Türkiye’de kavramsal sanatın öncülerinden Cengiz Çekil’in Arter’de devam eden Bugün de Yaşıyorum başlıklı retrospektif sergisi bağlamında düzenlenen “Cengiz Çekil: Zamanın Ötesi” başlıklı söyleşi, 12 Ekim Perşembe akşamı 19:00’da Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek.
Serginin küratörü Eda Berkmen’in moderatörlüğünü üstleneceği söyleşide Elif Dastarlı, Osman Erden ve Necmi Sönmez, Çekil’in yaşamını ve üretimlerini, dönemin koşullarını, Türkiye ve Paris’te içinde bulunduğu sanat ortamlarını bir bütün olarak ele alacaklar.
Cengiz Çekil (1945–2015), deneysel bir yaklaşımla ürettiği yapıtlarının yanı sıra eğitimci kimliği, düzenlenmesine katkı sunduğu grup sergileri, farklı nesillerden sanatçılar ve sanat alanında çalışan kişilerle kurduğu derinlikli bağlar dolayısıyla Türkiye çağdaş sanat tarihinde kalıcı izler bırakmıştır. Çekil’in bugüne kadar gerçekleşen en kapsamlı sergisi Bugün de Yaşıyorum, sanatçının yaşamı tüm zorluklarına rağmen kutlayan gündelik bir ritüel olarak konumlandırdığı üretimine ışık tutmayı ve yapıtlarının halen güncelliğini koruduğunu vurgulamayı hedefliyor.
Arter’de devam eden Bugün de Yaşıyorum başlıklı retrospektif sergi bağlamında 12 Ekim 2023 Perşembe akşamı saat 19:00’da gerçekleştirilecek “Cengiz Çekil: Zamanın Ötesi” başlıklı söyleşi, Türkiye’de kavramsal sanatın öncüleri arasında yer alan sanatçının yaşadığı dönemin koşullarına, 1960’larda Anadolu’daki öğretmenlik yıllarına, 1970’lerin başında bulunduğu Paris’in ve takip eden yıllarda yaşamını sürdürdüğü Türkiye’nin sanat ortamına odaklanacak. Çekil’in Türkiye çağdaş sanat tarihindeki önemli yerini merkeze alan konuşmada, sanatçının yapıtlarında sıklıkla yer bulan zaman kavramı hem kendi anlatımı hem de eserlerinden hareketle ele alınacak. Elif Dastarlı, Osman Erden ve Necmi Sönmez’in gerçekleştireceği söyleşinin moderatörlüğünü, serginin küratörü Eda Berkmen üstlenecek.
Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.
ELİF DASTARLI HAKKINDA
Elif Dastarlı Türk modern ve çağdaş sanatı üzerine çalışan sanat tarihi doçenti ve sanat eleştirmenidir. Lisans ve doktora derecesini İstanbul Üniversitesi’nden, Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat yüksek lisans derecesini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden aldı. Gençsanat, rh+ sanat dergilerinde ve çeşitli yayınevlerinde tam ve yarı zamanlı editörlük yaptı; İngilizceden Türkçeye sanat kitapları çevirdi. Işık Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nde dersler verdi. Akademik çalışmaları için bir dönem Lizbon ve Strasbourg’ta yaşadı. Yan Kapıdan Girenler: Modern Türk Resminin Analizi başlıklı kitabı 2021’de Hayalperest Yayınevi tarafından, ortak yazarı olduğu Feminist Art in Resistance: Aesthetics, Methods and Politics of Art in Turkey başlıklı kitabı ise 2023’te Palgrave Macmillan tarafından yayımlandı. Dastarlı, AICA Türkiye (Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği) üyesidir.
OSMAN ERDEN HAKKINDA
Osman Erden (d. 1974, İstanbul) Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat programında “Nasyonal Sosyalizmin Alman Sanatına Yansıması” başlıklı yüksek lisans tezini tamamladıktan sonra “Türkiye’de Güncel Sanat Alanını Şekillendiren Unsurlar” başlıklı teziyle doktor unvanını kazandı. Erden, halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak görevini sürdürüyor. UNESCO’ya bağlı Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye şubesinin 2008–2011 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği, 2011–2014 yılları arasında başkanlık görevlerini yerine getiren Erden’in Modern Sanatın Kısa Tarihi adlı kitabı 2016’da yayımlandı. Erden halen Erken Modern Dönem Sanatı ve Almanya’da Nazi İktidarının Kültür Politikaları başlıklı kitaplar üzerine çalışmalarını sürdürüyor.
NECMİ SÖNMEZ HAKKINDA
Necmi Sönmez (d. 1968, İstanbul) Mainz, Paris ve Newcastle üniversitelerinde sanat tarihi eğitimi aldı. 2001 yılında doktorasını Goethe-Universität Frankfurt’ta heykeltıraş Wolfgang Laib üzerine tamamladı. Museum Wiesbaden, Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig, Museum Folkwang, Kunstverein Arnsberg, FRAC Franché Compté, Borusan Contemporary, Kunstmuseum Bochum, Kiasma, Kunsthaus Göttingen, Stiftung Zollverein ve İzmir Arkas Sanat Merkezi’nde küratör, danışman ve program sorumlusu olarak çalıştı. 2015’ten beri SKIRA (Milano) yayınevinde danışman editör olarak sanatçı monografileri yayımlıyor. Çalışmalarını bağımsız küratör ve sanat tarihçisi olarak Düsseldorf’ta sürdürüyor.
EDA BERKMEN HAKKINDA
Eda Berkmen (1985, İstanbul) Yale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nü 2007 yılında bitirdi. Cravath, Swaine and Moore LLP’nin New York ve Londra ofislerinde avukat asistanlığı yaptıktan sonra Elgiz Müzesi’nde Koordinatör (2009–2011) ve Galerist’te Artistik Direktör (2011–2015) olarak görev aldı. 2016 yılında University College London, Central Saint Martins Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde Kültür, Eleştiri ve Küratörlük yüksek lisans programını tamamladı.
2017 – 2023 yılları arasında Arter’in küratoryal ekibinde yer alan Eda Berkmen, kurumun sergi programı dahilinde Nil Yalter (Kayıt Dışı, 2016), Can Aytekin (Boş Ev, 2018), İnci Furni (Bir An İçin Durdu, 2019–2020), Saat Kaç? (Emre Baykal’la beraber; 2019–2020), Alev Ebüzziya Siesbye: Tekerrür (2020-2021), Koyun Koyuna (2022-2023), Cengiz Çekil: Bugün de Yaşıyorum (2023) ve Eva Koťátková: Bir Balıkmışım Bacakları Olan (2023) sergilerinin küratörlüğünü yaptı ve bu sergilere eşlik eden yayınlara katkıda bulundu.
Bilgi için: arter.org.tr
Adres: Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul / T. 0212 708 58 00
edebiyathaber.net (28 Eylül 2023)