Öykünün usta isimlerinden Cemil Kavukçu’nun yeni öykü derlemesi Boş Zamanlar, Olga Ravn’ın deneysel ve sıra dışı romanı Personel, Murat Uyurkulak’ın 2006 yılında yayımlanan ikinci romanı Har ve tüyler ürpertici anlatımıyla dünyada çok ses getiren Hayvan Hükümranlığı Can Yayınları’nın ekim kitapları arasında.
Cemil Kavukçu / Boş Zamanlar
Cemil Kavukçu’nun yeni öykü derlemesi Boş Zamanlar, sıradan insanın gerçekliğin sınırlarını zorlayan iç dünyasını anlatıyor. Toplumun farklı katmanlarından kişilerin sanrılı gerçekliklerine, hayallerine ve sürgün edilmişliklerine ışık tutan yazar, bir kez daha görünürdeki gerçeklik ile yaşananlar arasındaki uçurumları gözler önüne seriyor.
Murat Uyurkulak / Har
Murat Uyurkulak’ın ilk baskısını 2006 yılında yapan ikinci romanı Har, sorunlarla boğuşan karmakarışık bir Ortadoğu ülkesinde geçen, kara mizah ve alegoriden beslenen bir memleket portresi.
Yasunari Kawabata / Go Ustası (çev. Habibe Salğar)
Ayrıntılarıyla ışıldayan, hem gerilimli hem de dingin Go Ustası, Kawabata’ya Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandıran şiirsel üslup ve psikolojik zekâyla yazılmış, bütün bir toplum için yakılmış bir ağıt.
Mihail Bulgakov / Kader Yumurtaları (çev. Uğur Büke)
Bulgakov’un, H.G. Wells’in Tanrıların Tohumu eserinden esinlenerek yazdığı Kader Yumurtaları, bilimkurgu ile hiciv birleşimin alametifarikası; sıra dışı bir Rus biliminsanının, canlı organizmaların büyüme hızını artıran bir “kızıl” ışın keşfetmesini ve bu deneyin bir felakete dönüşen kaçınılmaz sonuçlarını anlatıyor.
Mihail Bulgakov / Şeytanname (çev. Uğur Büke)
Bulgakov’dan bir başka hiciv. Sovyet bürokrasisinin labirentlerindeki arayışı giderek gerçeküstü boyutlara ulaşan bir kâbusa dönüştüren Bulgakov’un ilk hiciv denemelerinden olan Şeytanname, Gogol ve Dostoyevski’yi anımsatıyor.
Halide Edib Adıvar / İstanbul’da Bir Yabancı
Halide Edib’in 1960 yılında tefrika edilen ancak yeni keşfedilen ve ilk defa Can Yayınları tarafından kitaplaştırılan romanı İstanbul’da Bir Yabancı, eski İstanbul’u arayan bir “İstanbul Beyefendisi”nin hikâyesi.
Olga Ravn / Personel (çev. Gül Çakıroğlu)
Olga Ravn’ın pek çok dile çevrilen Personel‘i, yakın gelecekteki dünyaya yönelik ilginç bakış açıları ve eleştiriler getiren, ayrıca eleştirmenler tarafından bilimkurgu başyapıtlarıyla karşılaştırılan alegorik, deneysel ve sıra dışı bir roman.
Jean-Baptiste Del Amo / Hayvan Hükümranlığı (çev. Şule Çiltaş)
Güney Fransa’nın Puy-Larroque köyünde 1898’den 1981’e uzanan dört neslin hikâyesini anlatan Hayvan Hükümranlığı, Fransa kırsalının ayrıntılı, kirli ve şiddet dolu bir panoramasını çizerken, modern gıda üretiminin insanı acıya -sadece hayvanların çektiği acıya değil, başka insanların ıstırabına da- nasıl duyarsızlaştırdığını da çarpıcı bir biçimde gözler önüne seriyor.
Jane Austen / Northanger Manastırı (çev. Özlem Alkan K)
Austen’ın yirmili yaşlarda kaleme aldığı ilk ve kısa sürede en sevilen romanları arasında yer alan romanı Northanger Manastırı, on yedi yaşında bir genç kızın gözlemleri üzerinden dönem insanının, görgü kurallarının, hepsi birbirinin aynı olay ve karakterlerle dolu gotik romanların samimi bir parodisi.
Bu Ay Kısa Klasiklerde
Oscar Wilde / Reading Zindanı Baladı (çev. Fatih Demirci)
Oscar Wilde’ın son eseri olan Reading Zindanı Baladı, 1895-1897 yıllarında eşcinselliği nedeniyle hapsedildiği, Reading Zindanı olarak bilinen Reading Hapishanesi’nden salıverildikten sonra Berneval-le-Grand’da geçirdiği sürgün günlerinde kaleme alınmıştır.
Henry James / Halıdaki Desen (çev. Alper Bakım)
Henry James’in bu gizemli öyküsü, Hugh Vereker adlı bir yazarın son romanını anladığı için kendisini tebrik eden belirsiz anlatıcımızın aslında eseri anlamayan kesim arasında olduğunu öğrenmesiyle başlar. Fakat hemen bu eseri zaten kimsenin anlamadığı, aslında Vereker’in tüm eserlerinde saklı belli bir fikrin olduğu, hatta bu fikrin bir İran halısına dokunmuş desene benzediği yönünde teselli edilir. Ancak bu teselli anlatıcı için Vereker’e ve halı desenlerine kafayı takma sebebidir.
edebiyathaber.net (6 Ekim 2022)