1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Mustafa Kemal Atatürk şöyle der: “Küçük hanımlar, küçük beyler… Sizler hepiniz, geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz.”
Öğretmenliğimde de kitap yazarken de bu söz hep aklımdadır. Maalesef çocukların geleceğin yetişkini olduğunu ve her çocuğun nitelikli çocuk edebiyatı eserleriyle karşılaşma hakkı olduğunu unutuyoruz. Çocuklara nitelikli eserler sunarak onları geleceğe daha bütüncül yetiştirebileceğimizi düşünüyorum.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Okuduğum ilk kitabı tam olarak hatırlayamıyorum. Ancak iz bırakma deyince Jules Verne’nin “Balonla Beş Hafta”, “Dünyanın Merkezine Yolculuk” ve “İki Yıl Okul Tatili” gibi eserleri aklıma geliyor. Bu da benim maceradan maceraya koşma, problemleri çözme gibi olay örgülerinden çocukluğumdan bu yana hoşlandığımı gösteriyor.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Çok fazla etkilendiğim kitap oldu. Ancak bazılarına etkilendim demek de az gelir. “Pal Sokağı Çocukları” da bunlardan biri. Keşke ben yazsaydım demedim ama yıllar geçmesine rağmen bendeki etkisi devam etmekte. Kim istemez ki yıllar geçse de hafızalara kazınıp unutulmayan böyle bir kitap yazmayı?
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
En son “Ayı Olmayan Ayı” kitabının da yazarı olan Frank Tashlin’in “Yüzünde Güller Açan Keselisıçan” kitabını okudum. Kitap kısaca ağacın dalına kuyruğunu dolamış aşağı sarkarken çevredekiler tarafından mutsuz olduğu sanılan keselisıçanın öyküsünü anlatıyor. Çevresindekiler onun sözlerine inanmıyor ve onu mutlu etmek adına istemediği şeyler yapıyor. Yazar, karikatür tadında çizimlerle beraber, çocukları sorgulamaya da yönlendirebilecek keyifli bir öykü kaleme almış.
edebiyathaber.net (31 Mayıs 2023)