“Burak Kabadayı’nın 2 Kasım–11 Ocak 2025 tarihlerinde İMALAT-HANE’de gerçekleşen, küratörlüğünü Deniz Kırkalı’nın üstlendiği, “Çölde olduğunu söylemenin anlamı yok” başlıklı kişisel sergisi, yansıma ve serap gibi doğal fenomenlerin yarattığı algı yanılmaları üzerinden görmenin ve bilmenin muğlak sınırlarını sorgulatıyor.
Bültenden
Kabadayı’nın, İMALAT-HANE’nin desteğiyle üretilen 3 yeni video çalışmasını içeren mekâna özgü yerleştirmesi, ışık, desen, video ve sesi kullanarak, dinamik bir ortam olarak çöl ve camın arasındaki maddesel ilişkiselliğe yakından bakıyor. Serginin yarattığı oryantasyon bozukluğu, belirli şekillerde görmeye ve uyumlanmaya alıştığımız maddesel dünyayı sarsıyor ve bilişsel bir yabancılaşma deneyimi tasarlıyor. Böylece, alışkanlık ve ortam (habit ve habitat) arasındaki ilişkinin kırılganlığını vurguluyor. Orada olmayanı göstermeye çalışma hâli üzerinden kurmaca evrenler yaratarak, belirsizlik, kırılma, yansıma, yanılma kavramları üzerine düşünmeye davet ediyor.
Kabadayı’nın kurguladığı parçalı hikâyeler, kısmi perspektifimizi ve parçası olduğumuz ağların içinde bir beden olarak konumlanma hâlimizi görünür kılıyor. Aynı zamanda, bilmenin kısıtlılığı ile yüzleşmeye çağırarak, bedensel deneyimi yoruma dayalı ve kısmen kurgusal bir olgu olarak konumlandırıyor. Bilginin yalnızca bir ortama özgü bir şekilde düşünülebileceğini ve algısal alışkanlıklara bağlı olduğunu vurguluyor.
Sanatçı Hakkında:
Burak Kabadayı (1989) sanatçı, İstanbul’da yaşıyor. Kabadayı video, ses ve çeşitli nesneler ile kurduğu yerleştirmelerle enerji üretme-harcama biçimlerine ve hareketin formlarına odaklanıyor. Doğal ya da doğal olmayan yollarla, bir araya geldiği diğer öğelerle etkileşimde, alışverişte bulunan ve zaman içinde evrilen, dönüşen yapılar üzerinden bir çevre kurmakla ilgileniyor; bir arada var olma/yok olma imkanlarını ve algılama biçimlerini yeniden kurguluyor.
Sanatçı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olup (2014) yüksek lisansa devam etti. Sanatçının kişisel sergileri “Sabit Değişiklikler Dinamik Aralıklar” (2021, AVTO, İstanbul), 24 Saat (2017, PASAJ, İstanbul), 20’sinden Sonra (2016, Mixer, İstanbul). Katıldığı grup sergilerinden bazıları; “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar” (2023, İMALAT-HANE, Bursa), “Nedensel İlişkilerden Belirtisel Göstergeler Başkalaşımlar” (2022, Sanatorium, İstanbul), “Yabancı Bir Göz” (2022, Nilüfer Sanat, Bursa), “Kök” (2018, Santral İstanbul), “Hiçbir Şey Görememek” (2017, Alt Art Space, İstanbul). Kabadayı 2017 yılında “Baştan Başlamak” (İstanbul Bienali / Liverpool Bienali / Protocinema) değişim programında ve 2023 yılında SAHA Stüdyo’da yer almıştır.
Küratör Hakkında:
Deniz Kırkalı İstanbul ve Londra’da yaşayan bir küratör ve yazar. Garp Sessions isimli yaz programının ve topsoil isimli küratöryel ve araştırma kolektifinin kurucularındandır. Yazıları Cogito, Flash Art, this is tomorrow, AQNB ve Art Unlimited gibi dergi ve mecralarda yayımlanmıştır. Goldsmiths Üniversitesi’nde küratöryel pratikler üzerine doktorasına devam etmektedir.
İMALAT-HANE Hakkında:
2021 yılında Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde Bora Gürarda tarafından kurulan İMALAT-HANE, sanatsal pratiklerin üretimi ve sunumu için bir platform görevi görür. Sergi, performans ve kamuya açık programları aracılığıyla, farklı nesillerden sanatçıların yeni fikirler geliştirerek, izleyici ile iletişime geçmesine olanak sağlar. İMALAT-HANE, kavramsal çerçeveden tamamlanma aşamasına kadar sanatçılar ve küratörlerle birlikte çalışarak işbirlikleriyle geliştirilmiş üretimlerle sanatsal etki yaratmanın önemine inanmaktadır.
İMALAT-HANE’nin İstanbul İMÇ çarşısında yer alan proje alanı ise, sanat ve kültür üreticilerinin bilgi paylaşımına ve kullanımına açık bir sanat mekanıdır. Sanat alanındaki farklı pratiklerin üretim ve araştırma süreçlerine zemin yaratmak ve yeni işbirliklerine olanak sağlamak amacıyla proje bazlı etkinliklere evsahipliği yapmaktadır.
İMALAT-HANE kurulduğundan bu yana düzenlediği 8 kişisel sergi ve 3 grup sergisi kapsamında 33 sanatçının toplamda 171 eserinin sergilenmesine aracı oldu. Ana sponsorlar ve bireysel üyelerinin destekleri ile yeni üretilen 34 eser için kaynak yarattı.
Ziyaret Saatleri:
Salı – Cumartesi: 11:00–19:00
Pazar: 12:00–18:00
Adres:
Işıktepe BOSB Mah. Kırmızı Cad. No: 1/3C 16140, Nilüfer/Bursa
İletişim:
T: 0224 241 41 84 | [email protected] | imalat-hane.com | instagram.com/imalat_hane_