Can Yayınları’nda haziran ayında neler var?

Haziran 7, 2022

Can Yayınları’nda haziran ayında neler var?

Samanta Schweblin’in ödüllü kitabı Yedi Boş Ev; Jorge Luis Borges’den Tango, Yedi Gece; Mario Vargas Llosa’dan Katedral’de Sohbet, Lawrance Durrell’den yüzyılımızın en çarpıcı romanları İskenderiye Dörtlüsü yeni baskılarıyla bu ay Can Yayınları raflarında.

Tanıtım bülteninden

Samatha Schweblin: Yedi Boş Ev (çev. Emrah İmre)
Samanta Schweblin 2015 Ribera del Duero Öykü Ödülü’nü kazanan Yedi Boş Ev‘deki öykülerde akıl sağlığı pamuk ipliğine bağlı bir insanlığa ayna tutuyor.
  
Jorge Luis Borges
Tango (çev. Çiğdem Öztürk)
Jorge Luis Borges’in Ekim 1965’te Buenos Aires’te yaptığı dört konuşmadan oluşan, neredeyse elli yıl sonra kayıtlarının bulunmasından sonra ilk kez sonra yayımlanabilen Tango, Borges için mutluluğun bir simgesi olan tango hakkında dört konuşma.
 
Yedi Gece (çev. Emrah İmre)
Borges’in 1977 yazında Buenos Aires’te yaptığı yedi konuşmadan oluşan Yedi Gece, aslında bir kitap olarak düşünülmemiş. Bu konuşmaların korsan kayıtları dolaşmaya, gazetelerde parçalar halinde yayımlanmaya başlayınca yazar kitaba dönüştürmekte bulmuş. Yedi Gece‘nin yedi konu başlığı şöyle: 1. Dante’nin İlahi Komedya’sı 2. Kâbuslar 3. Binbir Gece Masalları 4. Budizm 5. Şiir 6. Kabala 7. Körlük
 
Lawrence Durrell: Justine, Balthazar, Mountolive, Clea (çev. Ülker İnce)
Lawrence Durrell’ın “çağdaş sevgi”yi irdelemek üzere kaleme aldığı, 20. yüzyılın en görkemli başyapıtlarından biri olan İskenderiye Dörtlüsü serisi yeni baskılarıyla Haziran ayında okurlarıyla buluşuyor.
 
André Gide: Dar Kapı (çev. Ekin Özlü Akseki)
Babasını kaybettikten sonra annesiyle Paris’e yerleşen Jérôme Palissier, tatillerini düzenli olarak dayısının Normandiya kırsalındaki evinde geçirmeye başlar. Zamanla, kuzeni Alissa’ya âşık olur ve bir Ortaçağ şövalyesi gibi ona derinden bağlanır. Aşkı ve inancı arasında sıkışan Alissa ise, Jérôme’un ruhunun selameti için duygularını bastırmayı, ondan uzaklaşmayı seçer.
 
Honoré de Balzac: Çakalların Başı Ferragus (çev. Ümit Moran Altan)
Genç Yüzbaşı Auguste’ün Madam Jules’e duyduğu aşk, genç kadını Paris’in adı kötüye çıkmış sokaklarından birinde görmesinin ardından sarsılır. Madam Jules kocasını mı aldatmaktadır? Soly Sokağı’nda başka ne işi olabilir? Kısa süre içinde Auguste’ü tehlikeli bir dedektifçilik oyununa sürükleyen şüphesi, genç kadının hayatını da tepetaklak edecektir.
 
Mary Wollstonecraft: Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi (çev. Burcu Şahinli)
Kadınların eğitim, evlilik, çalışma gibi farklı alanlarda yapması gereken devrimin detaylarıyla anlatıldığı eser, hem Wollstonecraft’ın içten yazımını deneyimlemek hem de günümüzde kadın haklarının ve toplumsal cinsiyetin geldiği noktayı görebilmek açısından önemlidir.
 
Mehmet Rauf: Son Emel
Kitaba adını veren “Son Emel” öyküsünde veremli bir gencin son arzusu olarak Galata Köprüsü’nün curcunasını yaşamak istemesi anlatılıyor.
 
Mario Vargas Llosa: Katedral’de Sohbet (çev. Süleyman Doğru)
Mario Vargas Llosa’nın, “Hiçbir romanım bana onun kadar emeğe mal olmadı, eğer yazdıklarım arasında yangından sadece bir romanımı kurtarmak zorunda kalsaydım onu kurtarırdım,” diye tanımladığı Katedral’de Sohbet Peru tarihini kişisel yaşanmışlıklarla kesiştiren bir başyapıt.

Xavier Coste: 1984 (çev. Gökçe Yavaş)
Coste’un ödüllü grafik romanı dünya edebiyatının en ünlü başyapıtlarından biri olan 1984′ü görsel dünyaya taşıyor.

edebiyathaber.net (7 Haziran 2022)

Yorum yapın