1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Seksenli yılların başlarından bu yana, yaklaşık kırk yıldır yazıyorum ama çocuklar için 2010 yılından itibaren yazmaya başladım. Erdal Öz bu konuda çok ısrarcı olduysa da ben yapamam deyip hep uzak durmuştum. Beni ikna edemeyeceğini anlayınca, öykülerim içinden çocukların da ilgisini çekebilecek bir seçki yapmamı istemişti. 2004 yılında yayımlanan Selo’nun Kuşları böyle ortaya çıktı. Çocuklar için yazma konusunda çekingen duruşum çocuk edebiyatını yeterince tanımamamdan kaynaklanıyordu. Çocukluğumda çizgi roman dışında kitap okumuyordum. Evimizde çizgi romanlarım ve Kuran’dan başka kitap yoktu ve günlük gazete alınmıyordu. Ortaokuldayken ödev yapmak için Halk Kütüphanesine gittiğimde oradaki kitaplar ilgimi çekmişti ama uyulması gereken kuralları sıkıcı bulmuştum. Türkçe kitaplarında yer alan hikâyeler dışında çocuk edebiyatıyla tanışmadan ergenlik dönemine geçtim. Çocuklar için yazdığım ilk kitabım Havhav Kardeşliği oldu. Kitap 2010 yılında yayımlandığında Erdal Öz artık hayatta değildi. Onun okumasını çok isterdim. Sonra arkası geldi ve bugün on kitaba ulaştı. Çocuklar için yazmamın en keyifli yanı yeniden çocuk olmak ve çocuk gibi düşünmek. O yaşlarda olsaydım böyle bir kitabı okumak ister miydim sorusuna yanıt aramak. Sonuçta, çocukların sıkılmadan okuyabilmeleri, hayal dünyalarını zenginleştirmeleri, kitapların dünyasıyla kopmayacak bir bağ kurabilmeleri için yazıyorum.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Ortaokuldayken özetini çıkarmamız için verilen kitapları saymazsak (saymayalım zaten, onlar ödevdi) Tommiks, Teksas, Ret Kit, Tenten’in serüvenleri. Okurken kitaptaki kahramanların yerine geçiyor, o serüvenleri yaşıyordum. Rüyalarıma bile giriyorlardı. Çizgi romanlarla bağım kopmadı, hâlâ okuyorum.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Çok beğendiğim, etkilendiğim yazarlar oldu ve oluyor. Hiçbir zaman keşke bu kitabı ben yazsaydım demedim. Çünkü ‘o’ olamayacağımı ve öyle bir kitap yazamayacağımı biliyordum.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
En son Alex Nogues’in Aylaklar Kumsalı’nı okudum. Büyüyünce aylak olmak isteyen on bir buçuk yaşındaki Sofia’yı anlatıyor kitap. Çocukların dünyasına hangi kapıdan ve nasıl girileceğini çok iyi biliyor Nogues. Son okuduğum değil ama çok beğendiğim Roald Dahl’dan da söz etmek isterim. Yirmili yaşlarından itibaren çocuklar için çok çarpıcı ve kuralları hiçe sayan öykü ve romanlar yazan Dahl, yetişkinler için de tekin olmayan atmosferler kurarak ürpertici öykü ve romanlar yazmıştır. Dahl, okurunu çok küçük yaşlardan itibaren oluşturmayı başarmış yazarlardan biri.
edebiyathaber.net (5 Mayıs 2021)