Can Göknil edebiyattaki 50. yılını “Hepsi Hayal” ile taçlandırıyor

Eylül 27, 2024

Can Göknil edebiyattaki 50. yılını “Hepsi Hayal” ile taçlandırıyor

Can Göknil’in Hepsi Hayal adlı kitabı Can Çocuk tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Ülkemizde ve dünyada pek çok sergisiyle iz bırakmış ödüllü ressam Can Göknil, edebiyattaki 50. yılını, sanatına yön veren Anadolu mitolojisine dair bir anlatıyla taçlandırıyor.

“Burası hayal diyarı, yani mitoloji, söylence, masal… Ama bilesin, hepsi hayal!”
 
“Mitoloji neyin nesiymiş?” diye soracak oldum.
 
Çok maviymiş deniz gibi, hem de hayalîymiş büyülü gibi. Masal ülkesiymiş, var yok gibi.
 
“Bari kitabı olsaydı,” dedim.
“İşte burası, gel, birlikte sayfaları dolaşalım.”
 

 
O dereye doğru yüzerken, ben karadan saraya yaklaştım. Sarayın giriş kapısı ta yukarıdaymış. Kırk ayak taş merdiven, kırk ayak tahta merdiven vardı. Tırmandıkça tırmandım ve kapıyı açık bulunca içeri gridim. Kendimi kocaman bir salonda buldum. Salon oldukça karanlık çünkü kırk pencerenin de siyah perdeleri kapalı. Kırkıncı perdenin arkasına eşek kulaklı bir kral saklanmış. Perdenin üstünden kulakları, altından ayakları görünüyor.

Can Göknil, 1945’te Ankara’da doğdu. 1968’de ABD’de Knox College Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1969’da City College of New York’ta Resim Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans yaptı. Sanatçının Londra’da Victoria&Albert Müzesi’nde, San Marino’da Modern Sanat Müzesi’nde, Tokyo’da Cihiro Müzesi’nde, New York’ta Schenectady Müzesi ve Türk Evi’nde, Bulgaristan’da Gabrovo Mizah Müzesi’nde ve ülkemizde çeşitli koleksiyonlarda yapıtları bulunmaktadır. 1971’den günümüze dek Boston MIT, New York’ta First National City Bank, Lynn Kottler ve Total Media galerilerinde; ülkemizde Amerikan Kültür Merkezi, Lebriz, Urart, Kile, Artisan, PG Art, Yapı Kredi Kâzım Taşkent ve Milli Reasürans sanat galerilerinde kişisel sergiler düzenledi ve çeşitli karma sergilere katıldı. 1984-1988 yılları arasında suluboya çalışmalarını “4 Kadın Sanatçı” adı altında Amerika ve Kanada’nın çeşitli kentlerinde sergiledi. 1999’da Gabrovo Bienali’nin birincilik ödülü Altın Esop, Can Göknil’e verildi. Sözle Göz Kardeşliği kitabındaki çalışmaları 2003’te Tokyo’da Cihiro Müzesi’nde, 2004’te ise Washington DC’de National Museum of Women in the Arts’ta düzenlenen sergilere davet edildi. 2005’te Victoria & Albert Müzesi koleksiyonuna kabul edildi. Çalışmalarını İstanbul’da sürdüren sanatçının Gölgem Renkli mi? (2007), Deniz Kokusu (2012) ve Göz ve Söz (2016) adlı kitaplarının yanı sıra çocuklar için yazıp resimlediği Gökyüzü Sirki, Gülfidan Çiftlikte, Arkadaşlarım ve Deniz Masalı gibi pek çok eseri var. Göknil’in kitapları İngilizce, Fransızca, Almanca, Hollandaca, Arapça, Macarca, ve İtalyanca gibi farklı dillerde yayımlandı.

edebiyathaber.net (27 Eylül 2024)

Yorum yapın