. Ve eğlenerek okumalarını sağlayarak onların zihnine ulaşabilmek, duygularını harekete geçirebilmek, empati ve sempati kazandırabilmek niyetiyle karakterlerimi ve temalarımı belirleyip kurguladım. İlk çocuk kitabım Ajan Hızlıpati serisi böyle doğdu. Birçok aileden o kadar olumlu geri dönüşler aldım ki, kitaba elini sürmeyen çocukların kendi kendilerine Ajan Hızlıpati’yi on kere yirmi kere okuduklarından tutun, kendi hikâyelerini yazmaya başlayan çocuklara kadar. “O Kedi Bu Eve Gelecek” kitabımın hem çocuklar üzerindeki etkisi hem de hayvan sahiplenmek isteyen çocukların ailelerinin geri dönüşleri inanılmazdı. Elbette bir yazar için her yazdığı kitapta bu tür geri dönüşler alması onun yeniden yazmak için en büyük motivasyonudur. Benim de diğer kitaplarımı yazmamı sağladı bu motivasyon.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
İlk okuduğum çocuk kitabını hatırlamıyorum. Ama bende iz bırakan ilk kitap Şeker Portakalıydı. 5 yaşında bir çocuğun yüreğine ağır yaşadıkları kimde iz bırakmaz ki?
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Kurgusuna, karakterlerine, cümle yapısına vb. birçok kriterine hayran kaldığım birçok kitap oldu. Mesela bunlardan biri Michael Ende’nin Bitmeyecek Öykü isimli romanı. Ama keşke ben yazsaydım demedim. Çünkü o hikâyeler o yazarın hikâyesiydi, onun zihninin ürünüydü ve onun özgünlüğünde kaleme alınmıştı. Benim kalemimden çok daha farklı çıkardı. O olmazdı.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
En son Özlem İçer’in Sırdaş Balıklar isimli ilk gençlik kitabını okudum. Çocukların hem duygu dünyalarına hem de zihinlerine ulaşabilen bir kitap. Kendisi özgün bir tarzı olan, hayatın farklı alanlarını kitaplarında işleyen, kurgularını çok başarılı bulduğum ve kitaplarını severek, keyifle okuduğum bir yazar. Özellikle mekân olarak seçtiği yerler turizm amaçlı tanıtımı yapılması gereken tarihi dokuları olan harika yerler. Kendisini tebrik ediyorum.
edebiyathaber.net (30 Kasım 2022)