Can Yayınları Ağustos programını duyurdu

Temmuz 31, 2024

Can Yayınları Ağustos programını duyurdu

Can Yayınları ağustos ayı programını açıkladı. 1933 yılında Nobel Edebiyatı Ödülü’nü kazanan ilk Rus yazar İvan Bunin’in tek romanı Arsenyev’in Yaşamı ayın dikkat çekenleri arasında yer alırken; Aleksandr Puşkin, Rusya’nın en prestijli edebiyat ödüllerinden Belkin Ödülü’ne adını veren ve Rus edebiyat tarihinin en sevilen kitaplarından olan eseri Cennetmekân İvan Petroviç Belkin’in Hikâyeleri’yle dönemin Rusya’sından manzaralar sunacak. 

Fransız yazar Jean-Paul Didierlaurent ise yirmi dokuz dile çevrilen ve Fransa’da yılın edebiyat olayı olarak kabul edilen 6.27 Treni’nin ardından Çatlak romanıyla okurla buluşacak. 

 Erken modernizme öncülük eden entelektüel kadınlardan psikanalist ve yazar Lou Andreas-Salomé’nin Arayışlar ve Feniçka eserleri, Yusuf Atılgan okurları için başvuru kaynağı ve bir yol arkadaşı niteliğinde olan Atılgan: 1959’dan Günümüze Yusuf Atılgan Üzerine Yazılar ve William Shakespeare’in yüzyıllardır sahnelenen oyunu Bir Yaz Gecesi Rüyası, Can Yayınları etiketiyle ağustosta raflarda olacak. 

  

Can Yayınları ağustos programını açıkladı. Ödüllü yazarlardan klasik eserlere yine pek çok farklı türde kitap okurla buluşacak. İşte Can Yayınları’nın ağustos ayı kitaplarından tadımlık bir sunum:  

Lou Andreas-Salomé / Arayışlar / Feniçka (çev. Anıl Alacaoğlu) 

Erken modernizme öncülük eden entelektüel kadınlardan psikanalist ve yazar Lou Andreas-Salomé, Arayışlar ve Feniçka eserleriyle okurla buluşuyor. Lou Andreas-Salomé, ataerkil toplumda kendilerine belletilen davranış kalıplarına, geleneksel kadın ve erkek rollerine rağmen eğitimli, özgür ve bağımsız kadın kimliğinin inşasına girişen iki kadının, Adine ve Feniçka’nın hikâyesini anlatıyor. Arayışlar yapıtında genç bir kadının kendini sanata adama arzusuyla bir eş, bir anne olma arasında bocalayışını ustalıkla işleyen yazar, Feniçka’daysa geleneksel cinsiyetler arası ilişkileri pek umursamayan, İsviçre’de doktorasını yapmış Feniçka’nın hikâyesini bir erkek psikoloğun, Max Werner’in gözünden ele alıyor.  

İvan Bunin / Arsenyev’in Yaşamı (çev. Uğur Büke)  

1933 yılında Nobel Edebiyatı Ödülü’nü kazanan ilk Rus yazar İvan Bunin, tek romanı Arsenyev’in Yaşamı’nda devrim öncesi Rusya’sının atmosferini güçlü bir şekilde yansıtıyor. Bunin, otobiyografik unsurlar barındıran kitabında, Arsenyev’in kadınlarla ilişkilerini, anlam ve tatmin bulma mücadelesini ve nihayetinde insan varoluşunun bencil, değişken doğasının farkına varışını ustalıkla işliyor. 

Yusuf Atılgan / Atılgan: 1959’dan Günümüze Yusuf Atılgan Üzerine Yazılar 

68 yıllık ömrüne Aylak AdamAnayurt Oteli gibi başyapıtları sığdıran Türk edebiyatının en büyük yazarlarından Yusuf Atılgan ve kitapları hakkında 1950’lerden günümüze yazılmış önemli yazılar, Atılgan: 1959’dan Günümüze Yusuf Atılgan Üzerine Yazılar’da bir araya geliyor. Cem Akaş’ın yayına hazırladığı bu hacimli derleme, kuşaklar boyunca Fethi Naci, Can Yücel, Selim İleri, Füsun Akatlı, Ahmet Oktay, Nurdan Gürbilek, Orhan Koçak, Semih Gümüş, Behçet Çelik, Faruk Duman, Murat Gülsoy ve Fatih Özgüven gibi yazarların, akademisyenlerin ve eleştirmenlerin Yusuf Atılgan’ın yapıtlarına yönelik yorum ve değerlendirmelerindeki çeşitliliği, zaman içindeki değişimleri gösterebilmeyi hedefliyor. Atılgan: 1959’dan Günümüze Yusuf Atılgan Üzerine Yazılar, Yusuf Atılgan okurları için başvuru kaynağı ve bir yol arkadaşı olma niteliğinde. 

Jean-Paul Didierlaurent / Çatlak (çev. Mehmet Moralı) 

Fransız yazar Jean-Paul Didierlaurent, yirmi dokuz dile çevrilen ve Fransa’da yılın edebiyat olayı olarak kabul edilen 6.27 Treni’nin ardından Çatlak romanıyla okurla buluşuyor. Çatlak’ta günlük yaşamın monotonluğundan kaçan ve kendini yeniden keşfeden bir adamın hikâyesini ustalıkla anlatan yazar, okurları varoluşsal sorgulamalara ve insan ruhunun derinliklerine sürüklüyor. Didierlaurent bu eserinde, bir yandan hayatın sürprizlerini gözler önüne sererken bir yandan da insanın yaşamındaki görünmeyen çatlakları sorguluyor. 

Bu ay klasiklerde 

William Shakespeare / Bir Yaz Gecesi Rüyası (çev. Zeynep Avcı)  

İlk kez 1600 yılında basılan ancak yazımı ve ilk sahnelenişinin 1594 ya da 1595 yıllarında gerçekleştiği sanılan, William Shakespeare’in en verimli dönemlerinde kaleme aldığı romantik komedya oyunu Bir Yaz Gecesi Rüyası, Can Klasik dizisinde okurla buluşuyor. Yüzyıllardır en çok sahnelenen, bestelenen, resmedilen ve birçok sanatçıya esin kaynağı olan Bir Yaz Gecesi Rüyası, karışık ilişkiler üzerinden aşk ve evlilik kavramlarının komikliğine vurgu yapan bir yanlışlıklar komedisi.  

Aleksandr Puşkin / Cennetmekân İvan Petroviç Belkin’in Hikâyeleri (çev. Uğur Büke) 

Rusya’nın en prestijli edebiyat ödüllerinden Belkin Ödülü’ne adını veren ve Rus edebiyat tarihinin en sevilen kitaplarından Cennetmekân İvan Petroviç Belkin’in Hikâyeleri, Aleksandr Puşkin’in ilk düzyazı çalışmalarından. Merhum toprak sahibi İvan Petroviç’e anlatıldığı söylenen beş öykünün toplandığı eser, dönemin Rusya’sından manzaralar sunuyor. Genç Rus asilzadelerinin, askerlerin, postacıların, toprak sahiplerinin yaşantılarının anlatıldığı bu öyküler, merak uyandıran, eğlenceli ve sürükleyici olayların ardından ortalığa dökülen sırlarla sonlanıyor. 

edebiyathaber.net (31 Temmuz 2024)

Yorum yapın