Bülent Habora, kendine özgü ustaca stiliyle derleyip aktardığı, gülerek ve düşünerek okunacak Yeryüzü Masalları’nda, Uzak Doğudan Avrupa’ya çok çeşitli ülkelerin geleneksel halk masallarını anlatıyor. Böylece, tatlı dilli bir masalcı misali, bizi uzak ufuklarda dolaştırıp dünyanın dört bir köşesine götürüyor.
Masallarda, canlı ve neşe verici, yer yer komik bir tarzda anlatılan harika maceraları okuyoruz. Halkların sözlü ve yazılı geleneksel mesellerinden damıtılarak günümüze kadar gelen masallarda, anlatılan hayal ürünü olaylar arasında komiklikler, zekice düşünceler, çarpıcı çizgiler, özgün betimlemeler ve hızlı diyaloglar yer alıyor. Hem eğlendirici, hem de yararlı olan masallarda, hoş ve eğlenceli örneklerle, kolayca kavranan ibret dersleri, ahlak öğütleri veriliyor. En iyi eğitim yöntemi de, eğlendirerek öğretmek değil midir?
Masalların en güzel süsü, halkın sağduyusundan süzülüp gelen, halkın ince zekasını, ince zevkini ve dürüstlüğünü yansıtan hünerli anlatımları, doğal sadelik ve içtenlikleridir.
Bülent Habora’nın seçtiği masallardaki ahlak öğütleri, tamah, hırs ve tembelliğin zararları, kendini beğenmişliğin, kibrin, hak edilmemiş yüksek kademelere göz dikmenin yanlışlığı, iyilik yapanın mutlaka karşılığını alacağı, yoksullara kötülük ve zalimlik edenin cezasını bulacağı, yalancılığın kötülüğü gibi kıssadan hisselerdir. Bu konular, canlı ve espri dolu bir dille sunuluyor.
Çağlar Mirik – edebiyathaber.net (3 Nisan 2012)