Vladimir Sorokin’in “Tipi” adlı romanı, Ergin Altay çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Doktor Platon İlyiç Garin, gizemli bir salgının pençesindeki Dolgoye köyüne gitmek zorundadır.Bunun için güleryüzlü ve uysal kızakçı Perhuşa’yla beraber yola çıkar.Yanındaki aşı, bu korkunç hastalığın yayılmasını önleyecektir. Ancak aniden bastıran kar fırtınasıyla birlikte göz gözü görmemeye, tanıdık yollar örtülmeye başlar. Birkaç saatlik bir yolculuk, zamanın ve mekânın sonsuzluğa uzandığı, rastlantılarla hayallerin birbirine geçtiği destansı bir arayış halini alacaktır.
Çağdaş Rus yazınının en çarpıcı ve özgün kalemlerinden Vladimir Sorokin, hiçbir yere çıkmayan yolları izleyerek korku ve merak dolu bir dünya yaratıyor. Tipi, Tolstoy’a ve Turgenyev’e ait bir dünyada bilimkurgu öğelerle süslenmiş bir kâbus, günümüze ışık tutan çağdaş bir kış masalı.
“Çeviri edebiyat dünyasının en sevdiği çağdaş Rus romancı olan Vladimir Sorokin, ülkesinin amansız soğuğunu aynı acımasızlıkla anlatıyor. Tipi, Tolstoy’un öyküsü üzerine, manevi derslerin dâhice bir şekilde üzeri silinerek yazılmış delice bir fantezi.”
Joshua Cohen, Harper’s Magazine
VLADİMİR SOROKİN, 1955 yılında Bıkovo’da doğdu. 1977’de Gubkin Rus Devlet Petrol ve Doğal Gaz Üniversitesi’nde makine mühendisliği bölümünü bitirdi.Dönemin kavramsal sanatla ilgilenen yeraltı edebiyatı hareketine katıldı, sosyalist gerçekçiliği alaya alan öyküler ve eskizler kaleme aldı. Bu dönemde yasaklanan eserlerinin geniş okur kitlelerine ulaşması Perestroyka sonrasını buldu. 1985 yılında ilk romanı Oçered (Kuyruk) Fransa’da yayımlandı. Sorokin’in dil kullanımındaki yalınlık ve parçalanmışlık, Sovyet ideolojisinin uğradığı çöküşü yansıtır. Gelecekte çarlığın geri geldiği distopik bir Rusya’da bir devlet çalışanını anlattığı Den opriçnika (OpriçnikaGünü, 2006), tüm dünyada beğeni topladı. Tipi (2010), Sorokin’in Türkçede yayımlanan ilk romanıdır.
edebiyathaber.net (13 Mart 2019)