Bursa’nın ilk uluslararası edebiyat festivali BUEF – Bursa Uluslararası Edebiyat Festivali, 5 – 8 Aralık 2024 tarihleri arasında edebiyatseverlerle buluşacak. Heyecanla beklediğimiz bu festivalde, Avusturya, Hollanda, Kuzey Makedonya, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye’den 17 sanatçı okurlarla buluşacak.
Bültenden
Bursa, edebiyat kentidir, edebiyatı ipek kozası gibi sarıp sarmalar. Nice edebiyatçı, Uludağ’ın eteğinde kelimelerini mısralara dökmüştür. Orhan Kemal’in romanlarında işçinin alın teri Bursa fabrikalarında yankılanır, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın huzurunda bu kent zamansız bir sembole dönüşür. Nazım Hikmet, Bursa Cezaevi’nde yazdığı dizelerle ölümsüzlüğü anlatır. Edebiyat Bursa’da yalnızca yazılmakla kalmaz, yaşanır. Irgandı Köprüsü’nden geçen bir yazar, kelimelerini suların akışına bırakır; Cumalıkızık’ın taş sokaklarında yürüyen bir şair, tarihin ruhunu ilham olarak alır. Edebiyat, bu kentin damarlarında dolaşır. Şimdi bizlere düşen, o ritmi dinlemek ve Bursa’nın edebi ruhuna kulak vermektir. Çünkü Bursa, yalnızca geçmişin değil, geleceğin de bir edebiyat kentidir.
Her hikâyenin, her yolculuğun bir başlangıcı vardır. Bizi biz yapan o ilk adımlar, içimizdeki hayallerin kıvılcımını ateşleyen o cesur anlar, tıpkı bugün olduğu gibi, bir başlangıcın işaretidir. Edebiyat, insanların kalplerine dokunan, farklı kültürleri buluşturan, zaman ve mekânın ötesine geçen bir köprüdür. Bursa da geçmişten bugüne yalnızca ipeğiyle, tarihiyle, sanatıyla değil, edebiyatı besleyen güçlü kültürel damarlarıyla bir ilham kaynağı olmuştur. Bu nedenle, BUEF – Bursa Uluslararası Edebiyat Festivali’nin bu yılki teması “Başlangıçlar”.
Festivalde, edebiyat dünyasından Aysun Altındağ, Dejan Trajkoski, Gaye Boralıoğlu, Elif Yonat Toğay, Feyza Hepçilingirler, Filiz Aygündüz, Gökçe Gökçeer, Hakan Akdoğan, Hannah Peck, Kjersti Skomsvold, Marek Sindelka, Merve Ergenoğlu, Rachel Van Kooij, Şebnem İşigüzel, Tuğba Aktaş Deli, Tuğçe Isıyel ve Zeynep Kaçar etkinlik yapacak. Yazarlar, hayatlarına dokunan hikâyeleri sizlerle paylaşacak, eserlerinin ardındaki dünyaları anlatacak, çocuklara hayal kurmayı öğretecek yaratıcı atölyeler ve genç yazar adaylara ışık tutacak eğitimler düzenleyecek.
Bu adım, yalnızca bir başlangıç. Gelecek yıllarda bu festivalin, Bursa’nın kültür ve sanat takviminde kalıcı bir yer edinmesini, tüm dünya edebiyatseverlerini buluşturan bir adres olması BUEF’in ana hedeflerinden biri. Bursa Uluslararası Edebiyat Festivali, edebiyatın zamansız dünyasında her yaştan okuru bir araya getiriyor. Üç gün boyunca sadece kitaplarla değil, fikirlerle, duygularla, hayallerle buluşulacak.
6 ARALIK CUMA
TKM Ana Salon / Saat: 11.00-12.30
Konuşmacı: Rachel van Kooij
Moderatör: Nermin Mollaoğlu
Hikâyeyi Kurtarmak
Karga Kurtarma Operasyonu adlı eseriyle insanın yalnızlık, kayıp ve yeniden doğuş arayışını masalsı bir dille anlatan Hollandalı yazar Rachel van Kooij, şimdi sizleri hayal ve gerçeklik arasındaki ince sınıra götürecek. Genç okurlar için çok sayıda ödüllü kitap yazan Kooij, “Başlangıçlar” teması etrafında, bu evrensel temaları ve yazım sürecindeki deneyimlerini, edebiyat ajanı Nermin Mollaoğlu’nun moderatörlüğünde genç okurlarla paylaşacak.
6 ARALIK CUMA
TKM Atölye / Saat: 11.00-12.30
Konuşmacı: Hannah Peck
Hannah İş Başında
Detaylı çizimleri, heyecanlı olay örgüsü ve cesur dedektif Kate karakteri ile çocukların gönlünde taht kuran Kate İş Başında serisinin yazarı Hannah Peck genç okuyucuları ile buluşmaya geliyor. Eğlenceli ve macera dolu hikâyeleriyle çocukların hayal dünyasına dokunan Peck, festival kapsamında düzenlenecek atölyede, minik katılımcıları hikâye yazmanın büyülü dünyasına davet ediyor. Bu keyifli etkinlikte, çocuklar kendi maceralarını yaratırken edebiyatla dopdolu bir deneyim yaşayacak.
6 ARALIK CUMA
Lala Sahin Pasa Çocuk Kütüphanesi / Saat: 13.00-14.00
Çocuklarla Atölye (12-15 yaş)
Eğitmen: Tuba Aktaş Deli
Hayal Gücünü Keşfet
Ağızdan ağıza, kulaktan kulağa dolaşan bir haberin nasıl doğruluktan uzak olabileceğini anlattığı Kardan Hayalet ve akıllara zarar kahramanlarıyla, “Bu işte bir iş var!” dedirten olaylar zinciriyle ezberleri bozan eğlenceli romanı Senden Tembeli Var ile gençleri mizahıyla etkileyen Tuba Aktaş Deli ile Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesinde buluşuyoruz. Eğlenceli ve hayal gücünü harekete geçiren eserleriyle tanınan Deli, yazma sürecini keşfetmek isteyen genç yazar adaylarıyla bir araya gelecek. Hem yaratıcı hem de öğretici bir deneyim için siz de bize katılın.
6 ARALIK CUMA
TKM Ana Salon / Saat: 18.00-19.00
Konuşmacı: Şebnem İşigüzel
Moderatör: Ayça Çakmak
Memoria ile Hatırlamak Üzerine
Kitapları birçok dile çevrilen, romanlarıyla okurlarını unutulmaz edebi yolculuklara çıkaran Şebnem İşigüzel ile Tayyare Kültür Merkezi’nde buluşuyoruz. Son romanı Memoria’yla yüzyıla ses veren Şebnem İşigüzel ile edebiyatın hafızayla olan ilişkisi ve hatırlamak üzerine konuşacağız. Etkileyici romanları ve unutulmaz roman kahramanlarıyla edebiyat dünyasında kendine özel bir yer edinen İşigüzel ile edebiyat ve romanlar aracılığıyla insanın iç dünyasında nasıl bir yolculuk yapılabileceğini tartışacağız. Edebiyat ve hatırlamak nasıl iç içe geçer? Birlikte yanıtlayacağız.
6 ARALIK CUMA
TKM Ana Salon / Saat: 19.00-20.00
Konuşmacı: Kjersti Skomsvold
Moderatör: Eylül Görmüş
Azalmaya Başlamak
Norveç’te yayımlandığı yıl Tarjei Vesaas İlk Kitap Ödülü’ne layık görülen şiirsel bir havayla yazdığı Hızlandıkça Azalıyorum ve melankolik tavrını etkileyici bir anlatımla birleştirdiği 33 romanıyla Türkiye’de ses yaratan Norveçli yazar Kjertsti Skomsvold, edebiyat eleştirmeni Eylül Görmüş moderatörlüğünde sahnede yer alacak. Yazarlık serüvenini, insanlara dokunan tutkulu romanlarını ve yaşlılık ve yalnızlık hakkında inceliklerle örülü Hızlandıkça Azalıyorum’u kitabın yazarından dinleyeceğiz.
6 ARALIK CUMA
TKM Ana Salon / Saat: 20.00-21.00
Konuşmacı: Gaye Boralıoğlu
Hikâyeye Başlamak
Gaye Boralıoğlu sıradışı hikâyeleri, akıcı dili ve çok katmanlı karakterleriyle edebiyatseverlerin gönlünü kazanmış güçlü bir yazar. Mübarek Kadınlar ile çarpıcı kadın hikâyeleri anlatan, Dünyadan Aşağı ile riyâkar, bencil bir anti kahraman romanını ironik bir dille kaleme alan, Alâmetler Kitabı ile gelecekten sesler taşıyan, her kitabında yeni bir dünyanın kapısını açan Boralıoğlu, “Bir hikâyeye nasıl başlanır? Kitap son bulunca hikâye de biter mi? Her başlangıçta bir son var mıdır?” sorularını sizlerle birlikte cevaplayacak.
7 ARALIK CUMARTESİ
TKM Ana Salon / Saat: 12.00-15.00
Yetişkinler İçin Atölye
Konuşmacı: Filiz Aygündüz
Kültür Gazeteciliği Atölyesi
Kültür sanat alanında gazetecilik yapmak isteyenler için: Haber nedir? Haber yazım teknikleri nedir? Habere giriş nasıl yapılır? Söyleşi nasıl yapılır? 5 N 1 K nedir? Kültür sanat gazetecisinin nitelikleri nelerdir? Editörün görevleri? Yazı nasıl edit edilir? Konu sunumu nasıl yapılır? Haber kaynakları kimlerdir? Muhabirin özellikleri nedir? Sinema, tiyatro, edebiyat, müzik etkinlikleri nasıl izlenir, nasıl yazılır?
7 ARALIK CUMARTESİ
Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi / Saat: 13.00-14.00
Çocuklarla Çizim Atölyesi (7-12 yaş)
Eğitmen: Merve Ergenoğlu
Çizimle Anlatmak
Hepimiz hayal etmek için varız ve hayaller kağıda dökülünce daha da güzelleşir. Düşünmek, hissetmek, çizmek ve yaratmak bazen gizlenmiş olsa da aslında herkesin içinde olan şeylerdir. Onları harekete geçirmek için bazen yönlendirici bir ses yeter. Merve Ergenoğlu çocukların hayal dünyalarını keşfetmeleri ve hikâyelerini yaratmaları için kendi yaratıcı çizimlerini yaparken çok eğlenecekleri bir atölyeyle genç okuyucular ile buluşuyor.
7 ARALIK CUMARTESİ
Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi / Saat: 14.00-15.00
Çocuklarla Atölye (7-9 yaş)
Eğitmen: Aysun Altındağ
Yazmanın ve İllüstrasyonun Büyülü Dünyası
İllüstratör ve çocuk kitapları yazarı Aysun Altındağ minik okurlarıyla bir araya geliyor. Çocukların dünyasına dokunan renkli ve eğlenceli eserleriyle tanınan Altındağ, yazma ve illüstrasyon süreçlerini bir arada nasıl şekillendirdiğini anlatacak, çizimleriyle çocukların hayal güçlerini keşfetmelerine yardımcı olacak.
7 ARALIK CUMARTESİ
Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi / Saat: 15.00-16.00
Çocuklarla Atölye (12-15 yaş)
Eğitmen: Tuba Aktaş Deli
Hayal Gücünü Keşfet
Ağızdan ağıza, kulaktan kulağa dolaşan bir haberin nasıl doğruluktan uzak olabileceğini anlattığı Kardan Hayalet ve akıllara zarar kahramanlarıyla, “Bu işte bir iş var!” dedirten olaylar zinciriyle ezberleri bozan eğlenceli romanı Senden Tembeli Var ile gençleri mizahıyla etkileyen Tuba Aktaş Deli ile Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesinde buluşuyoruz. Eğlenceli ve hayal gücünü harekete geçiren eserleriyle tanınan Deli, yazma sürecini keşfetmek isteyen genç yazar adaylarıyla bir araya gelecek. Hem yaratıcı hem de öğretici bir deneyim için siz de bize katılın.
7 ARALIK CUMARTESİ
TKM Ana Salon / Saat: 15.00-16.00
Konuşmacı: Marek Sindelka
Moderatör: Kübra Çiğdem İnal
Anormal Bir Başlangıç
Çekya Edebiyatının en önemli çağdaş yazarlarından biri olan Marek Sindelka, on üç dile çevrilmiş romanlarıyla yayımlandığı her ülkede ses getirmiştir. Ekolojik kriz, mülteci sorunu gibi büyük ve toplumsal sorunların işlendiği romanlarının yanı sıra duygulara ve insanlar arasındaki günlük iletişime odaklandığı eserleri de mevcuttur. Hem büyük meselelerin hem de gündelik, küçük ve sıradan olanın edebi takibini yapan Sindelka, Kübra Çiğdem İnal moderatörlüğünde konuşacak.
7 ARALIK CUMARTESİ
TKM Ana Salon / Saat: 16.00-17.00
Konuşmacı: Feyza Hepçilingirler
Moderatör: Kübra Çiğdem İnal
Türkçeye Adanmış Bir Yolculuk
Feyza Hepçilingirler yazdığı çocuk kitaplarıyla minik kalplere dokunarak onlara yeni bilgilerinin kapılarını açarken Zesto Psomi ve Tanrıkadın ile yetişkin okuyucularıyla buluştu. Türkçenin inceliklerini anlatan eserleriyle ve güçlü kalemiyle edebiyat dünyasına damga vuran Hepçilingirler sizlerle bu yolculuğunu paylaşacak. Sözcüklerin dünyasında bir yolculuğa çıkacak, edebiyat ve dil üzerine keyifli bir sohbetin parçası olacaksınız. Türkçeye adanmış bir hayatın ardındaki hikâyeleri birlikte keşfedelim.
7 ARALIK CUMARTESİ
TKM Ana Salon / Saat: 17.00-18.00
Konuşmacı: Tuğçe Isıyel
Psikanalizi Başlatan Şey Edebiyat mıdır?
Edebiyat, o kadar çok psikanalizin içinde oldu ki, psikanalizin çalışma nesnesi olan bilinçdışı kavramının antik tragedyalarla, Shakespeare’in, Dostoyevski’nin kahramanlarıyla desteklendiğini biliyoruz. Sophokles’in kahramanı Kral Oedipus’un psikanaliz kuramının önemli kavramlarından biri olan Oidipus Kompleksine isim babalığı yaptığını da. Gustave Flaubert’in romanlarındaki histerik karakterlerin, Freud’un 1895’de yayımladığı Histeri Üzerine Çalışmalar başlıklı eseriyle epey örtüştüğünü ve hatta ona eşlik ettiğini de rahatlıkla söyleyebiliriz. Klinik Psikolog/Yazar Tuğçe Isıyel tarafından gerçekleştirilecek bu söyleşi, edebiyat ve psikolojinin birbirinden nasıl beslendiğine dair bir düşünme alanı sunacaktır.
7 ARALIK CUMARTESİ
TKM Ana Salon / Saat: 18.00-19.00
Konuşmacı: Zeynep Kaçar
Moderatör: Kübra Çiğdem İnal
Bursa’da Yazmaya Başlamak-Tiyatro’dan Edebiyata Kadın Hikâyeleri
Zeynep Kaçar kaleme aldığı aynı aileden üç kadının hikâyesini anlattığı Kabuk ve kimliğinden koparılıp görülmez olan bir kadının kendini bulma, görme ve gösterme çabasını işlediği, 2022 Atilla İlhan Roman Ödülü’nü kazandığı Yalnız romanları ile okurlarıyla buluştu. Tiyatrodan romana uzanan bu yaratıcı yolculukta, kadın hikâyelerine odaklanma nedenini, yazma serüvenini ve tiyatro ile edebiyat arasındaki derin bağlarını bizlerle paylaşacak.
8 ARALIK PAZAR
TKM Atölye / Saat: 11.00-12.00
Çocuklarla Atölye (6-7 yaş)
Eğitmen: Elif Yonat Toğay
Plastik mi? Hayır!
Çocuk kitapları yazarı Elif Yonat Toğay, heyecan verici bir atölye düzenliyor. İncecik, Çubuk Değil Zararı Az Buz Değil adlı kitabından ilham alarak, çocuklarla çevre bilinci ve doğa sevgisi üzerine eğlenceli ve yaratıcı bir yolculuğa çıkacak. Çocuklar için hem öğretici hem de eğlenceli bir deneyim için bu atölyede buluşalım.
8 ARALIK PAZAR
Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi / Saat: 13.00-14.00
Çocuklarla Atölye (12-15 yaş)
Eğitmen: Tuba Aktaş Deli
Hayal Gücünü Keşfet
Ağızdan ağıza, kulaktan kulağa dolaşan bir haberin nasıl doğruluktan uzak olabileceğini anlattığı Kardan Hayalet ve akıllara zarar kahramanlarıyla, “Bu işte bir iş var!” dedirten olaylar zinciriyle ezberleri bozan eğlenceli romanı Senden Tembeli Var ile gençleri mizahıyla etkileyen Tuba Aktaş Deli ile Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesinde buluşuyoruz. Eğlenceli ve hayal gücünü harekete geçiren eserleriyle tanınan Deli, yazma sürecini keşfetmek isteyen genç yazar adaylarıyla bir araya gelecek. Hem yaratıcı hem de öğretici bir deneyim için siz de bize katılın.
8 ARALIK PAZAR
TKM Atölye / Saat: 13.00-15.00
Yetişkinler İçin Atölye
Eğitmen: Merve Ergenoğlu
Çocuk Kitaplarının Yolculuğu
İllüstrasyon sürecini hiç merak ettiniz mi? Dünyanın her yerinde aynı mıdır? Merve Ergenoğlu yetişkinler için verdiği atölyede bu soruları cevaplayacak. Yetişkinlere illüstrasyonun çocuk kitaplarındaki önemi ve bir çizerin gözünden kitabın hazırlanma ve resimlenme sürecinden bahsedecek olan Ergenoğlu, yaş gruplarında çizim tarzlarının nasıl değiştiğine de değinecek.
8 ARALIK PAZAR
Setbaşı Şehir Kütüphanesi / Saat: 13.00-15.00
Yetişkinler İçin Atölye
Eğitmen: Tuğçe Isıyel
Bir Rüya Metnini Anlamak
Rüyamızda gördüğümüz herhangi bir kişi, mekân ya da nesne aslında başka bir şeyi sembolize eder. O sembolize edilen şey, bizim çağrışımlarımızdan azade olmayan başka bir şeyin temsilidir. Onlar kendilerini saklı, örtük bir şekilde gösterirler ve siz çağrışımlarınızla ilerleyerek onların üzerlerindeki örtüyü kaldırıp, bilinçdışının size sunduğu gerçekliğe ulaşmaya çalışırsınız. Edebiyatta da benzer işlevi metaforlar üstlenir. Bir metaforun peşine düşünerek, metnin arka bahçesini, yazarın derdini, bize esas göstermek istediğini anlamaya çalışırız. Rüyanın oluşumuna yol açan mekanizmaları edebiyat terimleriyle açıklayan ilk psikanalist Ella Freeman Sharpe’dır. Bu atölyede Klinik Psikolog/Yazar Tuğçe Isıyel ile bir rüya metninin izini süreceğiz.
8 ARALIK PAZAR
Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi / Saat: 14.00-15.00
Çocuklarla Atölye (3-6 yaş)
Eğitmen: Gökçe Gökçeer
Hikâyelerle Büyümek
Çocuk kitapları yazarı Gökçe Gökçeer, Türkiye’de ve dünyada birçok çocuğun kalbine dokunan Bana Öyle Bakma kitabıyla katılacağı bu atölyede çeşitliliğimizle ne kadar değerli olduğumuzun altını çizecek. Gökçeer, farklı örnekler içeren görsel materyaller dağıtarak çocukların hayal gücünü harekete geçirip yaratıcı bir ortam sunacak. Hem eğlenceli hem ufuk açıcı bu etkinlikte buluşalım.
8 ARALIK PAZAR
Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi / Saat: 15.00-16.00
Çocuklarla Atölye (7-9 yaş)
Eğitmen: Aysun Altındağ
Yazmanın ve İllüstrasyonun Büyülü Dünyası
İllüstratör ve çocuk kitapları yazarı Aysun Altındağ minik okurlarıyla bir araya geliyor. Çocukların dünyasına dokunan renkli ve eğlenceli eserleriyle tanınan Altındağ, yazma ve illüstrasyon süreçlerini bir arada nasıl şekillendirdiğini anlatacak, çizimleriyle çocukların hayal güçlerini keşfetmelerine yardımcı olacak.
8 ARALIK PAZAR
TKM Atölye / Saat: 15.00-16.00
Konuşmacı: Filiz Aygündüz
Yazmanın Başlangıcı: Gazetecilikten Edebiyata Bir Yolculuk
Filiz Aygündüz Kaç Zil Kaldı Örtmenim ve Prens Prensesi Sevmedi adlı iki romanı ve Psikiyatr Alper Hasanoğlu ile birlikte hazırladığı Gel Hayattan Konuşalım adlı kitabıyla okurlarla buluştu. Gazeteci ve yazar kimliğiyle edebiyatın farklı alanlarında iz bırakan Aygündüz ile yazmaya başlamak, bir hikâyeye hayat vermek ve gazetecilikle yazarlık arasında köprüler kurmak üzerine samimi bir sohbet sizleri bekliyor.
8 ARALIK PAZAR
TKM Ana Salon / Saat: 16.00-17.00
Konuşmacı: Dejan Trajkoski
Moderatör: Nermin Mollaoğlu
Aşk Bir Varmış Bir Yokmuş
Türkçede yayımlanan ilk kitabı Sadakatsizlik ile Makedon Edebiyat Avangardı ödülünü kazanan Dejan Trajkoski, kitabı edebiyat ajanı Nermin Mollaoğlu ile konuşacak. Mitoloji ve tarihin başrol oynadığı, iç çatışmalar ve kalp kırıklıklarının masalımsı basit bir üslupla anlatıldığı, yirminci yüzyılın başlarının Makedonya’sında geçen bu aşk hikâyesi üzerine söyleşmek üzere tüm okuyucuları ile Tayyare Kültür Merkezi’nde bir araya gelecek.
8 ARALIK PAZAR
TKM Ana Salon / Saat: 17.00-18.00
Konuşmacı: Hakan Akdoğan
Hayat, Ölüm ve Geçmişin İç İçe Geçtiği Bir Yolculuk
Romanlarıyla birçok farklı dilde okurlarla buluşan ve özgün anlatımıyla edebiyatımızda yer edinen Hakan Akdoğan çarpıcı yeni romanı Kenet’i merkeze alarak kötülüğün günümüzdeki psikososyal yansımalarını anlatmak üzere sahnede yer alacak.
Tüm etkinlikler ücretsizdir ve herkese açıktır.
Atölye ve çocuk etkinlikleri için kayıt yapılmalıdır.
Yabancı yazar etkinlerinde İngilizce-Türkçe simultane çeviri yapılacaktır.
Programdaki son dakika değişiklikleri için sosyal medyadan takip ediniz.
Tayyare Kültür Merkezi girişinde, kitap satış noktalarından yazarların kitaplarını festival boyunca satın alabilirsiniz.